Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazolový guláš s červenou řepou a cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
děti od 2 let

Náš farmář mě zásobuje cukatami a červenou řepou, čímž mě nutí vymýšlet nové způsoby, jak je zpracovat, aby to nebylo pořád stejné. Dnes tedy vznikl guláš, kde se obě zeleniny zužitkovaly a přitom nám moc chutnalo. Když máte předem uvařené fazole a řepu, je to navíc docela rychlovka

Ingredience
4 porce
  • 1 větší cibule
  • 1/2 cukety
  • 1 červená řepa
  • hrnek uvařených fazolí (v našem receptu adzuki, ale můžete jakékoliv)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • koření: sladká červená paprika, kmín
  • olej
  • sůl
  • vývar nebo horká voda (klidně vodu z fazolí, pokud se vám právě dovařily)
  • na dochucení: tekka nebo sojová omáčka, umeocet
  • pro mlsaly: rostlinná smetana

Mojí hlavní motivací bylo zhubnout. Povedlo se.  A přišly i benefity navíc – nejsem unavená, přestala mě bolet ...

Jak připravit guláš z fazolí

  1. Ve vodě uvaříme červenou řepu. Vaří se poměrně dlouho, tak si ji vaříme s předstihem, aby nás při přípravě jídla nezdržovala. Navíc můžeme půlku dát do guláše a půlku do salátu, jako to vidíte na ilustračním obrázku.
  2. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, cuketu na malé hranolky a řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a trochu soli.
  4. Cibulku orestujeme do sklovata, přidáme cuketu a řepu, poprášíme paprikou a kmínem a ještě chvíli mícháme.
  5. Přidáme uvařené fazole.
  6. Zalijeme horkým vývarem (vodou z fazolí nebo horkou vodou) a necháme provařit, aby nám cuketa změkla.
  7. Mezitím v trošce studené vody rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu a guláš s ní zahustíme.
  8. Necháme minutku prohřát, dochutíme kořením tekka nebo sojovou omáčkou a kapkou umeocta. Kyselost nebo slanost podle vaší chuti.
  9. Začátečníkům určitě udělá radost zjemnění rostlinnou smetanou, kterou jinak používáme jen svátečně.

Obměna

  • Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma.
  • Místo fazolí můžete použít čočku, hrách. “Masověji” bude guláš chutnat s tofu nebo tempehem. Obojí je v uzené variantě pro tatínky nebo začátečníky vítanou variantou zdravého jídla :-)

Kompletní talíř

  • Aby byl talíř kompletní, je potřeba doplnit obilovinu. Hodí se jak celozrnné knedlíky, tak obilné placky nebo prostě jen obyčejné vařené obilí. My jsme v našem receptu dali rýži a moc jsme si pochutnali.
  • Talíř jsme ještě doplnili salátem z řepy, okurky a kvašené zeleniny.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my.
  • Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Výborný gulášek 😊 K tomu kopřivové knedlíky. Děkujeme 😊

Jaroslav Hlávka
23. 11. 2020

Ano, tak toto je guláš, který by mohl směle konkurovat masové variantě.
Přirozená kořeněná chuť červené řepy, tomu dodává, ten správný tah na branku :-)
Jako přílohu jsem zvolil rychlé knedlíky z ovesných vloček. Takže jeden guláš se šesti :-)
To, že jsem si to dal dvakrát, to je už jiný příběh :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...