Arašídy bychom neměli konzumovat často a kvůli nebezpečným plísním bychom je neměli dávat malým dětem – nicméně jednou za čas je můžete pro zpestření jistě zařadit. Tento dezert je modifikací burizónové mozaiky a mohu ho doporučit obzvláště na návštěvy, je to pochoutka i pro ty, co jsou zvyklí na cukr a čokoládu.

Ingredience
na jeden velký plech
  • 250 g ovesných vloček jemných
  • 1 balíček rýžových burizónů bez příchuti
  • 200g pražených arašídů nesolených
  • 4 lžíce lněného semínka
  • 2-4 lžíce sladu
  • slunečnicový olej
  • špetka soli

Postup

  1. Nasucho opražíme ovesné vločky. Že jsou opražené poznáme, protože začnou vonět. Nutné míchat a raději pražit na mírném plameni.
  2. Nasucho opražíme propláchnutá lněná semínka.
  3. V hlubokém velkém hrnci nahřejeme olej, dáme ho asi půl cm po dně, přidáme slad a špetku soli a necháme napěnit. Stále mícháme.
  4. Pak přidáme ovesné vločky, burizóny a arašídy se semínky a pořádně promícháme.
  5. Na plech dáme 2x tak dlouhý pečíčí papír. Na něj vysypeme směs, papír přehneme, aby byla směs přikrytá a rukou uplácáme, popř. uválíme válem, aby se vše pěkně spojilo.
  6. Po vychladnutí krájíme na kostky nebo na tyčinky. Podáváme hned, pokud ji nesmlsáte na posezení, tak vydrží v lednici 2 měsíce i déle – i když pak je třeba více kousat, protože ztvrdne.

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Skvělé filmy, neskuteční lidé

Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...
  1. ženy,
    a proč by se arašídy neměly jíst moc často? když nejsou žluklé, tak je to jako jiná semena docela dobrý zdroj tuků a bílkovin…

  2. Miluju arašídy a jím je asi víc než bych měla.. Pustila jsem se do této dobroty i proto,že jsem se rozhodla vyzkoušet všechny vaše deserty ;-). Bohužel v první fázi se směs šíleně drobila a nedržela při sobě,dala jsem proto znovu do hrnce olej a sladěnku a celou drobivou směs dala znovu zahřát ke zpěněné sladěnce. Krásně jsem ji natlačila ještě teplou do pekáče a vypadalo to velmi nadějně. Ale druhá fáze- krájení -opět neúspěch – při krájení se placka zlomila úplně jinde než jsem chtěla. Chuťově výborné,ale v této chvíli si říkám,že si tu ořechovou tyčinku jednou za čas koupím :-) Ovšem borůvkový páj,který právě tuhne v lednici vypadá skvěle a určitě si zítra všichni pochutnáme a já udělám další úžasnou fotku zdravého jídla do alba. Vaření zdar a díky moc za všechny recepty :-)

    • Dobry den. Me se obcas stane, ze se mi to po nakrajeni pri prevozu spoji vse v 1 hroudu. Ale 9 krat z 10 je to perfektni. Cviceni dela mistra. Davam oleje tak pul cm po dne obrhrnce na testoviny a sladu 2 varecky, velke. Nicmene, pokud chcete arasidy omezit, tak je rozumnejsi snist 1 kupovanou tycinku, nez se prejist vlastniho dila;-).

      • Díky za reakci,mě to zas přejde a budu zkoušet znova :-D V receptu není uvedené množství oleje,a všude v receptech se s ním šetří,takže tady bude asi zádrhel. Rodině to ovšem nevadilo, ládovali se i tím drobením a starší si nechal zabalit s sebou na tábor :-)

  3. Můžu jedině potvrdit, že je to mňamka. A zvlášť, pokud arašídy běžně nepoužíváte, je to velká chuťová změna.

  4. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLepší než doktor
Další článekBroskvový pudink s karobovou polevou a mandlemi