Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolový guláš s červenou řepou a cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
děti od 2 let

Náš farmář mě zásobuje cukatami a červenou řepou, čímž mě nutí vymýšlet nové způsoby, jak je zpracovat, aby to nebylo pořád stejné. Dnes tedy vznikl guláš, kde se obě zeleniny zužitkovaly a přitom nám moc chutnalo. Když máte předem uvařené fazole a řepu, je to navíc docela rychlovka

Ingredience
4 porce
  • 1 větší cibule
  • 1/2 cukety
  • 1 červená řepa
  • hrnek uvařených fazolí (v našem receptu adzuki, ale můžete jakékoliv)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • koření: sladká červená paprika, kmín
  • olej
  • sůl
  • vývar nebo horká voda (klidně vodu z fazolí, pokud se vám právě dovařily)
  • na dochucení: tekka nebo sojová omáčka, umeocet
  • pro mlsaly: rostlinná smetana

Jak připravit guláš z fazolí

  1. Ve vodě uvaříme červenou řepu. Vaří se poměrně dlouho, tak si ji vaříme s předstihem, aby nás při přípravě jídla nezdržovala. Navíc můžeme půlku dát do guláše a půlku do salátu, jako to vidíte na ilustračním obrázku.
  2. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, cuketu na malé hranolky a řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a trochu soli.
  4. Cibulku orestujeme do sklovata, přidáme cuketu a řepu, poprášíme paprikou a kmínem a ještě chvíli mícháme.
  5. Přidáme uvařené fazole.
  6. Zalijeme horkým vývarem (vodou z fazolí nebo horkou vodou) a necháme provařit, aby nám cuketa změkla.
  7. Mezitím v trošce studené vody rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu a guláš s ní zahustíme.
  8. Necháme minutku prohřát, dochutíme kořením tekka nebo sojovou omáčkou a kapkou umeocta. Kyselost nebo slanost podle vaší chuti.
  9. Začátečníkům určitě udělá radost zjemnění rostlinnou smetanou, kterou jinak používáme jen svátečně.

Obměna

  • Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma.
  • Místo fazolí můžete použít čočku, hrách. “Masověji” bude guláš chutnat s tofu nebo tempehem. Obojí je v uzené variantě pro tatínky nebo začátečníky vítanou variantou zdravého jídla :-)

Kompletní talíř

  • Aby byl talíř kompletní, je potřeba doplnit obilovinu. Hodí se jak celozrnné knedlíky, tak obilné placky nebo prostě jen obyčejné vařené obilí. My jsme v našem receptu dali rýži a moc jsme si pochutnali.
  • Talíř jsme ještě doplnili salátem z řepy, okurky a kvašené zeleniny.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my.
  • Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
26. 6. 2023

Zákulisí 🙂

Jaroslav Hlávka
26. 6. 2023

Opakování výborného “guláše” s rychlými ovesnými knedlíky 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.