Voní a chutná téměř jako štrůdl. Kvašené zelí a jablíčka v kombinaci s kořením a zázvorem jsou výbornou zahřívací a velmi chutnou kombinací kvašené zeleniny do chladnějších dnů. Navíc díky vitamínu C chrání proti chřipce a virózám.
Ingredience
  • 1 kg hlávkového nebo špičatého zelí
  • 3 jablka
  • palec zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžičky mletého hřebíčku (není nutné)
  • 1 lžíce soli (20 g)

Jak připravit kořeněné pickles s jablky

  1. Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké nudličky.
  2. Jablka nastrouháme nahrubo.
  3. Zázvor oloupáme a nastrouháme najemno.
  4. V míse smícháme všechny ingredience a pořádně rukama propracujeme tak dlouho, až pickles pustí hodně šťávy.
  5. Přemístíme do nádoby na pickles (kvašáček nebo sklenice) a každou vrstvu dobře upěchujeme, aby se vytlačila šťáva.
  6. Poslední vrstvu pořádně stlačíme, nahoru přidáme list ze zelí nebo kapusty (či jiný list) a zatížíme těžkým předmětem (vyvařený kámen, menší sklenice viz 7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu) tak, aby tekutina vystoupala nad zeleninu.
  7. Necháme 5-7 dní kvasit (v létě méně, v zimě déle).
  8. Ochutnáme, jestli je dostatečně prokvašené a uskladníme v lednici.

Praktické

  • Zelenina musí být stále ponořena pod tekutinou, jinak začne plesnivět.
  • Pěna, bublinky, mléčné zakalení, anebo bílý povlak na zelenině jsou v pořádku. Bílý povlak na zelenině je neškodný křís (zelenina nebyla ponořená pod hladinou tekutiny), stačí ho ze zeleniny odebrat lžící.
  • Přečtěte si také článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo.

Obměna

  • Místo jablka můžete dát i hrušky nebo je nakombinovat.
  • Koření si můžete dát dle chuti, např. perníkové, mletý badyán nebo i celé koření (nemusí být mleté) atp.

Děti

  • Pickles je vhodné až pro děti od 3 let (je hodně slané).

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...
  1. Tak dnes jsem vyndala z kvašáku. Místo jablka jsem dala hrušku a jako koření – perníkové koření. Když jsem to nakládala, moc jsem nevěřila tomu jak to bude chutnat, ale výsledek mě překvapil. Je to velice chutné a dobré. Příště zkusím jablko.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHoubová polévka
Další článekJak přizpůsobit stravu na podzim a vyhnout se nemocem