Jak vyrobit fazolovou paštiku
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli se solí.
- Přidáme vařené fazole, česnek, sójovou omáčku a koření, společně restujeme pár minut.
- Vypneme a rozmixujeme do hladka – podle potřeby naředíme vodou z fazolí.
Praktické
- Pokud je paštika příliš ostrá, zjemněte ji rostlinnou smetanou.
- Čím méně vody z fazolí, tím hustější paštiku dostanete.
- Pokud dáte vody více, dostanete skvělý dip na zeleninu.
- Pro verzi bez lepku na dochucení použijte omáčku tamari nebo více soli.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójovou omáčku tamari, např. pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou nebo paštiku více osolte.
Obměna
- Velké bílé fazole můžeme nahradit jinou luštěninou.
- Místo všech koření můžete sáhnout po připravených směsích jako je indické nebo grilovací koření. Pozor ale na složení, většinou už obsahují sůl a mnohdy éčka, které nechceme!
- Máte-li čerstvé bylinky jako tymián, bazalku nebo oregáno, neváhejte je použít.
- Sójovou omáčku můžete nahradit solí podle potřeby.
- Do paštiky také můžete přidat tahini nebo ořechové máslo, bude se dobře roztírat.
Kombinujeme
- Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
- Pokud k paštice přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
Děti
- Fazolová pomazánka je vhodná pro děti od 2 let, kdy už jsou zvyklé na jiné luštěniny.
- U malých dětí budeme šetřit se solí a kořením, nebudeme dávat pálivé.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Opravdu nejlepší “paštika” 🙂
Jak zahustit “dip”, aby to byla pomazánka?
Tyčák by se zakuckával, kdyby to nebylo vlhké. (Stolní mixér už vůbec ne.) Určitě máte nějaký fígl…