Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka z červené čočky

Uvařeno
bez lepku

Nejjednodušší a nejrychlejší polévka, jakou znám.

Ingredience
pro 4 porce
  • půl hrnku červené čočky
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 3/4 l zeleninového vývaru nebo horké vody
  • rozmarýn nebo majoránka
  • 2 lžíce olej
  • sůl
  • umeocet

U nás doma se jí běžně, kluci i manžel mají rádi klasiku. Když jsem jela se syny na návštěvu k Evě, trochu jsem se bá...

Jak uvařit čočkovou polévku

  1. Nakrájíme cibuli a mrkev na kostičky a česnek na jemno.
  2. Na oleji zeleninu orestujeme s trochou soli a na závěr přidáme česnek, trošku ho opražíme na oleji (ale vážně jen několik vteřin, jinak je hořký).
  3. Potom přidáme červenou čočku a zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme koření.
  4. Vaříme asi deset minut, pak sundáme hrnec z plotny a dochutíme přidáním umeocta.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Určitě je možné vyzkoušet i jiné koření pro obměnu.
  • Polévka je také dobrá s troškou rostlinné smetany.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

PhDr. Alois Dvořák, 1951, vystudoval FŽ UK v Praze, pracoval jako tiskový mluvčí několika ministrů obchodu a cestovního ruchu ČR, publikoval řadu článků v ústředním a odborném tisku na téma maloobchod a cestovní ruch, od začátku 80. let do poloviny 90. let spolupracoval s Československým rozhlasem, zejména jako odborný host pořadu Kolotoč., ale i autor komentářů, poznámek a glos. V roce 1996 založil reklamní agenturu, kterou provozoval až do svého odchodu do důchodu.

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná a hned hotová 🙂

Rychlá a dobrá 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...