Luxusní zdobený barevný bezlepkový dort zcela bez cukru, mléka, bílé mouky, vajec i lepku. Zazáří na každé oslavě - i u těch, kteří jedí klasiku! :-)
Ingredience

korpus:

  • 220 g dýně (máslové) nebo 2 větší mrkve
  • 100 g mandlové moučky (necelý hrnek mandlí)
  • 200 g pohankové mouky
  • 1 čl sody
  • 1 čl prášek do pečiva
  • 3 pl oleje
  • 300 ml rýžového mléka (1 hrnek)
  • 50 g rozinek (2 hrsti)
  • sůl
  • 2 – 4 pl rýžového sirupu

krém:

ostatní:

  • marmeláda bez cukru

Postup

  1. Rozmixujeme si mandle na moučku nebo použijeme mandlovou mouku a přidáme další suché ingredience a promícháme.
  2. Dýni (bez slupky) nebo mrkev nastrouháme najemno.
  3. V jiné misce smícháme mokré ingredience včetně strouhané zeleniny.
  4. Mokré ingredience přidáme k suchých a vytvoříme těsto.
  5. Nalijeme do menší dortové formy vyložené pečícím papírem.
  6. Trouba předehřejeme na 180°C a pečeme asi 30 min plus ještě 10 min na nižší stupeň (cca 160°C).
  7. Na krém si namočíme cca na 3 hodiny hrnek kešu (případně dva hrnky, pokud chcete zdobit i vrch dortu).
  8. Pak slijeme a rozmixujeme s vodou a datlovou pastou. Celkem jsem mohla přilít tak 1 dcl vody.
  9. Když korpus zcela vychladne (asi 2 h), tak ho rozkrojíme, promažeme marmeládou a krémem, přiklopíme a pomažeme krémem.
  10. Na zdobení si oddělíme asi 6 lžic krému na červenou a 3 lžíce na zelenou.

Praktické

  • Pokud chcete ještě zdobit krémem vrch dortu, namočte si 2 hrnky kešu ořechů a udělejte krému víc.
  • Zdobíme přírodními barvivy jako je například prášek z ječmene, kurkuma, prášek z červené řepy nebo mrazem sušené a rozmixované maliny atp.
  • Krém je stabilní a neroztíká se ani v pokojové teplotě.
  • Kdyby bylo těsto až moc tuhé, tak stačí přidat trochu vody.
  • Dýni do těsta si můžeme i předem uvařit a rozmixovat na pyré a poté vmíchat k mokrým ingrediencím, pak bude dort hladší textury.

Děti

  • Tento dort je vhodný pro děti od 1,5 – 2 let. Pokud jsou ale zvyklé na konvenční jídla, můžeme jim ho dát i dříve.

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLehký “bramborový” salát s koprem
Další článekVegan mamina prolomila světový rekord v planku – 4 hodiny a 20 minut!