Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Sicilské arancini (bezlepkové)

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Tyto skromné veganské arancini jsou opravdu výborné a chuťově se velmi podobají těm klasickým s masem. Hodí se na slavnostnější stůl. Je s nimi trochu práce, ale výsledek stojí za  to. Budete slavit úspěch i u masojedlíků. To vám zaručuji. Proč jsou tyto arancini skromné? Neobsahují žádný veganský sýr, jsou opravdu pouze ze zdravých ingrediencí.

Ingredience
12 kusů
  • 500 g kulaté rýže
  • 750 ml vody
  • 1 mrkev
  • 1 menší stonek řapíkatého celeru
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g čočky
  • půl hrnku čerstvého hrášku
  • necelý hrnek rajského protlaku (bez éček a cukru)
  • sůl
  • pepř
  • cizrnová mouka
  • bezlepková strouhanka
  • olivový olej
  • olej na smažení
  • šafrán

Jak připravit výborné Sicilské bezlepkové arancini (čti arančíny)

  1. Nejprve připravte ragú. Orestujte na oleji na malé kostičky nakrájenou zeleninu – cibulku s česnekem, celerem a mrkví. Přidejte čočku, rajčatový protlak, sůl a pepř a vařte, dokud ragú nezhoustne. Pokud je protlak příliš hustýa čočka ještě není uvařená, tak přidejte trochu vody a nechte ji vyvařit. Poslední minuty vaření přidejte hrášek. Nechte vychladnout. Ragú musí být opravdu husté, aby vám pak nevytékalo ven.
  2. Několikrát propláchněte rýži, posypte ji šafránem, osolte a ji dejte vařit. Voda by se měla zcela vyvařit. Nechte rýži v míse vychladnout.
  3. Připravte si těstíčko na obalování. Ve vodě rozmíchejte cizrnovou mouku. Těstíčko má být hustší, aby pak z rýže nestékalo. Do talíře nasypte bezlepkovou strouhanku. Pokud máte vše připravené a po ruce, nastává ta největší práce. Chce to trochu trpělivosti.
  4. Do navlhčené dlaně si naberte hromádku rýže, stlačte a doprostřed dejte lžící vychladlé ragú. Vytvářejte koule velké jako tenisový míček. Dobře stiskněte, aby se vše uzavřelo. Poté obalte arancini v těstíčku a nakonec vše obalte ve strouhance. Před každou koulí si navlhčete ruce, aby se vám rýže nelepila. Smažte ve větším množství oleje ze všech stran.

Praktické

  • Bezlepkovou strouhanku koupíte hotovou v kukuřičné verzi.
  • Čočka se vaří jen v protlaku, pokud je příliš hustý, přidejte vodu. Pokud si nejste jistí, klidně čočku uvařte předem ve vodě a do receptu přidejte už uvařenou, ale já vařím takto.
  • Ragú musí být dobře vychlazené, aby se vám s ním dobře pracovalo.
  • Rýže, pokud chcete použít jinou, než tu v receptu, musí být lepivá!
  • I když nemiluji mražení stravy, nesmažené arancini můžete dát i do mrazáku a poté, před přípravou, je necháte rozmrazit.

Obměna

  • Používejte pouze šafrán! Ne kurkumu. Nejde tu jen o barvu, ale i o typickou chuť.
  • Můžete si vymyslet i jinou náplň, fantazii se meze nekladou. Tento recept je veganský, ale velmi podobný masovému originálu.
  • Použít můžete i jinou zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let. Pokud však vaše menší děti běžně jedí maso, uzeniny apod., pak jim bez obav nabídněte i tento pokrm.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář