Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Arašídka

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Arašídy bychom neměli konzumovat často a kvůli nebezpečným plísním bychom je neměli dávat malým dětem – nicméně jednou za čas je můžete pro zpestření jistě zařadit. Tento dezert je modifikací burizónové mozaiky a mohu ho doporučit obzvláště na návštěvy, je to pochoutka i pro ty, co jsou zvyklí na cukr a čokoládu.

Ingredience
na jeden velký plech
  • 250 g ovesných vloček jemných
  • 1 balíček rýžových burizónů bez příchuti
  • 200g pražených arašídů nesolených
  • 4 lžíce lněného semínka
  • 2-4 lžíce sladu
  • slunečnicový olej
  • špetka soli

O Jíme Jinak vím už několik let, ale až letos jsem se konečně rozhodla poctivě začít. Od kurzu jsem si slibovala, že ...

Postup

  1. Nasucho opražíme ovesné vločky. Že jsou opražené poznáme, protože začnou vonět. Nutné míchat a raději pražit na mírném plameni.
  2. Nasucho opražíme propláchnutá lněná semínka.
  3. V hlubokém velkém hrnci nahřejeme olej, dáme ho asi půl cm po dně, přidáme slad a špetku soli a necháme napěnit. Stále mícháme.
  4. Pak přidáme ovesné vločky, burizóny a arašídy se semínky a pořádně promícháme.
  5. Na plech dáme 2x tak dlouhý pečíčí papír. Na něj vysypeme směs, papír přehneme, aby byla směs přikrytá a rukou uplácáme, popř. uválíme válem, aby se vše pěkně spojilo.
  6. Po vychladnutí krájíme na kostky nebo na tyčinky. Podáváme hned, pokud ji nesmlsáte na posezení, tak vydrží v lednici 2 měsíce i déle – i když pak je třeba více kousat, protože ztvrdne.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

walachova
30. 5. 2017

ženy,
a proč by se arašídy neměly jíst moc často? když nejsou žluklé, tak je to jako jiná semena docela dobrý zdroj tuků a bílkovin…

Světýlko
11. 8. 2016

Miluju arašídy a jím je asi víc než bych měla.. Pustila jsem se do této dobroty i proto,že jsem se rozhodla vyzkoušet všechny vaše deserty ;-). Bohužel v první fázi se směs šíleně drobila a nedržela při sobě,dala jsem proto znovu do hrnce olej a sladěnku a celou drobivou směs dala znovu zahřát ke zpěněné sladěnce. Krásně jsem ji natlačila ještě teplou do pekáče a vypadalo to velmi nadějně. Ale druhá fáze- krájení -opět neúspěch – při krájení se placka zlomila úplně jinde než jsem chtěla. Chuťově výborné,ale v této chvíli si říkám,že si tu ořechovou tyčinku jednou za čas koupím :-) Ovšem borůvkový páj,který právě tuhne v lednici vypadá skvěle a určitě si zítra všichni pochutnáme a já udělám další úžasnou fotku zdravého jídla do alba. Vaření zdar a díky moc za všechny recepty :-)

Ukázat další komentáře