Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Japonská rýže s hijiki

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec

Rychlý recept pro milovníky japonské kuchyně a tip jak připravit pokrm s mořksou řasou hijiki.

Ingredience
1 porce
  • 80 g kulaté rýže
  • 1 g  mořské řasy hijiki
  • pár lžic fazolí cannellini
  • kus mrkve
  • kus cukety
  • pepř
  • sůl
  • olej
Na zálivku:
  • půl sklenice vody
  • 2 lžičky tamari
  • 2 lžičky mirinu
  • jarní cibulka na dokončení

Neměla jsem představu, jak dlouho vydržím stravovat se jinak. Šest týdnů ale uteklo jako voda, shodila jsem pěkných p...

Recept na japonskou rýži s řasou hijiki

  1. Uvařte rýži, jak jste zvyklí.
  2. Řasu namočte na dvacet minut do vody.
  3. Na pánev dejte olej, hrášek, nakrájenou cuketu a mrkev. Lehce osmahněte.
  4. Nabobtnanou řasu omyjte, přidejte do pánve, podlijte zálivkou a vařte.
  5. Do misky dejte rýži, navrch přidejte vařenou zeleninu s řasou a posypte cibulkou.

Praktické

  • Počítejte 1 gram řasy na osobu.
  • V originálním japonském receptu je sója, kterou jsem nahradila bílou fazolí.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, pohankovou nebo cizrnovou.

Obměna

  • Kulatá rýže je typická pro japonské recepty, můžete volit i jinou.
  • Mirin můžete nahradit vínem saké, ale přidejte trochu sladidla.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř a mirin.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Rýže s cizrnovou trhanicí

Směs rýže a drobenky z cizrnové mouky – netradiční příloha k zelenině a omáčkám. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Cizrnové Marry Me

Původ receptu, toho originálního Marry Me, není znám. Pravděpodobně se zrodil v USA a měl obrovský úspěch. Recept dělá čest svému jménu. Je tak dobrý, že k...

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Jemná sametová polévka

Hustou sametová polévka, která vás zasytí a zahřeje třeba po procházce zimní přírodou.

Spanakorizo – řecké špenátové rizoto

Dobrůtka inspirovaná řeckou kuchyní. Jednoduché, rychlé a lahodné jídlo. Doufám, že i vy si pochutnáte stejně, jako my.

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.