Tyto skromné veganské arancini jsou opravdu výborné a chuťově se velmi podobají těm klasickým s masem. Hodí se na slavnostnější stůl. Je s nimi trochu práce, ale výsledek stojí za  to. Budete slavit úspěch i u masojedlíků. To vám zaručuji. Proč jsou tyto arancini skromné? Neobsahují žádný veganský sýr, jsou opravdu pouze ze zdravých ingrediencí.

Ingredience
12 kusů
  • 500 g kulaté rýže
  • 750 ml vody
  • 1 mrkev
  • 1 menší stonek řapíkatého celeru
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g čočky
  • půl hrnku čerstvého hrášku
  • necelý hrnek rajského protlaku (bez éček a cukru)
  • sůl
  • pepř
  • cizrnová mouka
  • bezlepková strouhanka
  • olivový olej
  • olej na smažení
  • šafrán

Jak připravit výborné Sicilské bezlepkové arancini (čti arančíny)

  1. Nejprve připravte ragú. Orestujte na oleji na malé kostičky nakrájenou zeleninu – cibulku s česnekem, celerem a mrkví. Přidejte čočku, rajčatový protlak, sůl a pepř a vařte, dokud ragú nezhoustne. Pokud je protlak příliš hustýa čočka ještě není uvařená, tak přidejte trochu vody a nechte ji vyvařit. Poslední minuty vaření přidejte hrášek. Nechte vychladnout. Ragú musí být opravdu husté, aby vám pak nevytékalo ven.
  2. Několikrát propláchněte rýži, posypte ji šafránem, osolte a ji dejte vařit. Voda by se měla zcela vyvařit. Nechte rýži v míse vychladnout.
  3. Připravte si těstíčko na obalování. Ve vodě rozmíchejte cizrnovou mouku. Těstíčko má být hustší, aby pak z rýže nestékalo. Do talíře nasypte bezlepkovou strouhanku. Pokud máte vše připravené a po ruce, nastává ta největší práce. Chce to trochu trpělivosti.
  4. Do navlhčené dlaně si naberte hromádku rýže, stlačte a doprostřed dejte lžící vychladlé ragú. Vytvářejte koule velké jako tenisový míček. Dobře stiskněte, aby se vše uzavřelo. Poté obalte arancini v těstíčku a nakonec vše obalte ve strouhance. Před každou koulí si navlhčete ruce, aby se vám rýže nelepila. Smažte ve větším množství oleje ze všech stran.

Praktické

  • Bezlepkovou strouhanku koupíte hotovou v kukuřičné verzi.
  • Čočka se vaří jen v protlaku, pokud je příliš hustý, přidejte vodu. Pokud si nejste jistí, klidně čočku uvařte předem ve vodě a do receptu přidejte už uvařenou, ale já vařím takto.
  • Ragú musí být dobře vychlazené, aby se vám s ním dobře pracovalo.
  • Rýže, pokud chcete použít jinou, než tu v receptu, musí být lepivá!
  • I když nemiluji mražení stravy, nesmažené arancini můžete dát i do mrazáku a poté, před přípravou, je necháte rozmrazit.

Obměna

  • Používejte pouze šafrán! Ne kurkumu. Nejde tu jen o barvu, ale i o typickou chuť.
  • Můžete si vymyslet i jinou náplň, fantazii se meze nekladou. Tento recept je veganský, ale velmi podobný masovému originálu.
  • Použít můžete i jinou zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let. Pokud však vaše menší děti běžně jedí maso, uzeniny apod., pak jim bez obav nabídněte i tento pokrm.

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

5 kg pryč bez jakéhokoliv úsilí (Hana, 68 let)

Hana: Ahoj lidičky, je mi 68 a zhruba od...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Nepotřebuji už kortikoidy a mám o 5 kg méně (Pavla)

Pavla: Zdravím 😉. Od puberty mě trápí dermatitida v...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahodový želé dezert (bez lepku)
Další článekPlněné cukety – s rýží basmati a jedlými květy