Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Pořád ještě rostou, rozveselte s nimi talíře

I když se to nezdá, venku stále ještě roste spousta věcí, které se dají jíst. Planá zelenina je plná energie, vitamínů, naprosto čerstvá a ještě zdarma. Škoda si kus nevzít, dokud příroda nabízí. U nás se ještě najdou sedmikrásky, sem tam hezké kopřivy, trochu rozpláclá bršlice, nádherný žabinec ptačinec a po celé zahradě nám roste jitrocel. 

Všechno to zelené z venku můžete použít takřka na všechny způsoby. Sedmikrásky na ozdobu jakéhokoli jídla, do salátu či polévky. Kopřivy na špenát, do vařené či dušené zeleniny, do polévky nebo rizota. Stejně tak jitrocel nebo bršlici. Jitrocel můžete také obalit v těstíčku a usmažit na oleji, to je velká dobrota. Žabinec se dá použít na ozdobení či do salátu syrový, do špenátů a nádivek vařený. Fantazii se meze nekladou.

Ačkoli už je docela chladno, pořád ještě máme svá místečka, kde se mezi spadaným listím krčí sedmikrásky. A protože už se tolik neseká tráva, mnohem lépe se trhají.

Mají totiž delší stonky než v sezóně, kdy byla naše osada plná chatařů se sekačkami. Jestli tam u vás také jsou k mání, vezměte cestou z procházky několik kytiček na ozdobu talíře i stolu. Co se nesní, se dá do vázy :-)

Žabinec vídám ještě i kvetoucí. Stejně jako on, tak i ostatní plané byliny už nemají tolik síly jako na jaře. Říká se, že energie přechází do květů a zbytek rostliny už tolik energie nemá jako měl před květem. Takže já ho sbírám i když kvete. Je to hezká ozdoba a navíc velmi zdravá. Pokud máte o vitalitě divoké zeleniny na podzim pochyby, zamyslete se, kolik asi má energie brokolice ze skleníku ve vašem supermarketu. Na sběru planých rostlin prostě nemůžete prodělat.

 

Venku je toho spousta k mání. Znalci říkají, že například houby rostou celý rok, jen vědět, které jsou jedlé a kde se nacházejí. Nějak jsme to pozapomněli a musíme se znova naučit, co je jedlé a dobré, jak to upravit a servírovat. Taky to chce získat odvahu experimentovat a nebrat sebe a svět tak vážně. 

Já chodím s holkami většinou dvakrát denně ven a skoro pokaždé něco doneseme. Jsou to rozené sběračky, moc je to baví. Někdy jdou po listech, klaccích a kamenech, to do kuchyně neberu. Ale když mohou beztrestně trhat kytičky s tím, že si je doma sníme, jsou ve svém živlu.

Třeba vás bude inspirovat pár fotografií našich jídel z posledních dnů. No nevypadá to hned veseleji? S takovým jídlem nemá podzimní deprese prostě šanci :-)

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
mapavca
4. 1. 2014

A co tyto zelené byliny v letošní divné zimě? Všechno je to krásně svěže zelené. Z novoroční procházky jsem si přinesla svěží ptačinec žabinec – tak s ním zdobím každé jídlo – u něho vím, že se může sbírat i v zimě to jste někde psaly. A co třeba sedmikrásky – u nás kvetou všude, jitrocel. Zas si říkám, že je to prostě přemrzlý, tak nevím.

Klub

Výborný článek, mluví mi z duše, moc děkuju a pochvalte prosím i fotografa! Taky ráda činčám jídlo a zkoušíme už od dlouho využívat všech běžných i neobvyklých darů přírody a potvrzuju, je to báječné od toho vzrušujícího “lovení “na čerstvém vzduchu, přes (opět vzrušující) kuchtění, až po (jak jinak, neméně vzrušující a příjemné) jezení. Zdobení talíře “nakrásno” k tomu neodmyslitelně patří. Mám z toho vždycky radost jak děcko a vždycky volám na nedočkavé strávníky: nesahat, ještě nemám vyfoceno! Bohužel takhle krásné fotky zatím neumím, ale tak podoma nám to stačí a i s tím vařením se lepším víc a víc, vlastně se mi dostává jen chvály, a to je tak krásné, že mi nedá taky nepochválit, když je za co. Super a ještě jednou díky za inspiraci a za radost, co rozdáváte!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

4

Květy pažitky v kuchyni

Na zahrádkách teď zrovna kvete pažitka a hospodyňky se zlobí, že kvůli tomu skončila její sezóna. Chyba, lávky! Stonky pažitky sice pravda trochu ztuhnou, ...
7

Kašel, rýma a chřipka: Proč je máme?

Na podzim jsou citlivé plíce a tlusté střevo. Pokud je nemáme v pořádku, pocítíme to na průduškách. Hrozí kašel, rýma a chřipka. Na vině obvykle není stude...
20

Jarní výpravy na divokou zeleninu

Už je to tady, už mě to zase chytá. Nejdu ven bez košíku nebo alespoň plátěného sáčku v kapse. Jarní kuchyň nám zpestřují dobroty, co už vykoukly ze země.
klub
5
12

Pochopte síly JIN a JANG. Jak ovlivňují nás i život kolem? (díl 1.)

Vše kolem nás, každou věc, událost nebo čin můžeme zhodnotit z pohledu energií JIN a JANG. Pokud víme, jak mezi nimi nastolit rovnováhu ve svém životě, dok...
2

Jak přirozeně posílit imunitu – svou i dětí (6 praktických tipů)

Po létě, kdy jsme si dali tam nějakou zmrzlinu, občas zákusek, jinde něco grilovaného, je třeba změnit své návyky tak, abychom se vyhnuli podzimním chřipká...
9
2

Teorie pěti elementů – dostaňte se zpět do rovnováhy

Jednotlivé druhy potravin, jejich barvy, chutě a způsoby tepelné úpravy dokáží ovlivňovat orgány našeho těla, emoce a to, jak se cítíme. Tradiční medicína ...