Rychlý a chutný recept pro horké letní dny.
Rizoto se sušenými rajčaty a česnekem, posypáno petrželkou, salát z bílých fazolek, červené cibule, zelených fazolových lusků a oliv, napařená brokolice, pickles z mrkve.
PS: Stále na sebe nemáte čas?
Co se postarat konečně i o sebe? Startujeme podzimní detox. Spravíme si jídelníčkem postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci trochu péče a porozumění.
Komentáře
Na přednášce paní Strnadelové a pana Zerzána (v Olomouci v prosinci loňského roku) zaznělo, že “nezávadná” rajčata lze udělat kvašením. Po 14 dnech se ve slaném roztoku kvašením zničí škodlivý solanin a zůstanou jen tělu propěšné látky třeba lykopen. Zkoušela jsem kvasit cherry rajčátka, na Silvestra si na nich rodina pochutnávala, já si na chuť ještě asi úplně nezvykla. Takovými kvašáčky jsem chtěla zkusit nahradit rajčata při vaření klasických rajčatových jídel upravených pro makrobiotiku. Jenže jsou to prostě kyselá rajčata. (Z řepy udělaná rajská nebo kečup z melounu a cukety je lepší než z takto kvašených rajčat.) Ale jako ozdoba talíře nebo pikantní dobrůtka to je na jedničku.
Toto je fotka z Holandska – makrobiotické konference. Oni Holanďané sušená rajčata používají (jiné podnebí). Já osobně rajčata používám opravdu jen výjimečně v létě v syrovém stavu (z dědové zahrádky) a pouze jedno, spíše na ozdobu ;-)