Začít den dobrou miso polévkou je už pro některé z nás závislost. Miso polévka po ránu úžasně nastartuje metabolismus a nezatíží zažívání jako u nás tolik rozšířené pečivo. Navíc obsahuje lehce stravitelné minerály, které v této formě může tělo velmi dobře využít. Tělo tak hned po ránu dostane potřebnou dávku energie, vitamínů a minerálů, aby mohlo celý den dobře fungovat.

Ingredience
pro 4 porce
  • dýně
  • pórek
  • brokolice
  • cibule
  • horký zeleninový vývar nebo horká voda
  • miso pasta
  • olej
  • sůl

Jak připravit miso polévku s dýní a brokolicí

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, krátce ji orestujeme na oleji spolu se solí. Soli dáme jenom špetku, na závěr se polévka ještě dosolí pomocí miso pasty.
  2. Zalijeme horkým vývarem, nebo horkou vodou, přidáme brokolici pokrájenou na růžičky, dýni na kostičky a vaříme cca 10 minut do měkka.
  3. Nakonec přidáme nakrájený pórek na nudličky a necháme ještě pár minut dojít.
  4. Pak polévku odstavíme a dochutíme misem. V trošce polévky rozmícháme asi lžičku miso pasty, která úžasně polévku dochutí. Pokud je málo slaná, přidejte ještě miso pastu, nebo sójovou omáčku.

Praktické

  • Nemáme-li po ruce hotový vývar, jednoduše si dáme 10 minut vyvařit odkrojky z mrkve, pórku (včetně kořínku), stonku z brokolice a přidáme řasu. Pokud nám už ani těch 10 minut navíc nevychází, zalijeme zeleninu vroucí vodou a i tak vyrobíme velmi cennou snídani bohatou na vitamíny, minerální látky a enzymy.

Kombinujeme

  • Do polévky můžeme přidat obilovinu i trochu luštěniny. Máme-li hotovou, přidáme na závěr, jinak dáme vařit spolu se zeleninou. Získáme tak hodnotnou obědovou polévku.

Obměna

  • Polévku můžeme připravit z jakékoli zeleniny. Vyzkoušejte například kombinaci cibule, petržel, kedlubna nebo cibule,  mrkev, květák.
  • V zásadě je dobré nekombinovat více než tři druhy zeleniny. Ideálně vezmeme jednu kořenovou, jednu kulatou a jednu listovou zeleninu.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

  1. Moc diky! Tak to se mi ulevilo :) Pridavam dceri trosku tmaveho misa od roka a pul a mela jsem strach, jestli jsem neco nepokazila ;)

      • Dekuju Evi, ja nastesti nikdy nebyla priznivcem velkeho soleni nebo dochucovani, tim spis u deti. Davam opravdu jen malinko.. ;) (v podstate je to MOJE! miso polevka, kterou se mnou moje mala (po jeji ranni kasicce) vehementne basti ;)

  2. Dobry den, Heli, pisete tu, ze miso davat detem kolem 9 mesice a jen bile. Odkdy je mozne davat i ostatni druhy misa? Moc diky..

    • Protože miso obsahuje sůl a ta se dětem dává až v 1 roce, tak od roka. Začít s troškou světlých mis a postupně přidávat. Tmavé můžete také zařadit ale jen trošičku…

      • Moc diky! Tak to se mi ulevilo :) Pridavam totiz trosku tmaveho misa dceri od roka a pul a mela jsem strach, jestli jsem neco nepokazila ;)

      • Moc diky! Tak to se mi ulevilo :) Pridavam dceri trosku tmaveho misa od roka a pul a mela jsem strach, jestli jsem neco nepokazila ;)

  3. Tak dnes jdeu na svou první snídaňovou miso polévku. Jsem zvědavá, doteď jsem snídala sladké vločkové kaše…Jen otázka, jak to děláte s vývarem, z čeho předvařujete a jak dlouho ho pak máte uschovaný?

  4. Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat ohledně miso polévky.
    Mám doma ječmenné miso a 2,5leté dítě. Je pro takto staré dítě toto miso vhodné?
    Ještě by mne zajímalo, jestli je vhodné tuto polévku dávat i jako obědovou, připadně jako rychlá večere? Přidávám i wakame řasu.
    Synovy všechny kombinace miso polévek chutnají, jedl by to pořád, ale přeci jen, je dobré ji mít vícekrát za den?
    Monika

  5. Mám jen poznámku k luštěninám, ráno jsem si dávala červenou čočku, která mi v polévce velmi chutnala, ale MUDr. Strnadelová mi řekla, že to nemám dělat, protože luštěnina hned po ránu je pro žaludek příliš velká zátěž. Proto ji teď v ranní polévce vynechávám a nechávám si ji až na polední porci :)

  6. Jé, moc děkuji za odpověď. Tak já začala taky sojovým , ale máte pravdu, že má takovou specifickou chuť, ale mě to teda nějak nevadí, jsem zvyklá na koriandr, zázvor, kurkumu …. ale je pravda, že když ho dám do polévky, tak ostatní žbrbrlají co že to tam je , mě to nějak nepřijde.

  7. Dobrý den, píšete – pro začátečníka jakékoliv, jen ne sojové – proč ne sojové ? Děkuji za odpověď.

    • Sojové miso má hodně výraznou specifickou chuť na kterou většina lidí není zvyklá. Já jsem si ho koupila jako první (ve zdravé výživě v tu chvíli jiné neměli) a na dlouhou dobu jsem miso zavrhla. Až později jsem zjistila že jich je více druhů.

  8. Jaké miso je vhodné pro začátečníka-dospělého a jaké pro mrně 6m.a více.Každé má určitě jinou sílu.Děkuji

    • Pro začátečníka jakékoliv, jen ne sójové. Pro děti až kolem 9 měsíce, ale jen bíle a pozor na složení, v některých jsou bramborové škroby.

  9. Dobrý den,
    denně zkoumám Vaše stránky a mám další otázku)))
    Nevždy mě vyjde uvařit oběd s prvním a druhým, může luštěninovo-obilninovo-zeleninovo polevka a kopeček kysaného zelí počítat jako kompletní jídlo?

    • ideál je zvlášť polévka kvůli konzistenci, tekutinám atd., zvlášť něco „kousavého“ jako hlavní jídlo. Ale určitě je to řešení, zvlášť pro začátečníka zvlášť, pokud si vaříte jen pro sebe. Riziko je, že se vám takové „eintopfy“ přejedí :-)

  10. Já mám poránu docela hlad (pak i v poledne a taky dost před spaním :-)) a často si dám místo „chlebové“ snídaně pořádnou porci polévky (ale tedy bohužel ne ohřáte z předešlého dne, já vím!). Je zajímavé, že reakce okolí bývá obvykle v podobě překvapivé otázky: Polévku? A hned poránu? (alias: Jsi normální? :-) Přitom v asii je to běžný zvyk a mě to přijde čím dál přirozenější si hlavně v zimě zahřát poránu žaludek něčím teplým a ne studeným sýrem, ačkoliv i ten mám ráda.

    Inspirovali jste mě k tomu, že si snídani z čerstvé zeleninové (miso) polévky udělám častější. Díky

  11. Zobrazit všech 29 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOkurkový salát s koprem a smetanou
Další článekPečená plněná dýně