Voní a chutná téměř jako štrůdl. Kvašené zelí a jablíčka v kombinaci s kořením a zázvorem jsou výbornou zahřívací a velmi chutnou kombinací kvašené zeleniny do chladnějších dnů. Navíc díky vitamínu C chrání proti chřipce a virózám.

Ingredience
  • 1 kg hlávkového nebo špičatého zelí
  • 3 jablka
  • palec zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžičky mletého hřebíčku (není nutné)
  • 1 lžíce soli (20 g)

Jak připravit kořeněné pickles s jablky

  1. Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké nudličky.
  2. Jablka nastrouháme nahrubo.
  3. Zázvor oloupáme a nastrouháme najemno.
  4. V míse smícháme všechny ingredience a pořádně rukama propracujeme tak dlouho, až pickles pustí hodně šťávy.
  5. Přemístíme do nádoby na pickles (kvašáček nebo sklenice) a každou vrstvu dobře upěchujeme, aby se vytlačila šťáva.
  6. Poslední vrstvu pořádně stlačíme, nahoru přidáme list ze zelí nebo kapusty (či jiný list) a zatížíme těžkým předmětem (vyvařený kámen, menší sklenice viz 7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu) tak, aby tekutina vystoupala nad zeleninu.
  7. Necháme 5-7 dní kvasit (v létě méně, v zimě déle).
  8. Ochutnáme, jestli je dostatečně prokvašené a uskladníme v lednici.

Praktické

  • Zelenina musí být stále ponořena pod tekutinou, jinak začne plesnivět.
  • Pěna, bublinky, mléčné zakalení, anebo bílý povlak na zelenině jsou v pořádku. Bílý povlak na zelenině je neškodný křís (zelenina nebyla ponořená pod hladinou tekutiny), stačí ho ze zeleniny odebrat lžící.
  • Přečtěte si také článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo.

Obměna

  • Místo jablka můžete dát i hrušky nebo je nakombinovat.
  • Koření si můžete dát dle chuti, např. perníkové, mletý badyán nebo i celé koření (nemusí být mleté) atp.

Děti

  • Pickles je vhodné až pro děti od 3 let (je hodně slané).

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...
  1. Tak dnes jsem vyndala z kvašáku. Místo jablka jsem dala hrušku a jako koření – perníkové koření. Když jsem to nakládala, moc jsem nevěřila tomu jak to bude chutnat, ale výsledek mě překvapil. Je to velice chutné a dobré. Příště zkusím jablko.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVaříme v elementu KOV (podzim) – budujeme silnou imunitu
Další článekJak přizpůsobit stravu na podzim a vyhnout se nemocem