Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Sladký cuketový chlebíček bez lepku

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Cuketa skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento cuketový chlebíček a dáte nám za pravdu, že mlsat se dá i zdravě.

Ingredience
na 1 chlebíček
  • 1 střední cuketa (cca 350 g)
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 1 hrnek rostlinného mléka/vody
  • 8 lžic sladu/sirupu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku oleje
  • špetka vanilky
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
  • 2 lžíce karobu/kakaa
  • špetka soli

Zuzka šla do očisty proto, že chtěla krom jiného zhubnout, zbavit se ekzému a bolesti kolen. Vedla si poctivě deníček...

Jak připravit sladký dezert z cukety
  1. Cuketu zbavíme slupky a nastrouháme najemno.
  2. Smícháme si sypké ingredience v misce. Přidáme případně karob nebo kakao pro čokoládovou verzi,  nebo volitelně nasekané oříšky a rozinky).
  3. V jiné misce si smícháme mléko/vodu s octem a necháme odstát.
  4. Poté vyšleháme se sladem.
  5. Mokré ingredience vmícháme do suchých a zpracujeme těsto.
  6. Vmícháme cuketu.
  7. Formu na chlebíček si vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem nebo kokosovou moukou.
  8. Vlijeme do formy těsto a pečeme 50 minut při 175°C.
  9. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  10. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Praktické

  • Krájejte až po vychlazení.
  • Ideální pečící forma je forma na chléb nebo srnčí hřbet.
  • Můžete péct i na plech nebo do bábovky jako my na fotografii, ale počítejte s nízkým chlebíčkem. Pokud chcete plnou bábovkovou formu, zdvojnásobte množství ingrediencí.
  • Posypka na fotce je sušené kokosové mléko. Můžete použít i jiné sušené mléko nebo sušený slad, ale posypte jen kousky, které budete jíst, protože na vzduchu začne posypka vlhnout a roztékat se.
  • Pro ušetření času můžete všechny ingredience smíchat rovnou v míse, výsledný chlebíček bude také dobrý, jen méně nadýchaný.

Obměna

  • Pokud chceme vytvořit něco jako biskupský chlebíček, tak ho můžeme po upečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
  • Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší chlebíček.
  • Místo muškátového oříšku a skořice můžete dát 2 lžičky perníkového koření.
  • Chlebíček můžete polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mandlovými lupínky.
  • Ječnou mouku můžete nahradit moukou špaldovou.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dobrý den, chci udělat tento BL chlebíček, ale nemůžu použít pohankovou moukou, na kterou je alergie. Poradíte prosím, čím ji nahradit, aby to nějak drželo tvar a byl stále bezlepkový? Děkuji Radka

jendulacka
24. 4. 2020

Dobrý den, chtěla jsem si udělat recept – ale nikde není množství sladu/sirupu…poprosím o odpověď…psala jsem i včera kvůli něčemu jinému…děkuji i za tuto odpověď
Renata

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Třešňový želé řez (bez lepku)

Třešňový řez s želé je příjemným letním osvěžením. Naše varianta je samozřejmě bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu. Navíc je to ...
klub
6
39

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Čokoládovo-maková buchta nebo bábovka

Nadýchaná, šťavnatá, zdravá buchta tak, jak ji máme všichni rádi. S mákem, kakaem a vlašskými ořechy. Slazená pouze sušeným ovocem a zcela bez mléka i vaje...
6
86

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Krémová zmrzlina “Míša” ze 3 ingrediencí

Míša je oblíbený nanuk u dětí i dospělých, ale jeho složení není příliš ideální. Není nic jednoduššího, než si takovou zmrzlinu vyrobit doma. Stačí vám na ...