Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Pesto z medvědího česneku

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Chcete mít medvědí česnek po ruce i mimo jeho sezónu? Udělejte si do skleničky pesto! Stačí na to tři ingredience a je to raz dva hotové. S hotovým medvědím pestem se dají dělat přímo kulinářské zázraky.

Ingredience
na 1 skleničku
  • 150 g medvědího česneku
  • 5 g soli
  • 100 ml olivového oleje

Jak připravit česnekové pesto

  1. Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat.Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
  2. Listy vhodíme do stolního mixéru a pořádně promixujeme, přidáme postupně olej a sůl.
  3. Hotové pesto přendáme do menších skleniček, očistíme okraje, aby nebyly umazané od pesta (tam by se mohla vytvořit plíseň) a navrchu ještě zalijeme olejem tak, aby bylo pesto celé potopené pod vrstvou oleje.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Skladujeme v lednici nebo ve sklepě. Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.
  • Pesto může být rozmixováno úplně na jemno jako pasta, nebo můžete nechat kousky. Hustotu a barvu ovlivníte množstvím oleje a soli. Já osobně dělávám od oka, ochutnám a přidám, co je potřeba. Jen doporučuji se solí opatrně, raději po půl lžičkách.
  • Běžně stonky listů neodkrajuji, ale máte-li pevnější stonky a málo výkonný mixér raději odkrojte tvrdé stopky a mixujte jen listy.
  • První várka se dělá nejhůř, ale jakmile máte prvních 150 g rozmixovaných, můžete snadno přidávat další listy medvědího česneku a udělat si více skleniček naráz – mnohem snadněji se obsah mixuje, když už je v mixéru hotový základ.
  • Pesto můžeme použít jako dochucovadlo nebo základ do těstovin – stačí přidat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
  • Lžíce pesta v rizotu je taky lahůdka.
  • Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
  • Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
  • Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.

Obměna

  • Do pesta můžete rozmixovat také oříšky nebo semínka (např. pesto s vlašskými oříšky).
  • Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří “parmazánovou” chuť.
  • Přidat můžete i trochu citrónové šťávy

    Děti

    • Dětem podáváme pesto od 1,5 roku, ale jen maličko, je hodně slané a je ostré.

    PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

    Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    185 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Viděla jsem video, kde Pepa Nemrava říká, že odstraní stonek, mixuje jen listy, protože to může být hořké. 😊 Třeba to tak je.

    Dnes jsem udělala pesto dle návodu shora (bez ořechů) a ihned po umixování bylo hořké. Neví někdo, čím se to stane? Děkuji za odpověď.

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Kosmatice – smažené bezinkové květy

    Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak kosmatice jsou skvělý způsob, jak tu vůni dostat až na jazyk...

    Nakládané smrkové výhonky

    Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

    Nakládané modřínové výhonky

    Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích,  žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má tento kon...

    Jednoduchá třešňová buchta

    Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...
    6

    Lazaňové závitky z cukety

    Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

    Ředkvičková pomazánka

    Máte rádi tvarohové pomazánky, ale nemůžete mléko? Tak zkuste naši verzi bez tvarohu. Jednoduchá a rychlá pomazánka chutná dětem i dospělým.