Voní a chutná téměř jako štrůdl. Kvašené zelí a jablíčka v kombinaci s kořením a zázvorem jsou výbornou zahřívací a velmi chutnou kombinací kvašené zeleniny do chladnějších dnů. Navíc díky vitamínu C chrání proti chřipce a virózám.

Ingredience
  • 1 kg hlávkového nebo špičatého zelí
  • 3 jablka
  • palec zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžičky mletého hřebíčku (není nutné)
  • 1 lžíce soli (20 g)

Jak připravit kořeněné pickles s jablky

  1. Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké nudličky.
  2. Jablka nastrouháme nahrubo.
  3. Zázvor oloupáme a nastrouháme najemno.
  4. V míse smícháme všechny ingredience a pořádně rukama propracujeme tak dlouho, až pickles pustí hodně šťávy.
  5. Přemístíme do nádoby na pickles (kvašáček nebo sklenice) a každou vrstvu dobře upěchujeme, aby se vytlačila šťáva.
  6. Poslední vrstvu pořádně stlačíme, nahoru přidáme list ze zelí nebo kapusty (či jiný list) a zatížíme těžkým předmětem (vyvařený kámen, menší sklenice viz 7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu) tak, aby tekutina vystoupala nad zeleninu.
  7. Necháme 5-7 dní kvasit (v létě méně, v zimě déle).
  8. Ochutnáme, jestli je dostatečně prokvašené a uskladníme v lednici.

Praktické

  • Zelenina musí být stále ponořena pod tekutinou, jinak začne plesnivět.
  • Pěna, bublinky, mléčné zakalení, anebo bílý povlak na zelenině jsou v pořádku. Bílý povlak na zelenině je neškodný křís (zelenina nebyla ponořená pod hladinou tekutiny), stačí ho ze zeleniny odebrat lžící.
  • Přečtěte si také článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo.

Obměna

  • Místo jablka můžete dát i hrušky nebo je nakombinovat.
  • Koření si můžete dát dle chuti, např. perníkové, mletý badyán nebo i celé koření (nemusí být mleté) atp.

Děti

  • Pickles je vhodné až pro děti od 3 let (je hodně slané).

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...
  1. Děláme si zelí červené, bílé. někdy s trochou mrkve, zkoušela jsem i vícero vodních pickles – hlavně květák s ředkvičkama byl fajn. Teď jsem tu našla tohle voňavé a taky zkusím, syn mi právě donesl nějaká jablíčka, tak něco už šlo do octa, něco půjde i sem. Jen mám trochu netrpělivý dotaz – k čemu se to potom takto okořeněné nejlíp hodí? Trochu si tu chuť nedokážu představit.

  2. Tak dnes jsem vyndala z kvašáku. Místo jablka jsem dala hrušku a jako koření – perníkové koření. Když jsem to nakládala, moc jsem nevěřila tomu jak to bude chutnat, ale výsledek mě překvapil. Je to velice chutné a dobré. Příště zkusím jablko.

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak přirozeně posílit imunitu – svou i dětí (6 praktických tipů)
Další článekJak přizpůsobit stravu na podzim a vyhnout se nemocem