Ingredience pro 4 osoby
- 3-4 hrušky
- mletá skořice
- hrst pražených mandlí
- 2 lžíce sušené sójové smetany (zajíc) nebo jiné dle chuti
- 2 lžičky kukuřičného škrobu nebo kuzu
- špetka soli
- 150 ml uvařené melty nebo jiné obilné kávy
- 200 ml vody
Postup
Umyjeme hrušky a vykrojíme jadřince. Do hrnce dáme vodu, napařováček, na něj hrušky, špetku soli a posypeme skořicí. Necháme pařit pod pokličkou cca 10 minut. Během toho nasekáme opražené mandle (nebo je opražíme, pokud nemáme pražené). Do hrnku dáme trochu melty (vody) a rozmícháme škrob, přidáme sušenou smetanu a dolejeme meltou. Až jsou hrušky měkké, vytáhneme je z hrnce do misky. Vytáhneme napařováček. V hrnci nám zbyla “hrušková” voda, do které vmícháme obsah z hrnku a necháme chvíli (3 minuty) povařit. Jakmile poleva začne houstnout, vypneme a jdeme chystat.
Do misky dáme hrušku, zalijeme polevou a posypeme sekanými mandlemi. Ozdobíme mátou nebo jiným pěkným lístkem :-)
Obměna
Pokud děláme dezert pro dospělé, můžeme použít opravdovou kávu. Naopak pro děti je možné přidat do polevy trochu sladu nebo sirupu (třeba datlového).
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Já jsem sklouzla k tomu používání zajíce do melty docela často, ale je to zvyk, ani mi to moc nejede, když to je pravidelně. Jaké obilné mléko nebo smetana jsou vhodnější a zdravější? Díky :)
Musím říct, že to bylo moc příjemné překvapení, když mi tohle Roman dal tuhle na přivítanou k svačině. Dezert jedna lahoda a absolutně jsem nepřišla na to, z čeho je ta výborná “omáčka” kolem hrušky :-)