Další čtenářský recept od Jitky, tentokrát na sladký koláč jinak. Koláč může být také jen cuketový.

 

Ingredience
pro jeden plech
  • 1 velká lžíce dobrosladu
  • 1 hrnek vody
  • 0,25 hrnku oleje
  • 1 hrnek celozrnné mouky špaldové
  • 0,5 hrnku hladké kukuřičné mouky
  • 1 bio prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 1 mrkev
  • ovoce – zde rybíz

Postup

  1. Do zadělávací mísy dáme dobroslad a horkou vodu, mícháme, než se slad rozpustí. Přidáme špetku soli a olej a dobře promícháme.
  2. Do vzniklé tekutiny přimícháme sypké ingredience a nadrobno nastrouhanou mrkev. Pokud je těsto příliš husté, přidáme vodu. Pokud je příliš řídké, přidáme mouku.
  3. Nakonec do těsta zamícháme rybíz.
  4. Vylijeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme v troubě asi hodinu.
  5. Koláč dávám péct do studené trouby, nastavím na 200st C. Asi po 20min stáhnu na 180st C a po dalších 20min stáhnu na 150st C. Peču celkem asi hodinu, zkouším špejlí.

 

Obměna

Rybíz je možné zaměnit za jakékoliv drobné ovoce, jako josta, maliny, jahody apod.

Dále je možné vylít na plech těsto bez ovoce a ovocem je poklást. Můžete se pak těšit na jahodovou nebo třešňovou bublaninu. Nebo poklaďte meruňkami nebo švestkami a každou švestku posypte lžičkou mletého máku.

Pokud máte nadbytek cuket, tak místo ovoce vmíchejte půl hrnku najemno nastrouhané cukety a do těsta přidejte lžičku skořice a kakao nebo karob.

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Pěkný den všem 🙂 Teď na Karlštejnských slavnostech jsem se s Dobrosladem seznámila poprvé. Má prý o něco jiné složení než český slad dané právě jeho původem – pochází ze Srbska. Jeho velká výhoda by se měla projevit při pečení – těsto jím nezřídne. Nevím, ale chystám si ho na zkoušku objednat. Chuťově je o něco “medovější” než slad,na kterém stále “ujíždím” a ve velkém ho objednávám ze sladovny Bruntál 😉

    • Dobrý den Gabrielo, mám ho doma a používám jej na pečené dezerty, chová se jako med. Do mozaiky stále dávám slad, ale zřejmě by to taky neměl být problém. Je tmavší a přijde mi více hutnější.

  2. Moc dobrý recept, děkuji za inspiraci! Dnes jsem pekla, abychom měli s sebou na šumavskou dovolenou a musím se hodně držet, abych ho neslupla celý sama ještě před odjezdem 🙂 jen jsem si ho upravila – místo mrkve jsem dala strouhaná jablka. A protože by byla pro mě jedna lžíce sladu, tak jsem v uvedeném hrnku horké vody rozmixovala hrozinky. Do těsta jsem přidala ořechy a nakonec jsem koláč ještě posypala strouhanými jablky se skořicí. Moc dobré a určitě nepeču naposledy!

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLetní lázně s vyváženou stravou – pobyt s plnou penzí v hlavní lázeňské sezóně za skvělou cenu
Další článekMUDr. Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán – Co je to makrobiotika