Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Mashroom mattar – žampióny a hrách

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Indické verze omáček miluju a předělávám si je k obrazu svému. V mém pojetí jsou bez smetany, cukru a másla a nejsou ostré. Jsou lepší než v indické restauraci! Aspoň tak to říkají ti, kdo ochutnali tuto moji hrachovou omáčku s houbama. Místo zeleného hrášku dávám do téhle indické klasiky zelený hrách a kokosové mléko. To je tak dobré!

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek vařeného hrachu (zelený půlený)
  • 5 velkých žampiónů
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • hrst fazolových lusků (velké ploché nebo zelené fazolky)
  • 1lžička celého kmínu
  • 1 lžička sladkého kari (nebo kari pasta)
  • 100 ml kokosového mléka
  • cca 300 ml vývaru/vody
  • umeocet/limetka
  • olej
  • sůl

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se...

Jak připravit hrachové kari se žampionem

  1. Dáme ohřát vývar/vodu a připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, česnek oloupeme a nasekáme na drobno, žampióny omyjeme a nakrájíme na menší kousky, fazolky na drobné proužky.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme kmín, krátce ho osmažíme, pak přidáme cibuli a česnek a osolíme.
  3. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  4. Orestujeme do sklovata a přidáme fazolky, žampióny a koření. Společně orestujeme a podlijeme vodou nebo vývarem, ale jen trošinku, aby se zelenina a houby měli v čem dusit. Přiklopíme pokličkou.
  5. Dusíme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí fazolek. Pak přidáme hrách, kokosové mléko a necháme krátce prohřát. Vypneme.
  6. Dochutíme přidáním kokosového mléka a případně umeoctem (je slaný a kyselý, takže opatrně) nebo limetkovou šťávou.

Praktické

  • Hrách používám na tuhle omáčku zelený půlený. Je jemný, rychle se uvaří a když ho nezapomenu vypnout, tak drží tvar, takže krásně nahradí zelený hrášek a ještě je do čeho kousnout. Ale můžete použít i zelený celý nebo žlutý v obou verzích.
  • Hrách vařím s řasou hijiky a do omáčky dám hrách i s řasou. Na podlití používám vodu z hrachu, když mi zbude, jinak dám zeleninový vývar nebo vodu.
  • Čím více kokosového mléka, tím jemnější a smetanovější jídlo bude, ale také bude řidší, takže si dejte podle své chuti a hustoty, která vám vyhovuje.
  • Kari dávám sladké kvůli dětem, ale můžete dát ostré nebo je nakombinovat.
  • Kari můžete použít jako kořenící směs nebo použít pastu.
  • Pokud bychom to přehnali s ostrým kari, můžeme jídlo zjemnit přidáním kokosového mléka nebo rostlinné smetany.
  • Žampióny můžete nakrájet na drobno jako já, nebo nechat velké kousky, jako to dělávají v indické restauraci. Já mám doma jednoho odpůrce hub, tak to dělám takto a prochází to bez řečí.
  • Omáčku můžete případně i trochu pomixovat ponormám mixérem, kdybyste nechtěli kousky hub a hrachu tak velké.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Místo kokosového mléka můžeme použít na zjemnění rostlinnou smetanu nebo ji zcela vynechat, i tak je omáčka moc dobrá.
  • Můžeme přidat i jinou zeleninu a ploché zelené velké fazole, které používám já nahradit – skvěle se hodí cuketa, brokolice, pórek, špenát, mangold.
  • Hrách můžete nahradit jinou luštěninou – nejvíce se jí strukturou podobají loupané mungo fazolky, ale můžete použít i fazole, čočku nebo cizrnu. Pokud je nemáte předem uvařené, použijte loupanou červenou čočku.
  • Místo česneku můžete dát zázvorovou šťávu.
  • Místo ume octa můžete dát jablečný ocet, rýžový ocet, šťávu z citrónu apod. a slanou chuť případně přidat troškou sojové omáčky.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jí luštěniny, ale vynecháme koření, budeme velmi decentně solit a šetřit s olejem.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jarka Č
27. 1. 2025

Ani jsem to nestihla vyfotit, úžasná dobrota🙂🍀. Měla jsem k tomu rýži basmati natural, spolu se slzovkou, kvašenou zeleninku a napařenou mrkev s kedlubnou. Opravdu skvělá mňamka

Dneska opět k obědu a ještě jsem k tomu přihodila nakrájenou cuketu. A zase mi k tomu vyšla černá rýže 😀

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Letní Mung Dhal

V teplých dnech přijde lehké mungové kari k chuti. My jsme si k němu dali rýži a salát. Jídlo velmi chutnalo i návštěvě, která přišla na večeři.

Kari smažená rýže s hráškem

Milujete asijskou kuchyni? Pak si zamilujete i tento recept na mírně pikantní voňavou kari smaženou rýži. Když máte uvařenou rýži, je to rychlovka!

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Krémová mírně pikantní kari korma

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.