- 500 g kulaté rýže
- 750 ml vody
- 1 mrkev
- 1 menší stonek řapíkatého celeru
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g čočky
- půl hrnku čerstvého hrášku
- necelý hrnek rajského protlaku (bez éček a cukru)
- sůl
- pepř
- cizrnová mouka
- bezlepková strouhanka
- olivový olej
- olej na smažení
- šafrán
Jak připravit výborné Sicilské bezlepkové arancini (čti arančíny)
- Nejprve připravte ragú. Orestujte na oleji na malé kostičky nakrájenou zeleninu – cibulku s česnekem, celerem a mrkví. Přidejte čočku, rajčatový protlak, sůl a pepř a vařte, dokud ragú nezhoustne. Pokud je protlak příliš hustýa čočka ještě není uvařená, tak přidejte trochu vody a nechte ji vyvařit. Poslední minuty vaření přidejte hrášek. Nechte vychladnout. Ragú musí být opravdu husté, aby vám pak nevytékalo ven.
- Několikrát propláchněte rýži, posypte ji šafránem, osolte a ji dejte vařit. Voda by se měla zcela vyvařit. Nechte rýži v míse vychladnout.
- Připravte si těstíčko na obalování. Ve vodě rozmíchejte cizrnovou mouku. Těstíčko má být hustší, aby pak z rýže nestékalo. Do talíře nasypte bezlepkovou strouhanku. Pokud máte vše připravené a po ruce, nastává ta největší práce. Chce to trochu trpělivosti.
- Do navlhčené dlaně si naberte hromádku rýže, stlačte a doprostřed dejte lžící vychladlé ragú. Vytvářejte koule velké jako tenisový míček. Dobře stiskněte, aby se vše uzavřelo. Poté obalte arancini v těstíčku a nakonec vše obalte ve strouhance. Před každou koulí si navlhčete ruce, aby se vám rýže nelepila. Smažte ve větším množství oleje ze všech stran.
Praktické
- Bezlepkovou strouhanku koupíte hotovou v kukuřičné verzi.
- Čočka se vaří jen v protlaku, pokud je příliš hustý, přidejte vodu. Pokud si nejste jistí, klidně čočku uvařte předem ve vodě a do receptu přidejte už uvařenou, ale já vařím takto.
- Ragú musí být dobře vychlazené, aby se vám s ním dobře pracovalo.
- Rýže, pokud chcete použít jinou, než tu v receptu, musí být lepivá!
- I když nemiluji mražení stravy, nesmažené arancini můžete dát i do mrazáku a poté, před přípravou, je necháte rozmrazit.
Obměna
- Používejte pouze šafrán! Ne kurkumu. Nejde tu jen o barvu, ale i o typickou chuť.
- Můžete si vymyslet i jinou náplň, fantazii se meze nekladou. Tento recept je veganský, ale velmi podobný masovému originálu.
- Použít můžete i jinou zeleninu.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let. Pokud však vaše menší děti běžně jedí maso, uzeniny apod., pak jim bez obav nabídněte i tento pokrm.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Buďte první, kdo napíše komentář