- 1 hrnek jáhel
- 2 hrnky vody
- 100 g rozinek
- 1 větší mrkev
- 8 lžic mletého máku
- 1-2 lžíce rostlinného sladidla (rýžový sirup)
- kůra a šťáva BIO citrónu
- 1 lžíce mirinu (rumu)
- hrst vlašských ořechů
- sůl
- švestky nebo jiné ovoce
- špetka skořice
- drobenka
Jak připravit švestkový bezlepkový makovec s drobenkou
- Jáhly propláchneme a se 2 hrnky vody přivedeme k varu.
- Osolíme špetkou soli, ztlumíme plamen, podložíme rozptylkou a vaříme 15 minut.
- Pak k jáhlám přidáme omyté rozinky a nahrubo strouhanou mrkvičku a vaříme ještě dalších 15 minut, než se jáhly uvaří doměkka. Pokud jsou jáhly vařeny na rozptylce, nepřipálí se, jinak kontrolujeme, jestli se nepálí a případně budeme muset přidat vodu.
- Vypneme.
- Umeleme si mák.
- Do zchládlých jáhel vmícháme mák, sladidlo, nasekané vlašské ořechy, kůru a šťávu z citronu (tu můžeme dávat postupně dle našich preferencí a ochutnávat, my dáváme kůru z celého citronu a šťávu z 1/2 citronu) a mirin.
- Vše pořádně promícháme a napěchujeme na papírem vyložený plech.
- Uhladíme a nahoru naskládáme rozpůlené švestky (trošku vmáčkneme do těsta).
- Posolíme pár zrníčky soli (aby švestky pustily sladkost) a špetičkou skořice.
- Vytvoříme si drobenku.
- Drobenkou posypeme švestky a pečeme cca 30 minut na 180°C.
- Vytáhneme a necháme zcela vychladnout. Až poté krájíme.
- Makovec uchováváme v chladu.
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA

Praktické
- Pokud jste zvyklí na klasické buchty, zapracujte do jáhel 1/2 hrnku jakékoliv mouky (pro bezlepkovou verzi třeba pohankové nebo kukuřičné). Tato buchta je spíše mokrá a hutnější. Nebojte se těsto ochutnat a dosladit si ho. My už tolik nesladíme a stačí nám oslazená pouze rozinkami. Nebo si makovec polijte rostlinným sirupem při servírování.
Obměna
- Švestky nahradí jakékoliv jiné sezónní ovoce. Úspěšně vyzkoušeno také s hruškami a jablíčky nebo je můžeme úplně vynechat a upéct koláč jen jako makovec a poté potřít marmeládou nebo povidly.
- Pokud máte alergii na ořechy, zcela je vynechejte.
- Drobenku si můžete připravit vlastní (do drobenky můžete dát mouku, strouhanku, vločky + tuk – kokosový, rostlinné máslo nebo olej + sladidlo – slad nebo rostlinný sirup + případně skořici, vanilku, strouhaný kokos nebo mleté oříšky) nebo se inspirovat třeba poměry na bezlepkovou drobenku.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Komentáře
Přidala jsem do těsta trochu pohankové a rýžové mouky. Jestě za tepla mi připadalo, že jsem makovec moc vysušila, ale po vystydnutí byl dobrý. Manžel dokonce pochvalil, že je to moc dobré. Měl pravdu, je to moc dobré😋.
Dělala jsem z půl dávky a je to výborné. Místo švestek jsem dala dýni a prostě šťavnaté a lahodné.