- 150 g medvědího česneku
- 5 g soli
- 100 ml olivového oleje
Jak připravit česnekové pesto
- Listy jeden po druhém omyjeme a dáme okapat.Před mixováním je dobré, když jsou skoro suché. Já je po okapání narovnám na rozloženou utěrku, na to dám další utěrku, další vrstvu listů a tak pořád dokola, končím utěrkou. Během půl hodiny se většina vody vsákne do utěrek a listy jsou suché.
- Listy vhodíme do stolního mixéru a pořádně promixujeme, přidáme postupně olej a sůl.
- Hotové pesto přendáme do menších skleniček, očistíme okraje, aby nebyly umazané od pesta (tam by se mohla vytvořit plíseň) a navrchu ještě zalijeme olejem tak, aby bylo pesto celé potopené pod vrstvou oleje.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Skladujeme v lednici nebo ve sklepě. Pokud je pesto ponořené v oleji, vydrží určitě půl roku i víc.
- Pesto může být rozmixováno úplně na jemno jako pasta, nebo můžete nechat kousky. Hustotu a barvu ovlivníte množstvím oleje a soli. Já osobně dělávám od oka, ochutnám a přidám, co je potřeba. Jen doporučuji se solí opatrně, raději po půl lžičkách.
- Běžně stonky listů neodkrajuji, ale máte-li pevnější stonky a málo výkonný mixér raději odkrojte tvrdé stopky a mixujte jen listy.
- První várka se dělá nejhůř, ale jakmile máte prvních 150 g rozmixovaných, můžete snadno přidávat další listy medvědího česneku a udělat si více skleniček naráz – mnohem snadněji se obsah mixuje, když už je v mixéru hotový základ.
- Pesto můžeme použít jako dochucovadlo nebo základ do těstovin – stačí přidat pár lžic do uvařených těstovin a máte výbornou, rychlou večeři.
- Lžíce pesta v rizotu je taky lahůdka.
- Další tip je přidat lžičku do uvařené polévky, okamžitě dostane jiný rozměr.
- Pesto se dá přidat i do jakékoliv luštěninové směsi.
- Lžička do zeleninového salátu nebo do zálivky povýší váš salát na delikatesu.
Obměna
- Do pesta můžete rozmixovat také oříšky nebo semínka (např. pesto s vlašskými oříšky).
- Přidejte do pesta lahůdkové droždí, vytvoří “parmazánovou” chuť.
- Přidat můžete i trochu citrónové šťávy
Děti
- Dětem podáváme pesto od 1,5 roku, ale jen maličko, je hodně slané a je ostré.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Viděla jsem video, kde Pepa Nemrava říká, že odstraní stonek, mixuje jen listy, protože to může být hořké. 😊 Třeba to tak je.
Dnes jsem udělala pesto dle návodu shora (bez ořechů) a ihned po umixování bylo hořké. Neví někdo, čím se to stane? Děkuji za odpověď.