Další čtenářský recept od Jitky, tentokrát na sladký koláč jinak. Koláč může být také jen cuketový.

 

Ingredience
pro jeden plech
  • 1 velká lžíce dobrosladu
  • 1 hrnek vody
  • 0,25 hrnku oleje
  • 1 hrnek celozrnné mouky špaldové
  • 0,5 hrnku hladké kukuřičné mouky
  • 1 bio prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • ovoce – zde rybíz

Postup

  1. Do zadělávací mísy dáme dobroslad a horkou vodu, mícháme, než se slad rozpustí. Přidáme špetku soli a olej a dobře promícháme.
  2. Do vzniklé tekutiny přimícháme sypké ingredience a nadrobno nastrouhanou mrkev. Pokud je těsto příliš husté, přidáme vodu. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku.
  3. Nakonec do těsta zamícháme rybíz.
  4. Vylijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme v troubě asi hodinu.
  5. Koláč dávám péct do studené trouby, nastavím na 200st C. Asi po 20min stáhnu na 180st C a po dalších 20min stáhnu na 150st C. Peču celkem asi hodinu, zkouším špejlí.

 

Obměna

Rybíz je možné zaměnit za jakékoliv drobné ovoce, jako josta, maliny, jahody apod.

Dále je možné vylít na plech těsto bez ovoce a ovocem je poklást. Můžete se pak těšit na jahodovou nebo třešňovou bublaninu. Nebo poklaďte meruňkami nebo švestkami a každou švestku posypte lžičkou mletého máku.

Pokud máte nadbytek cuket, tak místo ovoce vmíchejte půl hrnku najemno nastrouhané cukety a do těsta přidejte lžičku skořice a kakao nebo karob.

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Pěkný den všem 🙂 Teď na Karlštejnských slavnostech jsem se s Dobrosladem seznámila poprvé. Má prý o něco jiné složení než český slad dané právě jeho původem – pochází ze Srbska. Jeho velká výhoda by se měla projevit při pečení – těsto jím nezřídne. Nevím, ale chystám si ho na zkoušku objednat. Chuťově je o něco “medovější” než slad,na kterém stále “ujíždím” a ve velkém ho objednávám ze sladovny Bruntál 😉

    • Dobrý den Gabrielo, mám ho doma a používám jej na pečené dezerty, chová se jako med. Do mozaiky stále dávám slad, ale zřejmě by to taky neměl být problém. Je tmavší a přijde mi více hutnější.

  2. Moc dobrý recept, děkuji za inspiraci! Dnes jsem pekla, abychom měli s sebou na šumavskou dovolenou a musím se hodně držet, abych ho neslupla celý sama ještě před odjezdem 🙂 jen jsem si ho upravila – místo mrkve jsem dala strouhaná jablka. A protože by byla pro mě jedna lžíce sladu, tak jsem v uvedeném hrnku horké vody rozmixovala hrozinky. Do těsta jsem přidala ořechy a nakonec jsem koláč ještě posypala strouhanými jablky se skořicí. Moc dobré a určitě nepeču naposledy!

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLetní lázně s vyváženou stravou – pobyt s plnou penzí v hlavní lázeňské sezóně za skvělou cenu
Další článekMUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán – Co je to makrobiotika