Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Vrstvený koláč bez lepku

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Máte rádi rychlé a jednoduché dezerty z pár surovin? Pak zkuste tento vrstvený koláč. Věřím, že budete příjemně překvapeni.

Ingredience
forma 18 cm
  • 5 menších jablek
  • 1 plná lžíce kukuřičného škrobu
  • rozinky
  • skořice
  • 3 lžíce rýžového sirupu
  • 1 hrnek čirokové mouky
  • 1 hrnek vlašských ořechů
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 2 plné lžíce kokosového oleje

Po dvou dětech jsem měla o 10 kg víc, než jsem byla zvyklá. I když jsem se snažila, nešlo to dolů. Přidaly se různé z...

Jak připravit bezlepkový vrstvený koláč s jablky

  1. Vlašské ořechy pomeleme najemno a dáme do mísy. Vmícháme i čirokovou mouku, prášek do pečiva, koření do perníku a dáme zatím stranou.
  2. Nyní nastrouháme jablka nahrubo (i se slupkou). Z jablek vymačkáme trochu šťávy a do ní vmícháme kukuřičný škrob. Vrátíme zpět k jablkům a vmícháme i rozinky, skořici a rýžový sirup.
  3. Na dno formy nasypeme 1/3 sypké směsi, dále navrstvíme polovinu natruhaných jablek jablek, poté zasypeme druhou třetinou sypké směsi, na ni naklademe zbytek jablek a úplně nakonec zbytek sypké směsi. Nakonec rozpustíme kokosový olej, vmícháme javorový sirup a pokapeme vrch koláče.
  4. Koláč pečeme asi 45 minut na 180°C. Krájíme po vychladnutí.

Praktické

  • Použitý hrnek má objem 250 ml.
  • Použitá forma má průměr 18 cm.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti od 2 let. Pokud jsou už ale zvyklé na běžné pečivo, sušenky apod., můžeme jim tuto zdravou alternativu nabídnout již dříve.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

54 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Povedl se.sypala jsem jen tenkou vrstvu mouk a davala hodně jablek.

Světýlko
22. 5. 2023

Po hodně dlouhé době úplné fiasko :-( Zůstala mi ve všech vrstvách syrová mouka. Opravdu vám všem sedí poměr surovin? Postupně jsem ubírala mouky a přidávala jablek až mně na třetí a čtvrtý pokus vyšel konečně dokonalý koláč. Díky té úžasné jablkové náplni jsem to nevzdala a vyplatilo se. Určitě ho budu péct i dál ;-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepkový koláč s náplní dvou barev

Tento typ dezertu mám moc ráda, jelikož je úžasně variabilní. Tento recept je bez lepku, živočišných produktů a vynechala jsem i rostlinné máslo a na korpu...

Bezlepkové donuty

Všichni jistě známe klasické smažené donuty, ale tyhle pečené jsou jejich zdravější a přesto výbornou variantou. Jsou bez lepku, cukru, vajec i mléka a na ...

Bezlepkový koláč s polevou

Pokud preferujete spíše rychlé recepty, pak je tento koláček jasná volba. Příprava je jednoduchá a nejsou třeba žádné speciální ingredience.

Rychlá bezlepková buchta

Občas přijde vhod dezert, který rychle připravíme, šoupneme do trouby a dál se nestaráme. Přesně taková je tato buchta, která je nejen bez cukru a mléka, a...

Datlové sušenky bez lepku

Honí vás mlsná? Tak si připravte tyto super rychlé sušenky, které se skvěle hodí k čaji nebo jako svačinka na výlet. Jsou bez lepku, cukru i mléka a k jeji...

Kokosové hromádky (bez lepku)

Snadný a rychlý bezlepkový dezert, ve kterém nenajdete mléko, vejce ani cukr. Další varianta oblíbených hromádek, tentokrát v kokosové verzi.