Demence se v budoucnu může týkat i vás!
Počet lidí s demencí se každoročně zvyšuje. Od roku 1990 se počet lidí trpících demencí v Česku zdvojnásobil. Překročil už 150 tisíc. Do roku 2050 by dle odhadů takových lidí v ČR mohlo být až 380 tisíc (1), což je hrozivé číslo a mohlo by se to týkat klidně i vás. Jak tomu lze předejít? Jednou z prevencí může být denní konzumace listové zeleniny.
Chcete o 11 let mladší mozek? Jezte salát.
Vědci několik let studovali téměř 1000 starších občanů a zjistili, že ti, kteří jedí každý den dostatečné množství listové zeleniny, mají až o 0,03 jednotky za rok nižší pokles mozkových funkcí než ti, kteří listovou zeleninu nejedí. Konzumace alespoň 1 porce listové zeleniny denně může být spojena s pomalejším stárnutím mozku až o 11 let. Osoby, které jedly listovou zeleninu, měly v paměťových testech a testech na přemýšlení mnohem lepší výsledky a jejich mozek byl o více než dekádu mladší než těch, kteří listovou zeleninu nejedli. (2)
Přidáním porce listové zeleniny do vaší stravy může být jednoduchý způsob, jak podpořit zdraví mozku (profesor Martha Clare Morris)
S věkem přibývají kila a potíže?
Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
Chci začít 100% ZDARMA![]()
Salát nemusí být nuda! Naučte se je připravovat…
Saláty nemusí být nuda – pořád jedna a ta samá kombinace se stejnou zálivkou. Když se naučíte, jak na to, můžete připravovat pokaždé jiné delikátní saláty jako profík, na kterých si pochutnáte vy i návštěva.
Může se jednat o saláty přílohové k hlavnímu jídlu, saláty lahůdkové pro mlsné jazýčky a náročné konzumenty nebo saláty, které jsou syté a hodí se jako teplý či studený hlavní chod. Klíčem je kombinace zelenin, skvělá zálivka nebo dresink a posypka. Přidejte se k nám do kurzu Super saláty a my z vás během pár lekcí uděláme salátového šéfkuchaře.
Jak zařadit listovou zeleninu do jídelníčku
- Zeleninové saláty – zkombinujte různé druhy listových salátů (ledový, hlávkový, římský, polníček, rukola, špenát aj.), a dalších druhů zelenin (mrkev, okurka, cibule, olivy aj.), případně luštěnin a obilovin se zálivkou a vytvořte si výborný obědový salát nebo salát jako přílohu k hlavnímu chodu.

- Wrapy – zabalte vaši oblíbenou pomazánku, zeleninovou nebo luštěninovou směs do salátových listů.
- Polévky – přidejte nakrájený špenát, mangold, kadeřávek, kapustu, listy ředkví, řepy, kedlubny aj. do polévek. Můžete je rozmixovat a získat výbornou krémovou polévku.
- Posypka – nasekejte listy ředkviček, ředkví, mangold, špenát či jinou listovou zeleninu na drobno a posypte si s ní hlavní jídlo nebo polévku.
- Stir-fry – přidejte listovou zeleninu do vašeho oblíbeného receptu na stir-fry.
- Omáčky, pomazánky – rozmixujte listovou zeleninu spolu s omáčkou nebo pomazánkou.
- Omelety, placky, palačinky – jednoduše přidejte nasekanou listovou zeleninu do těstíčka na omelety, placky a palačinky.
PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlej 😊 Naskoč zdarma do online kurzu Jíme Jinak !




Komentáře
Nevím, zda je lepší jíst postříkanou zeleninu, nebo žádnou. Dokonce už i v mainstreamu mluvil neurolog o příšerném vzestupu Parkinsna a dalších, že to je kvůli pesticidům. Pokud někdo nemá na bio, a nemůže si ani sám nic pěstovat, tak je v háji…?