Voní a chutná téměř jako štrůdl. Kvašené zelí a jablíčka v kombinaci s kořením a zázvorem jsou výbornou zahřívací a velmi chutnou kombinací kvašené zeleniny do chladnějších dnů. Navíc díky vitamínu C chrání proti chřipce a virózám.
Ingredience
- 1 kg hlávkového nebo špičatého zelí
- 3 jablka
- palec zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžičky mletého hřebíčku (není nutné)
- 1 lžíce soli (20 g)
Jak připravit kořeněné pickles s jablky
- Zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké nudličky.
- Jablka nastrouháme nahrubo.
- Zázvor oloupáme a nastrouháme najemno.
- V míse smícháme všechny ingredience a pořádně rukama propracujeme tak dlouho, až pickles pustí hodně šťávy.
- Přemístíme do nádoby na pickles (kvašáček nebo sklenice) a každou vrstvu dobře upěchujeme, aby se vytlačila šťáva.
- Poslední vrstvu pořádně stlačíme, nahoru přidáme list ze zelí nebo kapusty (či jiný list) a zatížíme těžkým předmětem (vyvařený kámen, menší sklenice viz 7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu) tak, aby tekutina vystoupala nad zeleninu.
- Necháme 5-7 dní kvasit (v létě méně, v zimě déle).
- Ochutnáme, jestli je dostatečně prokvašené a uskladníme v lednici.
Praktické
- Zelenina musí být stále ponořena pod tekutinou, jinak začne plesnivět.
- Pěna, bublinky, mléčné zakalení, anebo bílý povlak na zelenině jsou v pořádku. Bílý povlak na zelenině je neškodný křís (zelenina nebyla ponořená pod hladinou tekutiny), stačí ho ze zeleniny odebrat lžící.
- Přečtěte si také článek Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo.
Obměna
- Místo jablka můžete dát i hrušky nebo je nakombinovat.
- Koření si můžete dát dle chuti, např. perníkové, mletý badyán nebo i celé koření (nemusí být mleté) atp.
Děti
- Pickles je vhodné až pro děti od 3 let (je hodně slané).
Děláme si zelí červené, bílé. někdy s trochou mrkve, zkoušela jsem i vícero vodních pickles – hlavně květák s ředkvičkama byl fajn. Teď jsem tu našla tohle voňavé a taky zkusím, syn mi právě donesl nějaká jablíčka, tak něco už šlo do octa, něco půjde i sem. Jen mám trochu netrpělivý dotaz – k čemu se to potom takto okořeněné nejlíp hodí? Trochu si tu chuť nedokážu představit.
Mnaaaaam 😂 děkujeme ♥️ Také jsme tomu trosku nedůvěřovali , ale je to nesmírně chutné a velmi jedle 😂😂😇
👍👍👍
Tak dnes jsem vyndala z kvašáku. Místo jablka jsem dala hrušku a jako koření – perníkové koření. Když jsem to nakládala, moc jsem nevěřila tomu jak to bude chutnat, ale výsledek mě překvapil. Je to velice chutné a dobré. Příště zkusím jablko.
To jsme moc rádi :-) Děkujeme za zprávu.