Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Krémové hnízdo s noky

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna léto
sezóna podzim

Pomalu, ale jistě nastává sezona dýní a tady je jedna malá ukázka, jak jí použít v kuchyni.

Ingredience
Na noky:
  • 125 g semolinové krupice
  • 0,5 litru vody
  • 25 g oleje
  • sůl
  • muškátový oříšek
Na krém:
  • kus mrkve
  • kus dýně
  • cizrna
  • česnek
  • 2 lžíce arašídového másla
  • citrónová šťáva
  • sůl
Ostatní ingredience:
  • mrkev
  • cuketa
  • cucamelon
  • olivový olej
  • sůl
  • česnek
  • černé sezamové semínko
  • mletý koriandr
  • cibule
  • kmín
  • sladká mletá paprika
  • petrželka

„Ale to je abnormálně zdravé dítě, toho si važte,“ pronesla logopedka po sérii mých odpovědí týkajících se mladší dce...

Jak připravit noky se zeleninovo-cizrnovým krémem

  1. Dejte vařit vodu, postupně přidávejte krupici, olej, sůl a muškátový oříšek. Vařte za stálého míchání 20 minut. Pokud nechcete míchat, dejte na co nejmenší plamen a přikryjte poklicí. Po dvaceti minutách vzniklé těsto natlačte do formiček vymazaných olejem a pečte v troubě dozlatova.
  2. Do kastrůlku dejte nakrájenou dýni a mrkev, osolte, podlijte vodou a duste do změknutí. Poté nechte vychladnout.
  3. Do mixéru dejte dušenou mrkev s dýní, cizrnu, arašídové máslo, sůl, prolisovaný česnek, trochu oleje a rozmixujte na hladký krém.
  4. Nakrájejte na nudličky julienne mrkev a cuketu. Dejte do misky, přidejte cucamelon. Do kastrůlku dejte olivový olej, koriandr, sezamové semínko a lehce osmahněte. Horký aromatický olej nalijte na zeleninu, osolte a promíchejte.
  5. Na pánev dejte olej, trochu kmínu a nakrájenou cibuli. Pomalu duste, dokud cibule lehce nezkaramelizuje. Opepřete.
  6. Na talíř rozetřete lžící krém a utvořte takové hnízdo. Do středu hnízda dejte lehce vymačkanou syrovou zeleninu, cibuli, přidejte opečené noky, lehce posypte paprikou a petrželkou. Na závěr pár kapek olivového oleje.

Praktické

  • Noky můžete dávat do jakýchkoliv formiček.
  • Nemusíte tvořit hnízdo, servírujte podle vaší fantazie.
  • Při přípravě ochutnávejte a laďte podle vašich chutí.
  • Nezapomeňte na muškátový oříšek.

Obměna

  • Místo cucamelonu můžete použít okurku.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

54 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

To je úžasný recept, určitě vyzkouším! 😍 Jenom bych se ráda zeptala – nemáte vyzkoušenou i jinou mouku/krupici než semolinu? Něco pro bez lepku a bez pohanky.

Vierko, včera večer jsem si namočila cizrnu, ještě jsme nevěděla, co přesně s ní budu dělat, a večer vidím tvůj recept…který byl pro mě velmi lákavý…
Mňam, mňam dobrota… 👌.. nechtělo se mi dávat těsto do žádných formiček, tak jsem dělala nočky normálně lžící a dávala na plech…pak trochu potřela olejem…a těsto bylo dobré už i tak, a napadla mě taková hříšná myšlenka, že by to bylo dobré něco jako škubánky s mákem…😁
Už je v oblíbených…😘🌸

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Letní kari

Tohle jídlo bylo opravdu sametové pohlazení. Jedli jsme ho vlažné kvůli letnímu horku, ale bylo opravdu vynikající. Lehké, ale syté, krémové, plné a barevn...

Šafránové kroupy

Krásně barevné, voňavé a lahodné jídlo, které budete mít na stole během chviličky.

Jemný patizonový krém

Jednoduchý a lahodný recept, do kterého využijete úrodu patizonů. Jemný krém, který kontrastuje s křupavou posypkou a lehkou, nevtíravou pikantností gochuj...

Květák na kari

Jednoduché a velice chutné pikantní jídlo, které provoní vaši kuchyň a potěší vaše chuťové pohárky. Pokud se neleknete množství ingrediencí, tak vám slibuj...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...