- 1 velká lžíce dobrosladu
- 1 hrnek vody
- 0,25 hrnku oleje
- 1 hrnek celozrnné mouky špaldové
- 0,5 hrnku hladké kukuřičné mouky
- 1 bio prášek do pečiva
- špetka soli
- 1 mrkev
- ovoce – zde rybíz
Postup
- Do zadělávací mísy dáme dobroslad a horkou vodu, mícháme, než se slad rozpustí. Přidáme špetku soli a olej a dobře promícháme.
- Do vzniklé tekutiny přimícháme sypké ingredience a nadrobno nastrouhanou mrkev. Pokud je těsto příliš husté, přidáme vodu. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku.
- Nakonec do těsta zamícháme rybíz.
- Vylijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme v troubě asi hodinu.
- Koláč dávám péct do studené trouby, nastavím na 200st C. Asi po 20min stáhnu na 180st C a po dalších 20min stáhnu na 150st C. Peču celkem asi hodinu, zkouším špejlí.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
Obměna
Rybíz je možné zaměnit za jakékoliv drobné ovoce, jako josta, maliny, jahody apod.
Dále je možné vylít na plech těsto bez ovoce a ovocem je poklást. Můžete se pak těšit na jahodovou nebo třešňovou bublaninu. Nebo poklaďte meruňkami nebo švestkami a každou švestku posypte lžičkou mletého máku.
Pokud máte nadbytek cuket, tak místo ovoce vmíchejte půl hrnku najemno nastrouhané cukety a do těsta přidejte lžičku skořice a kakao nebo karob.
PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Komentáře
Pěkný den všem :-) Teď na Karlštejnských slavnostech jsem se s Dobrosladem seznámila poprvé. Má prý o něco jiné složení než český slad dané právě jeho původem – pochází ze Srbska. Jeho velká výhoda by se měla projevit při pečení – těsto jím nezřídne. Nevím, ale chystám si ho na zkoušku objednat. Chuťově je o něco “medovější” než slad,na kterém stále “ujíždím” a ve velkém ho objednávám ze sladovny Bruntál ;)
Moc dobrý recept, děkuji za inspiraci! Dnes jsem pekla, abychom měli s sebou na šumavskou dovolenou a musím se hodně držet, abych ho neslupla celý sama ještě před odjezdem :-) jen jsem si ho upravila – místo mrkve jsem dala strouhaná jablka. A protože by byla pro mě jedna lžíce sladu, tak jsem v uvedeném hrnku horké vody rozmixovala hrozinky. Do těsta jsem přidala ořechy a nakonec jsem koláč ještě posypala strouhanými jablky se skořicí. Moc dobré a určitě nepeču naposledy!