Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Houbová Chana Masala s cizrnou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Čerstvé nebo sušené lesní hříbky se hodí nejen na tradiční houbovou smaženici, ale také do indické kuchyně. Zkuste je zkombinovat s garam masalou a kari a užít si toto vynikající mírně kořeněné houbové jídlo!

Ingredience
1-2 porce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • kousek cukety
  • 1 menší mrkev
  • 1 velký hřib (pravák, suchohřib) nebo několik menších
  • 1 lžička garam masaly
  • 0,5 lžičky kari (sladkého)
  • 1/4 lžičky římského kmínu mletého
  • 1 lžička sladké papriky
  • špetka chilli prášku
  • 1 lžíce rajčatového pyré/protlaku
  • hrst uvařené cizrny
  • sůl

Andrea má 3 děti. Nejmladší dcera Tonička je postižená. Nemluví, neoblékne se, nena...

Jak připravit hřibovou Chana Masalu

  1. Nakrájíme cibuli na kostičky, mrkev a cuketu na sirčičky a hříbky na menší kousky.
  2. Na oleji si zpěníme cibulku se solí.
  3. Přidáme všechno koření (masalu, kmín, papriku, chilli a kari).
  4. Po půl minutě smažení přisypeme nakrájenou zeleninu.
  5. Dalších 30 sekund restujeme.
  6. Přidáme hřiby a zalijeme vývarem nebo vodou.
  7. Dusíme cca 7 minut, než zelenina změkne.
  8. K vařící se směsi přidáme uvařenou cizrnu a rajčatové pyré.
  9. Ochutnáme a případně chuť doladíme sojovkou nebo umeoctem.
  10. Podáváme s rýží. Pokud máme rádi, můžeme ozdobit čerstvým koriandrem nebo petrželkou či jinou bylinkou.

Obměna

  • Pokud nemáte rajčatové pyré, můžete místo něj použít 1 menší rajčátko nebo ho úplně vynechat. Pyré jídlo hezky zahustí, ale není nutné.
  • Čerstvé hříbky můžete nahradit sušenými. Nebo použít koupené – žampióny, portobello či hlívu.
  • Místo cizrny dejte třeba velké bílé nebo jiné fazole.
  • Mrkev a cuketu můžete nahradit za jinou zeleninu. Výborný je batát, dýně, paprika aj.
  • Pokud máte rádi, můžete si do jídla přidat ještě česnek.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Krkonošský hubník jinak: tradiční recept zdravě

Máte doma houby a nevíte co s nimi? Zkuste tradiční pečený krkonošský hubník zdravě – bez masa, mléka, vajec a bílé mouky. Jednoduchý a moc dobrý rec...

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...