- cuketa
- cibule
- česnek
- umebošky
- hořčice
- tahini
- sójová omáčka
- koření: pálivá a sladká paprika, tymián
Jak připravit pikantní pečenou zeleninu s umeboshi
- Zapneme troubu na 200°C a necháme zahřát.
- Cuketu omyjeme a rozdělíme na polovinu. Poté ji podélně nakrájíme na plátky asi 0,5 cm tlusté. Oloupané cibule přepůlíme.
- Připravíme si marinádu: do cca 1/4 šálku nalijeme olej, protlačíme 3 stroužky česneku, přidáme lžičku tahini, lžičku hořčice a sójovou omáčku. Přidáme pálivou papriku (podle chuti), sladkou papriku a tymián. Vše rozmícháme a vznikne oranžová marináda.
- Nakrájenou zeleninu rozložíme na plech s pečícím papírem a natřeme marinádou. Na špičky cibulí položíme kousky umebošek.
- Vložíme do trouby na cca 20 minut, když zhnědne a zavoní, je hotovo.
Praktické
- Umebošky je dobré na cibule trochu přimáčknout, aby nesjely po marinádě dolů.
- Pokud chcete velmi pikantní směs, třeba pro chlapy, dejte víc pálivé papriky a sójovky.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari omáčku (hrachovou, cizrnovou, pohankovou).
- Pro verzi bez lepku použijte omáčku tamari, ne shoyu.
Obměna
- Místo cukety můžete použít dýni, celer, cibuli, řepu. Zeleninu můžete před servírováním ozdobit kouskem avokáda.
Děti
- Takto upravenou zeleninu můžeme dávat dětem až kolem 2 let, ale ne pikantní verzi.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Ahoj. Dnes som už naozaj bola prejedená všetkých tých strukovín a obilnín, slaných a sojových omáčka chutí, a preto som si tento recept urobila celkom na sladko. Mrkva, cibuĺa, petržlen hokaido, sušené slivky, trochu vody, trochu oleja, škorica a ryžový slad a na záver domáce lieskové oriešky. Snáď som priveľmi nezhrešila. Skvelá piatková večera po mega náročnom týždni.
Mnaaaaaaaaam ♥️ muj jedl a mlčel a boule za ušima a chrochtal blahem a pak pronesl aaaach taková dobrota