Voní a chutná téměř jako štrůdl. Kvašené zelí a jablíčka v kombinaci s kořením a zázvorem jsou výbornou zahřívací a velmi chutnou kombinací kvašené zeleniny do chladnějších dnů. Navíc díky vitamínu C chrání proti chřipce a virózám.

Ingredience
  • 1 kg hlávkového nebo špičatého zelí
  • 3 jablka
  • palec zázvoru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžičky mletého hřebíčku (není nutné)
  • 1 lžíce soli (20 g)

Jak připravit kořeněné pickles s jablky

  1. Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké nudličky.
  2. Jablka nastrouháme nahrubo.
  3. Zázvor oloupáme a nastrouháme najemno.
  4. V míse smícháme všechny ingredience a pořádně rukama propracujeme tak dlouho, až pickles pustí hodně šťávy.
  5. Přemístíme do nádoby na pickles (kvašáček nebo sklenice) a každou vrstvu dobře upěchujeme, aby se vytlačila šťáva.
  6. Poslední vrstvu pořádně stlačíme, nahoru přidáme list ze zelí nebo kapusty (či jiný list) a zatížíme těžkým předmětem (vyvařený kámen, menší sklenice viz 7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu) tak, aby tekutina vystoupala nad zeleninu.
  7. Necháme 5-7 dní kvasit (v létě méně, v zimě déle).
  8. Ochutnáme, jestli je dostatečně prokvašené a uskladníme v lednici.

Praktické

  • Zelenina musí být stále ponořena pod tekutinou, jinak začne plesnivět.
  • Pěna, bublinky, mléčné zakalení, anebo bílý povlak na zelenině jsou v pořádku. Bílý povlak na zelenině je neškodný křís (zelenina nebyla ponořená pod hladinou tekutiny), stačí ho ze zeleniny odebrat lžící.
  • Přečtěte si také článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo.

Obměna

  • Místo jablka můžete dát i hrušky nebo je nakombinovat.
  • Koření si můžete dát dle chuti, např. perníkové, mletý badyán nebo i celé koření (nemusí být mleté) atp.

Děti

  • Pickles je vhodné až pro děti od 3 let (je hodně slané).

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Cítím, jak moje tělo jásá (Monika)

Monika: Díky Evi, že jste vymyslela klub Jíme Jinak....

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Dostala jsem se na svou bývalou váhu, o tom se mi ani nesnilo (Marta)

Marta: Ahoj všichni, jmenuji se Marta a jsem tu...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...
  1. Tak dnes jsem vyndala z kvašáku. Místo jablka jsem dala hrušku a jako koření – perníkové koření. Když jsem to nakládala, moc jsem nevěřila tomu jak to bude chutnat, ale výsledek mě překvapil. Je to velice chutné a dobré. Příště zkusím jablko.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekHoubová polévka
Další článekJak přizpůsobit stravu na podzim a vyhnout se nemocem