Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Smažená rýže s kadeřávkem a mangoldem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Oblíbená rychlovka na večeři nebo jako příloha k hlavnímu jídlu. Velmi variabilní a vždycky potěší.

Ingredience
pro 4 porce
  • 3 hrnky uvařené rýže (650 g)
  • 1 červená cibule
  • 3 listy kadeřávku
  • 2 listy mangoldu
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka
  • voda

Vlaďka si prošla nesčetnými zdravotními potížemi. Těžký zápal plic, bronchitida, bolesti hlavy a zad, hučení ...

Jak připravit rychlou večeři z rýže a zeleniny

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, u kadeřávku vykrojíme tuhý řapík a listy pokrájíme na malé kousky, mangold pokrájíme na drobné proužky.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vložíme cibuli, posolíme a krátce orestujeme. 
  3. Přidáme mangold, kadeřávek, zastříkneme sójovou omáčkou a také krátce orestujeme. Prohazujeme na pánvičce pomocí obraceček.
  4. Po chvíli přidáme rýži a opět prohazujeme. Pokud se přichytává, podlijeme jen malinko několika lžícemi vody a společně prohřejeme. S vodou to ale nepřeháníme, chceme mít rýži i zeleninu spíš křupavou než kašovitou.
Začni detox, než se proměníš v dýni!

Letos žádné podzimní přibírání díky 8týdennímu kurzu - jídelníčky, recepy, videa a individuální konzultace.
Nemusíš být 100% a stejně to funguje! Pojď se postarat o sebe

Praktické

  • Já používám nepřilnavý wok, takže nepotřebuji podlívat, pokud se vám zelenina chytá k pánvi, přidejte ještě trošičku vody.
  • V tomto receptu je použita dlouhozrnná rýže natural. Skvěle se hodí jakékoli druhy celozrnné rýže, my máme moc rádi jasmínovou a basmati.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari, ne shoyou.
  • Pro verzi bez sóji více osolte na začátku a buď zcela vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. 

Obměna

  • Pokud potřebujete chuťově výraznější pokrm, přidejte do rizota dvě tři lžíce lahůdkového droždí nebo rostlinnou smetanu či kokosové mléko.
  • Místo rýže můžete použít jiné už uvařené obilí, které máte po ruce.
  • Můžete přidat koření nebo bylinky, pokud se jedná o hlavní jídlo. V našem případě šlo o přílohu k výrazné indické omáčce, proto zde koření nebylo použito.
  • Zeleninu použijte podle aktuálních zásob a chutí, dobu tepelné úpravy pak podle toho upravte.

Děti

  • Vhodné pro děti cca 1,5 roku, ale ubereme olej, sůl a sójovou omáčku.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

67 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Italské podzimní rizoto

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.

Rizoto s mandlovým krémem

Krémové, lahodné a na přípravu nenáročné rizoto z několika lehce dostupných ingrediencí.

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.