- 5 větších žampiónů
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- plátek celeru
- 2 lžičky tahini
- 1 lžička miso pasty
- 2 lžičky hořčice
- sójová omáčka
- koření
- olej
- sůl
Jak připravit zeleninové soté s žampiony
Pečené žampióny
- Zapneme troubu na 150°C
- Nakrájíme 1 cibuli na jemno a 1 mrkev na jemno nastrouháme
- Smícháme nakrájenou cibuli, mrkev, 2 lžičky hořčice, 2 lžičky tahini, 1 lžičku miso pasty, trochu oleje a sójové omáčky, prolisujeme 1 stroužek česneku a zamícháním připravíme marinádu. Případně dokořeníme paprikou.
- Žampiónům odlomíme nožky a vydlabeme kloboučky
- Do kloboučků naplníme marinádu
- Nožky nakrájíme na plátky, potřeme marinádou a přidáme na plech
- Vložíme na plech a pečeme cca 20 min
Zeleninové soté
- Nakrájíme zbylou cibuli, dostrouháme druhou mrkev, nakrájíme plátek celeru a kousek ledového salátu
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje
- Přidáme vrstvu cibule, mrkve a celeru. (Trochu mrkve a salátu si necháme na ozdobení)
- Posolíme, okořeníme a rozdusíme pod pokličkou cca 5-10 minut.
- Přidáme ledový salát a trochu vody
- Zamícháme
- Můžeme zahustit škrobem nebo špaldovou moukou a krátce dovaříme
Praktické
- Talíř dozdobíme strouhanou mrkví a salátem a můžeme podávat.
Obměna
- Zeleninu můžeme měnit dle chuti a sezóny. Výborná je třeba dýně, batát aj.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Moc dobré jídlo. Měla jsem jen 2,5 žampionů, takže zbytek marinády jsem dala na cibulku do Woku ,na kostičky trochu bílého Tofu, trošku soj.smetany (zbytek z ledničky) a malinko vody, chvíli podusila a přidala na prohřátí obílovinu ze včerejška.
Všechny recepty jsou super, vše mi chutná.
JJ moc děkuji a jsem nadšená.🥰
Trochu jsem obměnila náplň do žampionů, marinádu jsem smíchala s uvařenými půlenými mungo fazolemi, k tomu barevná quinoa a orestovaný pak choi. Chutnalo moc mně i manželovi.