Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Napařená vodnice

Uvařeno
bez sóji
sezóna podzim

Napařování je jedna z nejšetrnějších úprav zeleniny, proto by napařená zelenina neměla chybět v žádném pokrmu. Zkuste pro tentokrát napařit vodnici nebo daikon. Možná že budete mile překvapeni jemnou a lahodnou chutí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 vodnice (bílé kulaté ředkve)
  • špetička soli
  • voda

Jsem aktivní babička a přes vekšeré aktivity jsem byla stále baculka. Nastoupila jsem na cestu Jíme Jinak a jsem moc ...

Postup
  1. Vodnici umyjeme pomocí kartáčku pod vodou, neloupeme.
  2. Do hrnce dáme 3 cm vody, pak pařáček a na ten dáme vodnici rozkrojenou na půlku a poprášíme malinkou špetkou soli.
  3. Napařujeme pod pokličkou 10 minut, záleží jak moc máte rádi křupavou zeleninu.
  4. Před podáváním nakrájíme na plátky.

Praktické

  • Místo na pařáčku můžete vodnici vařit asi v 1 cm vody s troškou soli pod pokličkou 7-10 minut.
  • Zelenina je přirozeně bezlepková a nesójová.

Obměna

  • Místo vodnice můžeme použít kedluben nebo daikon či jinou tvrdou zeleninu.
  • Pokud vám zatím samotná napařená zelenina nechutná, můžete si ji posypat gomasiem, tekka kořením, přidat tofunézu nebo zdravý dresink.

Děti

  • Napařenou vodnici bez soli, můžeme podávat dětem již z prvními příkrmy kolem 6 měsíců. Stačí ji před podáváním rozmačkat vidličkou. Od roka můžeme přidat i špetičku soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
28. 2. 2021

Vodnice jsem neměla , ale melounovy tuřín je podobný ♥️ Mnam

Vodnice je bezvadná též syrová jako podklad pod “chlebíčky” – na Silvestra u nás slavila všeobecný úspěch s falešným humrem. Lehká a navíc samozřejmě přirozeně bezlepková varianta :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Salát s limetkovou zálivkou a vlčím mákem

Vlčímu máku se u nás na zahradě daří lépe než všem původně plánovaným květinám a zelenině. A protože jeho lístky jsou krásně barevné a jedlé, přidáváme je ...
15
31

Nakládaná cuketa – na delší skladování

Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu, když...

Hlávkový salát se smetanou a koprem

Zřejmě asi ten nejrychlejší salát na světě. Je to kombinace mé vzpomínky na dětství, kdy jsme jedli celé léto salát s mléčnou, sladkokyselou zálivkou, a mé...

Smetanový okurkový salát s čekankou a koprem

Rychlý salát s příjemně nahořklou čekankou, který ale zjemňuje smetana a kopr. Snadné, chutné, vhodné na léto. Samozřejmě v našem podání bez cukru a mléka....
10
3

Nakládaný patizon à la kvašáky

Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá výraznou c...

Rychlý salát se smetanovou zálivkou a lesní pažitkou

Rychlý jarní salát skvěle doplní naše talíře. Zálivku dochucuji, aby připomínala tu sladko-kyselou smetanovou z dětství.