Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Krémová mírně pikantní kari korma

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.

Ingredience
na 2 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • 1 petržel
  • 1 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky kari pasty (středně pálivé)
  • špetka mletého koriandru
  • pár semínek fenyklu
  • pár semínek anýzu
  • 1/2 lžičky mletého kari
  • menší hrst kešu ořechů
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce rostlinné smetany
  • zelenina: brokolice, kapustičky, fazolky, mrkev
  • zeleninový vývar dle chuti
  • k dochucení: sůl, umeocet, jablečný ocet

Trápily mě neustálé bolesti hlavy a chtěla jsem to konečně vyřešit. Také jsem potřebovala shodit. Pustila jsem se do ...

Jak připravit indickou kormu

  1. Na lžíci oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli se solí.
  2. Přidáme nasekaný česnek a zázvor a orestujeme.
  3. Nasypeme najemno nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, dýni), kešu a všechno koření včetně kari pasty a vše minutu restujeme.
  4. Zalijeme vývarem a dusíme cca 5 minut doměkka.
  5. Rozmixujeme na jemnou omáčku (přiléváme vývar).
  6. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  7. Zjemníme smetanou, dochutíme (umeocet, jablečný ocet) a odložíme.
  8. Nakrájíme zbylou zeleninu: menší mrkve pouze na půlky podélně, kapustičky na polovinu, brokolici nakrájíme na 0,5 cm plátky a fazolky necháme vcelku.
  9. Na pánvičku dáme lžíci oleje a naskládáme zeleninu.
  10. Osolíme, přikryjeme pokličkou a jakmile začne “prskat”, zalijeme vodou a necháme pod pokličkou na mírněém plameni dusit – změknout.
  11. Ozdobíme například petrželkou a dýňovým olejem.

Praktické

  • Pro kompletní talíř podáváme s vařenou obilovinou (např. basmati rýže) a luštěninou nebo tofu/tempehem.
  • Pokud bychom měli omáčku moc hustou, můžeme ji zředit kokosovým mlékem, smetanou nebo vývarem, pokud by byla až moc řídká, lze ji zahustit škrobem (rozmíchat v trošce studené vody a s omáčkou povařit).

Obměna

  • Do omáčky můžeme dát i jinou sladkou zeleninu – celer, batát, cuketu aj.
  • Místo kešu a smetany můžeme do receptu použít kokosové mléko nebo kešu mléko.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 3 let. Pro ty mladší uděláme omáčku bez koření, méně pikantní.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
15. 6. 2025

Výborné 😋. Dnes k večeři, už jsem trochu ujedla 🥰😄

Opět móóc dobré.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Dal makhani – černé fazole s batátem a špenátem

V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka – velmi chutná omáčka s...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Pečená dýně plněná šťavnatou amarantovou směsí

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.