- 1 větší cibule
- 1/2 cukety
- 1 červená řepa
- hrnek uvařených fazolí (v našem receptu adzuki, ale můžete jakékoliv)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- koření: sladká červená paprika, kmín
- olej
- sůl
- vývar nebo horká voda (klidně vodu z fazolí, pokud se vám právě dovařily)
- na dochucení: tekka nebo sojová omáčka, umeocet
- pro mlsaly: rostlinná smetana
Jak připravit guláš z fazolí
- Ve vodě uvaříme červenou řepu. Vaří se poměrně dlouho, tak si ji vaříme s předstihem, aby nás při přípravě jídla nezdržovala. Navíc můžeme půlku dát do guláše a půlku do salátu, jako to vidíte na ilustračním obrázku.
- Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, cuketu na malé hranolky a řepu nastrouháme nahrubo.
- Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a trochu soli.
- Cibulku orestujeme do sklovata, přidáme cuketu a řepu, poprášíme paprikou a kmínem a ještě chvíli mícháme.
- Přidáme uvařené fazole.
- Zalijeme horkým vývarem (vodou z fazolí nebo horkou vodou) a necháme provařit, aby nám cuketa změkla.
- Mezitím v trošce studené vody rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu a guláš s ní zahustíme.
- Necháme minutku prohřát, dochutíme kořením tekka nebo sojovou omáčkou a kapkou umeocta. Kyselost nebo slanost podle vaší chuti.
- Začátečníkům určitě udělá radost zjemnění rostlinnou smetanou, kterou jinak používáme jen svátečně.
Obměna
- Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma.
- Místo fazolí můžete použít čočku, hrách. “Masověji” bude guláš chutnat s tofu nebo tempehem. Obojí je v uzené variantě pro tatínky nebo začátečníky vítanou variantou zdravého jídla :-)
Kompletní talíř
- Aby byl talíř kompletní, je potřeba doplnit obilovinu. Hodí se jak celozrnné knedlíky, tak obilné placky nebo prostě jen obyčejné vařené obilí. My jsme v našem receptu dali rýži a moc jsme si pochutnali.
- Talíř jsme ještě doplnili salátem z řepy, okurky a kvašené zeleniny.
Děti
- Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my.
- Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
- Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.
PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?
Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!
Komentáře
Výborný gulášek 😊 K tomu kopřivové knedlíky. Děkujeme 😊
Ano, tak toto je guláš, který by mohl směle konkurovat masové variantě.
Přirozená kořeněná chuť červené řepy, tomu dodává, ten správný tah na branku :-)
Jako přílohu jsem zvolil rychlé knedlíky z ovesných vloček. Takže jeden guláš se šesti :-)
To, že jsem si to dal dvakrát, to je už jiný příběh :-)