Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Čočková pomazánka s dýní a cibulkou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 1 a půl roku

Čočková pomazánka má mnoho využití. Můžeme ji použít na chleba nebo jako náplň do palačinek či waflí, na obilné placky nebo prostě jako formu luštěniny v kompletním talíři, která nahrazuje omáčku.

Ingredience
!!
  • 1 cibule
  • hrnek vařené čočky
  • olej
  • sůl
  • šálek pokrájené neloupané dýně na kostičky
  • sójová omáčka
  • umeocet

Podělím se s vámi o vlastní čerstvou zkušenost, jak je strašně jednoduché odejít domů s rece...

Jak připravit pomazánku z čočky

  1. Na dno studeného kastrolku dáme tenoučkou vrstvu oleje, na něj pokrájenou cibulku na jemno, na ni vrstvu dýně pokrájené na kostičky, posolíme, přiklopíme a pustíme plotýnku na plno.
  2. Jakmile začne syčet zahřátý olej, ztlumíme na mírný plamen a bez míchání dusíme cca 15 minut, až dýně změkne.
  3. Můžeme zkontrolovat, zda se nám cibulka nepřipaluje, vařečkou, kterou opatrně odstrčíme dýni na stranu. V případě potřeby podlijeme troškou horkého vývaru nebo horké vody, ale nebývá to potřeba, pokud neděláme zeleninu příliš zprudka, pustí si vlastní šťávu a dusí se v ní dosladka.
  4. Když je dýně měkoučká a její slupka se rozpadá, přidáme uvařenou čočku a necháme chvíli společně prohřát.
  5. Směs zamícháme a podle chuti dochutíme sójovou omáčkou, pro kyselejší chuť můžeme použít umeocet.
  6.  Pomazánku mažeme na pečivo nebo podáváme jako luštěninovou složku hlavního jídla.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Malým dětem můžeme rozmixovat ponorným mixérem či promačkat přes pasírovač.
  • Pokud chceme pomazánku vzít s sebou na výlet, nebudeme do ní dávat zeleninu. Ohřejeme jen čočku na cibulce, ochutíme a hotovo.
  • Nemáme-li hotovou uvařenou čočku, uvaříme si čočku červenou, která je rychle uvařená a není třeba ji předem namáčet.
  • Pro verzi bez sóji použijeme na dochucení namísto sójové omáčky omáčku hrachovou.

Obměna

  • Místo čočky můžeme použít fazolky, cizrnu nebo mungo.
  • Místo dýně můžeme použít jakoukoli jinou zeleninu, vyzkoušejte například mrkev, tuřín nebo petržel.
  • Můžeme zjemnit přidáním rostlinné smetany.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

20 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Boží 👏

Jaroslav Hlávka
27. 5. 2024

Rychlá nedělní večeře 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pesto z medvědího česneku

Chcete mít medvědí česnek po ruce i mimo jeho sezónu? Udělejte si do skleničky pesto! Stačí na to tři ingredience a je to raz dva hotové. S hotovým medvědí...
40
26

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...