Náš farmář mě zásobuje cukatami a červenou řepou, čímž mě nutí vymýšlet nové způsoby, jak je zpracovat, aby to nebylo pořád stejné. Dnes tedy vznikl guláš, kde se obě zeleniny zužitkovaly a přitom nám moc chutnalo. Když máte předem uvařené fazole a řepu, je to navíc docela rychlovka

Ingredience
4 porce
  • 1 větší cibule
  • 1/2 cukety
  • 1 červená řepa
  • hrnek uvařených fazolí (v našem receptu adzuki, ale můžete jakékoliv)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • koření: sladká červená paprika, kmín
  • olej
  • sůl
  • vývar nebo horká voda (klidně vodu z fazolí, pokud se vám právě dovařily)
  • na dochucení: tekka nebo sojová omáčka, umeocet
  • pro mlsaly: rostlinná smetana

Jak připravit guláš z fazolí

  1. Ve vodě uvaříme červenou řepu. Vaří se poměrně dlouho, tak si ji vaříme s předstihem, aby nás při přípravě jídla nezdržovala. Navíc můžeme půlku dát do guláše a půlku do salátu, jako to vidíte na ilustračním obrázku.
  2. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, cuketu na malé hranolky a řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a trochu soli.
  4. Cibulku orestujeme do sklovata, přidáme cuketu a řepu, poprášíme paprikou a kmínem a ještě chvíli mícháme.
  5. Přidáme uvařené fazole.
  6. Zalijeme horkým vývarem (vodou z fazolí nebo horkou vodou) a necháme provařit, aby nám cuketa změkla.
  7. Mezitím v trošce studené vody rozmícháme lžíci kukuřičného škrobu a guláš s ní zahustíme.
  8. Necháme minutku prohřát, dochutíme kořením tekka nebo sojovou omáčkou a kapkou umeocta. Kyselost nebo slanost podle vaší chuti.
  9. Začátečníkům určitě udělá radost zjemnění rostlinnou smetanou, kterou jinak používáme jen svátečně.

Obměna

  • Použít můžete jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna doma.
  • Místo fazolí můžete použít čočku, hrách. „Masověji“ bude guláš chutnat s tofu nebo tempehem. Obojí je v uzené variantě pro tatínky nebo začátečníky vítanou variantou zdravého jídla 🙂

Kompletní talíř

  • Aby byl talíř kompletní, je potřeba doplnit obilovinu. Hodí se jak celozrnné knedlíky, tak obilné placky nebo prostě jen obyčejné vařené obilí. My jsme v našem receptu dali rýži a moc jsme si pochutnali.
  • Talíř jsme ještě doplnili salátem z řepy, okurky a kvašené zeleniny.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my.
  • Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Zánět močového měchýře je pryč bez ATB

Mona: Abych se taky pochlubila úspěchy, tak musím říct,...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. O víkendu jsem vařila a manžel mi ho více jak polovinu snědl sám. 🙂 To prý nejí fazole! Spolu s polentovým knedlíkem a zeleninou velká bašta. Asi neodolám a v týdnu udělám znovu.

    • Jo jo, lidi nevědí, co všechno by jedli, kdyby jim to někdo dobře a chutně uvařil :-)) Super úspěch u chlapa!

  2. Můžete mi prosím vysvětlit, proč menší děti nemohou olej a tempeh? Občas dám ochutnat synovi -1,5 roku, může se po tempehu utlouct. Pravda je, že nám oběma působí dost křeče v žaludku. Vařené luštěniny jsou pro nás snesitelnější. Děkuji za odpověď.

    • Děti do roka by ideálně měly být z 80% ještě kojené a zbytek stačí doplnit různou sezónní zeleninou a bezlepkovými obilovinami, to naprosto stačí. Po roce už můžeme po zrníčkách přidávat sůl, začít pomalu používat červenou čočku, lehounce používat olej a opatrně přidat i lepkové obiloviny, vyjma pšenice a stále by mělo ještě pokračovat kojení. V roce a půl lze použít trošku přírodního tofu, tempeh bych nechala až spíše od 2 let, je to na ještě nedovyvinutý dětský organismus zbytečná zátěž. Olej pouze panenský a tepelně upravený po kapkách můžete používat už od roka.
      U dětí, které od 6 měsíců jsou na bramborách, masu, ovoci a mléčných výrobcích bych to neřešila, tam tempeh a olej nemůže způsobit nic horšího než maso a mléčné výrobky.

      • Díky za odpověď. Olej jsem podávala u obou dětí klasicky s prvními příkrmy po 6 -7 měsíci kvůli vstřebávání vitamínů. Ještě jsem se chtěla zeptat, jak zabránit bolestivému nočnímu nadýmání u 1,5 letého syna. Luštěniny má rád, při vaření používám kombu, vodu z namáčení vyměňuji. Má potíže i s červenou čočkou. Pak mám také dotaz sama za sebe – zda může být nějak škodlivé nadužívání luštěnin, tedy denní porce několikanásobně převyšující vámi doporučenou dávku (silově sportuji, s trávením potíže nemám). Díky.

        • Nadužívání luštěnin sebou nese stejná rizika jako nadužívání ostatních bílkovin. Přetížené trávení, ledviny, překyselení těla a další negativa. Pravda je, že luštěniny mají mnohem menší vedlejší účinky, než kdyby jste se ládovala masem a mléčnými výrobky. Podle posledních výzkumů je častou příčinou rakoviny kromě špatného životního stylu právě nadbytek bílkovin. Při striktním omezení rakovina mizí. Pokud sportujete, můžete si dávku maximálně zdvojnásobit, víc už sebou nese zdravotní rizika.
          Co se týče nadýmání syna, není to rozhodně v pořádku, natož bolestivé nadýmání, tam něco kvasí, co nemá. Ve zdravém těle a zdravých střevech by neměl plyn téměř vznikat, ani po luštěninách a nejde mi do hlavy, že po červené čočce, která nenadýmá. Co jiného váš syn kromě luštěnin, tepelně upravené zeleniny a luštěnin jí? Není jeho porce luštěnin příliš velká? Možná je není ještě schopný dobře rozkousat?

          • Děkuji za odpověď. Překvapuje mě, že luštěniny mohou způsobit překyselení organismu, slyšela jsem, že jsou na pH škále hodnoceny jako neutrální, stejně jako obiloviny. Jakým jiným způsobem tedy v rámci stravy podpořit nárůst svalové hmoty? Řekla bych, že spotřeba bíkovin se bude lišit např. u jogína a kulturisty, stejně tak např. u dětí ve vývinu a seniorů. Nebo se pletu? Co se týče synových potíží s nadýmáním, máte pravdu, že mohou být způsobeny nedostatečným kousáním, protože např. fazole z něj vyjdou v podstatě ve stejné konzistenci jako je snědl. Takže to upravíme. A také mě napadá, že to může být způsobeno větším množstvím čerstvého ovoce, které teď v létě jí. Jakou dávku tedy doporučujete u batolat? Ještě poslední otázku ohledně probiotických bakterií (v souvislosti se správnou funkcí střev). Pokud syn ještě nedostává kvašenou zeleninu, jakým jiným způsobem než potravinovými doplňky je u takto malých dětí dodat? Děkuji za odpověď.

            • Dášo to máte špatné informace ohledně pH, neutrální je jen voda, luštěniny i obiloviny jsou až na výjimky mírně kyselé, zásaditá je vlastně jen zelenina a ještě ne všechny druhy a jen do 2 hodin po uvaření, pak díky oxidaci zkyselinotvorní. Kyselost obilovin a luštěnin je jen ale mírná oproti masu ap. Spotřeba bílkovin se samozřejmě liší u každého jedince, ale ten rozptyl není až tak velký, stačí dávka velikosti dlaně, tělo si vezme co potřebuje a zbytek vyloučí.
              Nárůst svalové hmoty se na vegetariánské stravě podpořit dá jen dostatečným pohybem a zátěží, po které svaly rostou (přizpůsobí se situaci, když jsou stále zatěžované). Trvá to trochu déle, než kdyby jste se ládovala proteinovými nápoji a doplňky, které sebou ale nesou riziko přetěžování ledvin a trávících orgánů a opět zbytečné překyselení organismu. Před 15 lety jsem sama šla směrem rekreační kulturistiky a při bílkovinné stravě mi rozhodně nebylo po čase dobře a ty těžce vydřené svaly dalo velkou práci udržet, takže znám na vlastní kůži, co to vše obnáší. Dneska bych si položila otázku jinak, proč chcete mít narostlé svaly? Potřebujete je ke zvedání něčeho těžkého, nebo k těžké fyzické práci? Tak pracujte, zvedejte, narostou vám samy takové jaké budete na tu práci potřebovat. Nebo jen se vám prostě líbí mít trochu svaly, jak se to líbilo mně? Pak vám nezbyde než hodně cvičit a dobře jíst. Rozhodně zbytečně nejezte navíc víc luštěnin, ale poskládejte si kvalitní a dobře vyvážený kompletní talíř. Ale nezapomeňte, že nadbytečný a přehnaný sport tělo také silně překyseluje!!!
              Luštěniny bych malému asi mixovala, nebo pasírovala, u nich je kousání hodně důležité a on to ještě nemůže zvládnout. Nadýmání může být ovocem způsobeno, kolik ho syn sní? Ovoce je nejlepší jíst na lačno mezi jídly a jemu bych ho raději ještě tepelně upravila, syrové hodně nadýmá. U dětí do roka ideálně ovoce vůbec, nebo jen max.2x týdně tepelně upravené, sezónní ovoce. U batolat v létě klidně kousek denně, čímž myslím hrst jahod, nebo 1 ks hrušky ap., víc ne a ne pokaždé syrové, raději z něj dělat pudinky, agary, dušené v páře, pečené v troubě… Na podzim ovoce ubrat a v zimě raději nedávat, jen v omezeném množství 1-2 kousky týdně a pouze tepelně upravené. Ovoce jen co roste u nás, žádné tropické.
              Pokud syn jí dobře, nemusíte mít o jeho probiotika strach. Kvašenou zeleninu mu můžete přidat trošku do polévky, nebo zamíchat do jídla, do polévky použijte trochu miso pasty, to by mělo stačit.

  3. Poslední dobou mám pocit, že cuketu a řepu jím skoro ve všem – alespoň v tom nejsem sama, zítra recept vyzkouším :). Akorát, není hrnek (představuju si tak čtvrtlitráček) uvařených fazolí pro 4 lidi nějak málo?

    • Myslím že by to mělo stačit, klidně ale přidejte víc. Ideální spotřeba luštěnin na osobu a den je velikost dlaně dané osoby.

  4. Na řepě je stejně nejúžasnější ta její barva. Doma ráda vařím guláš z červených fazolí, brambor (no jo, já vím) a paprikového koření. Ale ani zdaleka nedosahuji takovéto nádherné (krvavě) červené barvy.
    Letím pro řepu! 🙂

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPozvánka na festival Miluj svůj život
Další článekSmažené pokrmy pro děti do dvou let