Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Šťavnaté kedlubnové zelí

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Toto kedlubnové zelí je opravdu dobrota. Milují ho všichni, kdo ho ochutnají. A navíc je úplně jednoduché a rychlé – vyzkoušejte tento lahodný recept i vy!

Ingredience
  • 1 kedlubna
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4 lžičky mahá koření
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička kukuřičného škrobu + 2 lžíce studené vody
  • na dochucení: sůl, umeocet, rýžový ocet

Proměny těch, kdo se přidali do programu podzimní detoxu, už jsou tak viditelné, že matou okolí. Po dvou týdnech na j...

Jak na kedlubnové zelí: recept krok za krokem

  1. Kedluben oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  2. Na pánvičce rozehřejeme olej a vsypeme kedlubnu.
  3. Ihned ji posolíme a restujeme, až trochu zezlátne.
  4. Posypeme mahá a kmínem a zalijeme vývarem nebo vodou.
  5. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  6. Přiklopíme pokličkou a necháme na nejmenším plameni dusit do změknutí (cca 3-5 minut).
  7. V hrníčku rozmícháme maizenu ve vodě a nalijeme na pánev ke kedlubně.
  8. Jakmile se kedlubna zahustí, vypneme plamen.
  9. Dochutíme umeoctem a rýžovým octem dle chuti.
  10. Podáváme například s knedlíky, těstovinami, uvařenou obilovinou a třeba uzeným tofu nebo tempehem.

Praktické

  • Pokud jste ke kedlubně přidali hodně vody, přidejte víc škrobu, aby se zahustila. Pokud se vařením z kedlubny voda vypařila, přilijte ji. Měla by vzniknout pěkná “omáčka”.

Obměna

  • Takto se dá připravit zelí i z cukety, košťálů z brokolice nebo řepy.
  • Mahá koření můžeme zcela vynechat a místo toho použít mletý kmín (nebo celý, pokud ho máte rádi).
  • Pokud nemáte rýžový ocet, použijte jablečný ocet, ale doporučujeme ho přidat v průběhu vaření, jeho chuť je více kyselá.
  • Okyselit zelí můžete i šťávou z pickles nebo kvašeného zelí.
  • Další možností a obměnou je na oleji osmahnout cibulku a poté přidat kedluben a pokračovat v dušení. Nebo můžete zlatavou cibulku vmíchat do hotového zelí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roka.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

41 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
18. 10. 2025

Mnaaaaaaaaaaaaaam ♥️

Výborné, ovesné rychle knedlíky a trhane maso. Blanka

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Krkonošský houbovec jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý recept!

Nekynutá batátová pizza se “sýrovou” omáčkou. Chutná celé rodině!

Že je pizza nezdravá? Jak která… Na této si můžete pošmáknout bez obav o svou linii a zdraví :-) Je bez lepku, mléka, vejce, droždí i tuku. Těsto je ...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Buddha bowl s konopným pestem

Lahodné a lehké asijské jídlo vhodné pro letní dny. Na první pohled vypadá složitě, ale jeho příprava je snadná a rychlá, když si práci dobře zorganizujete...

Letní Mung Dhal

V teplých dnech přijde lehké mungové kari k chuti. My jsme si k němu dali rýži a salát. Jídlo velmi chutnalo i návštěvě, která přišla na večeři.