Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Jarní rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
sezóna léto

Svěží jarní jídlo, které hraje barvami. Jednoduché a přitom tak lahodné! Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
2 porce
  • 100 g divoké rýže
  • 100 g dlouhé bílé rýže
  • olej
  • olivový feferonkový olej
  • mletý koriandr
  • hrášek
  • červená řepa
  • mirin
  • klíčky vojtěšky alfa alfa
  • umeocet
  • pažitka
  • čerstvý zázvor
  • pórek
  • sůl
  • voda

Před třemi lety  se nám maminka Jana svěřila s

Jak připravit barevnou jarní rýži

  1. Nejdříve si připravte řepu. Nakrájejte jí na malé kostičky, dejte do hrnce s trochou feferonkového oleje, umeocta, mirinu a vody. Vařte do změknutí řepy a do zhoustnutí omáčky. Řepa nesmí být rozvařená.
  2. Dejte vařit rýži. Do hrnce nasypejte propláchnutou rýži, přidejte vodu, trošku mletého koriandru, trošku curry a asi 2 cm nastrouhaného zázvoru. Osolte, promíchejte a dejte pod pokličku vařit asi 15 minut.
  3. Mezi tím, co se vaří rýže, dejte na pánev olej a přidejte pórek, hrášek a lehce a krátce orestujte. Zalijte trochou vody a poduste do změknutí.
  4. Směs pórku a hrášku vmíchejte do uvařené rýže.
  5. Dejte do mističek a vyklopte na talíř, polijte řepou, posypejte pažitkou a na vrch dejte klíčky vojtěšky.

Praktické

  • Proč vždy přidávám k červené řepě umeocet? Nejen kvůli dochucení, ale kvůli tomu, že umeocet nádherně oživí barvu. Takže nebudete mít na talíři něco tmavého a ne příliš hezkého pro oko, ale krásně živou a červenou barvu řepy. I to, že jí nebudete vařit dlouho, pomůže k udržení barvy.
  • Nemusíte rýži dávat žádnou formu, stačí i naservírovat na talíř nebo do misky.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv klíčky.
  • Můžete přidat jakoukoliv jarní zeleninu, třeba cuketu.
  • Můžete vynechat feferonkový olej, pokud ho nemáte a nebo nemáte rádi pikantní jídla.

Děti

  • S menším množství soli a oleje a s vynecháním pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Krém z červené čočky, špalda a zelenina

I oko žádá své a proto si vždycky v kuchyni ráda hraji. Prášek z červené řepy zaručí wow efekt na talíři. Toto lahodné a jednoduché jídlo je nejen krásné n...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.