Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

3 skvělé marinády (nejen) na tofu a tempeh

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
sezóna léto

Natural tofu a tempeh, ale i seitan jsou sami o sobě bez chuti. Výborným způsobem, jak jim dodat chuť je právě marinování. Pak už stačí jen osmažit, upéct nebo ogrilovat a máte výborné jídlo.

Dobrý den, milá paní Evo, už je to nějaký ten “pátek” (6 týdnů), co jsme u nás doma změnili způsob stravo...

Tyto marinády můžete použít i k marinování hub, zeleniny, na saláty nebo jiných potravin dle chuti.

Pikantní marináda

  • 1 lžíce hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • olivový olej
  • 1/2-1 lžička chilli (dle chuti nebo ostrosti)
  • rajčata naložená v oleji (nebo sušená)
  • případně jakékoliv oblíbené koření

Nasekáme rajčata na kousky, utřeme česnek a všechny ingredience smícháme s olivovým olejem. Do marinády naložíme na kostičky nakrájený natural tempeh tofu nebo na plátky nakrájený seitan natural. Necháme marinovat nejlépe přes noc v lednici.

Sladkokyselá marináda

  • 1 lžíce sladu nebo sirupu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy

Všechny ingredience smícháme a naložíme do ní natural tofu, tempeh nebo seitan. Necháme několik hodin, ale nejlépe přes noc naložené v lednici.

Bylinková marináda

  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • hrst čerstvé (sušené) bazalky
  • hrst čerstvého (sušeného) oregána
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • případně pepř

Bylinky nasekáme nadrobno, smícháme s česnekem, olejem a sojovou omáčkou (pepřem). Pokud nemáme čerstvé bylinky, použijeme třeba sušené nebo směs provensálského nebo italského koření. Do marinády naložíme kostičky tofu nebo tempehu a necháme nejlépe přes noc v lednici.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Kvašená červená řepa s křenem

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v ...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....
2

Kešu máslo Slaná vanilka

Smetanově jemné, se špetkou soli a vanilky. Luxusní máslíčko, které si během chvilky připravíte doma. My ho milujeme jen tak na lžičku, kaši, s ovocem, na ...

Kokosovo-ořechové Raffaello máslo

Oblíbené raffaello kuličky ve formě lahodného krémového máslíčka jen ze 3 ingrediencí. Perfektní jen tak na lžičku, do kaše, na krémy a další sladké dobrot...