- půl hrnku červené čočky
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 3/4 l zeleninového vývaru nebo horké vody
- rozmarýn nebo majoránka
- 2 lžíce olej
- sůl
- umeocet
Jak uvařit čočkovou polévku
- Nakrájíme cibuli a mrkev na kostičky a česnek na jemno.
- Na oleji zeleninu orestujeme s trochou soli a na závěr přidáme česnek, trošku ho opražíme na oleji (ale vážně jen několik vteřin, jinak je hořký).
- Potom přidáme červenou čočku a zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme koření.
- Vaříme asi deset minut, pak sundáme hrnec z plotny a dochutíme přidáním umeocta.
Praktické
- Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Určitě je možné vyzkoušet i jiné koření pro obměnu.
- Polévka je také dobrá s troškou rostlinné smetany.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Výborná a hned hotová 🙂
Rychlá a dobrá 🙂