Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Fazolová pomazánka/dip nažluto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

V teplých dnech přijde k chuti lehká pomazánka z bílých fazolí a kurkumy.

Ingredience
  • 2 hrnky uvařených bílých fazolí
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 3 vrchovaté lžíce arašídového másla
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • lžička umeocta
  • půl lžičky kurkumy
  • citronová šťáva - podle chuti

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Jak připravit pomazánku z fazolí

  1. Cibuli nakrájejte na kostky, rozehřejte na pánvi olej, přidejte cibuli, trochu osolte a osmažte ji do sklovata.
  2. Přisypte uvařené fazole a kurkumu, nechte ji prohřát (budou se lépe mixovat).
  3. Odstavte, přidejte arašídové máslo, umeocet podle chuti a rozmixujte do hladka. Podle chuti můžete přidat ještě citronovou šťávu.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Obměna

  • Místo bílých fazolí použijte jakoukoliv uvařenou luštěninu – červenou čočku, mungo fazolky, cizrnu…

Kombinujeme

  • Pomazánku můžete použít jako základ na tortillu nebo palačinku či na obilné placky.
  • V teplých dnech je výborná jen jako dip k zelenině.

Děti

  • Tuto pomazánku mohou děti od 1,5 let, ale šetříme solí a kurkumou.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
7. 4. 2025

A tak máme k večeři zase tu žlutou 🙂

Jaroslav Hlávka
13. 1. 2025

Tato pomazánka je tako dobrá a přitom je tak rychlá 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

První máj – čas otevřených srdcí

První máj je tradičně spojený s láskou, přírodou a novými začátky. Udělejme si v dnešním dni čas pro malé zastavení, chvíli, kdy se zaměříme na to, co je v...
21
3

7 tipů, které byste měli vědět při vaření chřestu

Chřest je specifická zelenina, kterou je třeba pečlivě vybírat i skladovat. Mrkněte, na těchto 7 tipů.
10
3

Zvonek řepka v kuchyni

Do české přírody doputoval ze Středomoří. Víte, že v 17. století se pěstoval pro jeho bílý masitý kořen, který má nasládlou chuť?

Jarní kroupy

Velmi jednoduchý a rychlý recept, který voní jarem. Pokud máte vařené kroupy a fazole, budete mít toto jídlo na stole během chvilky.

Pesto z česnekových výhonků

I výhonky z mladého česneku, které se zalamují, aby česnek nerozkvetl, se dají skvěle využít v naší kuchyni.
47
9

Popenec v kuchyni a v domácí lékárničce

Neprávem zapomenutý pomocník našich prababiček. Jak ho poznat, kdy ho sbírat a jak s ním kouzlit v kuchyni?