Luxusní zdobený barevný bezlepkový dort zcela bez cukru, mléka, bílé mouky, vajec i lepku. Zazáří na každé oslavě - i u těch, kteří jedí klasiku! :-)

Ingredience

korpus:

  • 220 g dýně (máslové) nebo 2 větší mrkve
  • 100 g mandlové moučky (necelý hrnek mandlí)
  • 200 g pohankové mouky
  • 1 čl sody
  • 1 čl prášek do pečiva
  • 3 pl oleje
  • 300 ml rýžového mléka (1 hrnek)
  • 50 g rozinek (2 hrsti)
  • sůl
  • 2 – 4 pl rýžového sirupu

krém:

ostatní:

  • marmeláda bez cukru

Postup

  1. Rozmixujeme si mandle na moučku nebo použijeme mandlovou mouku a přidáme další suché ingredience a promícháme.
  2. Dýni (bez slupky) nebo mrkev nastrouháme najemno.
  3. V jiné misce smícháme mokré ingredience včetně strouhané zeleniny.
  4. Mokré ingredience přidáme k suchých a vytvoříme těsto.
  5. Nalijeme do menší dortové formy vyložené pečícím papírem.
  6. Trouba předehřejeme na 180°C a pečeme asi 30 min plus ještě 10 min na nižší stupeň (cca 160°C).
  7. Na krém si namočíme cca na 3 hodiny hrnek kešu (případně dva hrnky, pokud chcete zdobit i vrch dortu).
  8. Pak slijeme a rozmixujeme s vodou a datlovou pastou. Celkem jsem mohla přilít tak 1 dcl vody.
  9. Když korpus zcela vychladne (asi 2 h), tak ho rozkrojíme, promažeme marmeládou a krémem, přiklopíme a pomažeme krémem.
  10. Na zdobení si oddělíme asi 6 lžic krému na červenou a 3 lžíce na zelenou.

Praktické

  • Pokud chcete ještě zdobit krémem vrch dortu, namočte si 2 hrnky kešu ořechů a udělejte krému víc.
  • Zdobíme přírodními barvivy jako je například prášek z ječmene, kurkuma, prášek z červené řepy nebo mrazem sušené a rozmixované maliny atp.
  • Krém je stabilní a neroztíká se ani v pokojové teplotě.
  • Kdyby bylo těsto až moc tuhé, tak stačí přidat trochu vody.
  • Dýni do těsta si můžeme i předem uvařit a rozmixovat na pyré a poté vmíchat k mokrým ingrediencím, pak bude dort hladší textury.

Děti

  • Tento dort je vhodný pro děti od 1,5 – 2 let. Pokud jsou ale zvyklé na konvenční jídla, můžeme jim ho dát i dříve.

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...
  1. Dobrý den, můžete prosím napsat, kolik cca gramů by měla být ta datlová pasta? Podle mrkve se nedokážu orientovat.

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLehký „bramborový“ salát s koprem
Další článekVegan mamina prolomila světový rekord v planku – 4 hodiny a 20 minut!