Luxusní zdobený barevný bezlepkový dort zcela bez cukru, mléka, bílé mouky, vajec i lepku. Zazáří na každé oslavě - i u těch, kteří jedí klasiku! :-)

Ingredience

korpus:

  • 220 g dýně (máslové) nebo 2 větší mrkve
  • 100 g mandlové moučky (necelý hrnek mandlí)
  • 200 g pohankové mouky
  • 1 čl sody
  • 1 čl prášek do pečiva
  • 3 pl oleje
  • 300 ml rýžového mléka (1 hrnek)
  • 50 g rozinek (2 hrsti)
  • sůl
  • 2 – 4 pl rýžového sirupu

krém:

ostatní:

  • marmeláda bez cukru

Postup

  1. Rozmixujeme si mandle na moučku nebo použijeme mandlovou mouku a přidáme další suché ingredience a promícháme.
  2. Dýni (bez slupky) nebo mrkev nastrouháme najemno.
  3. V jiné misce smícháme mokré ingredience včetně strouhané zeleniny.
  4. Mokré ingredience přidáme k suchých a vytvoříme těsto.
  5. Nalijeme do menší dortové formy vyložené pečícím papírem.
  6. Trouba předehřejeme na 180°C a pečeme asi 30 min plus ještě 10 min na nižší stupeň (cca 160°C).
  7. Na krém si namočíme cca na 3 hodiny hrnek kešu (případně dva hrnky, pokud chcete zdobit i vrch dortu).
  8. Pak slijeme a rozmixujeme s vodou a datlovou pastou. Celkem jsem mohla přilít tak 1 dcl vody.
  9. Když korpus zcela vychladne (asi 2 h), tak ho rozkrojíme, promažeme marmeládou a krémem, přiklopíme a pomažeme krémem.
  10. Na zdobení si oddělíme asi 6 lžic krému na červenou a 3 lžíce na zelenou.

Praktické

  • Pokud chcete ještě zdobit krémem vrch dortu, namočte si 2 hrnky kešu ořechů a udělejte krému víc.
  • Zdobíme přírodními barvivy jako je například prášek z ječmene, kurkuma, prášek z červené řepy nebo mrazem sušené a rozmixované maliny atp.
  • Krém je stabilní a neroztíká se ani v pokojové teplotě.
  • Kdyby bylo těsto až moc tuhé, tak stačí přidat trochu vody.
  • Dýni do těsta si můžeme i předem uvařit a rozmixovat na pyré a poté vmíchat k mokrým ingrediencím, pak bude dort hladší textury.

Děti

  • Tento dort je vhodný pro děti od 1,5 – 2 let. Pokud jsou ale zvyklé na konvenční jídla, můžeme jim ho dát i dříve.

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

5 kg dole a klouby už ani nevím, že mám (Andrea)

Andrea: Milá Evo, milý celý týme Jíme Jinak! Chci...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Vše výtečně chutná (Alexandra)

Alexandra: Dnešní oběd a další skvělý recept - hlíva...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...
  1. Dobrý den, můžete prosím napsat, kolik cca gramů by měla být ta datlová pasta? Podle mrkve se nedokážu orientovat.

    • Množství je orientační, protože zaprvé jsem při pečení nevážila a za druhé, každému to chutná jinak sladké. Takže spíš zkuste ochutnat a pokud se vám to bude zdát málo sladké, tak přidejte pasty víc.

  2. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLehký „bramborový“ salát s koprem
Další článekVegan mamina prolomila světový rekord v planku – 4 hodiny a 20 minut!