Domů > Jak začít > Inspirace

Rizoto se studeným fazolovým salátem

bez lepku
bez sóji

Rychlý a chutný recept pro horké letní dny.

Rizoto se sušenými rajčaty a česnekem, posypáno petrželkou, salát z bílých fazolek, červené cibule, zelených fazolových lusků a oliv, napařená brokolice, pickles z mrkve.

PS: Stále na sebe nemáte čas?

Co se postarat konečně i o sebe? Startujeme podzimní detox. Spravíme si jídelníčkem postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci trochu péče a porozumění.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Na přednášce paní Strnadelové a pana Zerzána (v Olomouci v prosinci loňského roku) zaznělo, že “nezávadná” rajčata lze udělat kvašením. Po 14 dnech se ve slaném roztoku kvašením zničí škodlivý solanin a zůstanou jen tělu propěšné látky třeba lykopen. Zkoušela jsem kvasit cherry rajčátka, na Silvestra si na nich rodina pochutnávala, já si na chuť ještě asi úplně nezvykla. Takovými kvašáčky jsem chtěla zkusit nahradit rajčata při vaření klasických rajčatových jídel upravených pro makrobiotiku. Jenže jsou to prostě kyselá rajčata. (Z řepy udělaná rajská nebo kečup z melounu a cukety je lepší než z takto kvašených rajčat.) Ale jako ozdoba talíře nebo pikantní dobrůtka to je na jedničku.

Toto je fotka z Holandska – makrobiotické konference. Oni Holanďané sušená rajčata používají (jiné podnebí). Já osobně rajčata používám opravdu jen výjimečně v létě v syrovém stavu (z dědové zahrádky) a pouze jedno, spíše na ozdobu ;-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Jarní směs s cizrnou

Zase jedna rychlá dobrota, která se vším všudy nezabere víc jak 20 minut. Jen je potřeba mít už uvařenou cizrnu.

Křupavé zeleninové závitky

Zeleninové závitky jsou luxusní pochoutka, která chutná i zarytým masožravcům. Upečené v troubě s troškou oleje jsou skvělou, křupavou složkou na talíři.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.