Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Italský street food: cizrnová Farinata

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Tento slaný cizrnový koláč se podává v Itálii jako oblíbený street food. Farinata je skvělá sama o sobě, ale také jako součást obědového talíře, třeba k oblíbené omáčce nebo dipu.

Ingredience
na 4 porce
  • 150 g cizrnové mouky
  • 450 g vody nebo zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce italského nebo pizza koření (sušené bylinky)
  • 1 lžička sušeného česneku nebo 2 stroužky čerstvého
  • 1-1,5 větší špetky soli

Maruška je tanečnice. Tančí salsu, bachatu, břišní i klasický tanec. Je to žena, která srší energií a u které jen vel...

Jak připravit slaný cizrnový koláč

  1. Cizrnovou mouku smícháme s vodou a necháme minimálně 10 minut – 4 hodiny odležet.
  2. Sebereme pěnu pomocí sítka nebo lžíce (vyhodíme).
  3. Vmícháme olej, sůl, česnek a koření.
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Nalijeme do silikonové formy nebo na pečícím papírem vyložený (případně vymazaný) plech.
  6. Pečeme na 250°C 10 minut.
  7. Poté snížíme teplotu na 200°C a dopečeme dalších 15 minut dozaltova. Na posledních pár minut můžete dát ještě gril, aby se Farinata pěkně opekla.
  8. Necháme 10-20 minut zchládnout a poté krájíme.

Praktické

  • Zbylou Farinatu skladujte v lednici.
  • Hodí se jako svačinka na cesty, do práce nebo do školy. Můžete ji pomazat pomazánkou a obložit zeleninou.
  • Pokud Farinatu nakrájíte na kostičky, můžete ji přidat do zeleninového salátu. Takto nakrájené kostičky můžete osmahnout dokřupava na oleji (hodí se i místo krutonů do polévky).
  • Těsto lze lít i na pánev a usmažit jako palačinky.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Do Farinaty můžeme přidat i na kostičky nakrájený tempeh nebo tofu, olivy, na plátky cibuli, čerstvé bylinky, sušená rajčata v oleji, semínka aj.
  • Místo soli můžete Farinatu ochutit sojovou omáčkou (asi zhruba 4-5 lžic, dle toho, jak ji máte rádi slanou).
  • Můžete použít jakékoliv čerstvé nebo sušené bylinky.
  • Pokud máte rádi vajíčkovou chuť, přidejte vajíčkovou sůl kala namak.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
5. 12. 2024

Pro velký úspěch opakovat , milujeme Farinatu a je to výborná součást bílkovin do kompletního talíře
Měli jsme s :
RUKOLOVÝ SALÁT S ŘEPOU
KIMCHI
KVĚTÁK
KLÍČKY
ŘEDKVIČKA
RAJČÁTKO

https://www.jimejinak.cz/rukolovy-salat-s-repou-a-veganskym-syrem/

Mila Beata
4. 12. 2024

Mnaaaaaaaam ♥️ měli jsme s tabbouleh salátem
Mooooooc jsme si pochutnali

https://www.jimejinak.cz/salaty-tabbouleh/

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Bezlepková fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...
Kaše
klub
69
50

Pohanková kaše s mákem

Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný cukr. Že nemáte rádi...

Fazole s batátem a lopuchem

Rychlé jídlo z velkých bílých fazolí je skvělou alternativou ke guláši. Hodí se k plackám i k rýži.

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...
klub
50
59

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Vánoční pomerančový adzuki krém

Pokud vám z Mikuláše zbudou pomeranče, udělejte z nich tento sladký krém plný bílkovin. Můžete ho vrstvit do pohárků třeba se sušenkami a amasaké a udělat ...