- 1 díl kukuřičné krupice
- 3,5 dílů vody
- sůl
- 4 vrchovaté lžíce burizonů
- 4 lžíce mišutky (kukuřičná extrudovaná krupice) – nemusí být
- lžička oleje
Jak připravit knedlík z kukuřičné krupice
- Kukuřičnou krupici namočíme alespoň 1 hodinu předem, ideálně přes noc.
- Ve stejné vodě ji pak vaříme, v momentě varu osolíme a stáhneme plamen na minimum.
- Důležité je nemíchat! Jakmile zamícháte, musíte už míchat až do konce, aby se vám nepřipálila. Pokud vydržíte a nezamícháte, máte cca po 40 minutách hotovo.
- Vypneme plamen, až nyní důkladně promícháme, přidáme olej, burizony a mišutku a nalijeme do hrnečků, do formiček, misky či srnčího hřbetu.
- Necháme ztuhnout, stačí 10 minut, pak ho opatrně vyklopíme a krájíme na plátky jako knedlík.
Jak připravit knedlík z polenty
- Instantní polenta se připravuje bez namáčení, pouze se vmíchá do vroucí osolené vody (poměr dle výrobce) a za minutu až tři (dle druhu polenty) je připravená.
- Pak přidáme olej, burizony a mišutku a nalijeme do vypláchnutých hrnečků, nebo jiné mísy.
- Po ztuhnutí vyklopíme a krájíme na plátky.
Praktické
- Aby vám šlo vaření rychle od ruky a stálo minimum času, uvařte si polentu a dejte ji do hrníčku den předem. Při přípravě oběda už jen ohřejete knedlík a ihned podáváte.
- Na klasické “knedlíky” se nám nejvíc osvědčily hrnečky na čaj, pokud jsou uvnitř rovné, nebo jen mírně kónické. Před nalitím polenty hrnečky vypláchněte studenou vodu. Ztuhlý knedlík pak jen vyklopíme, když to nejde, pomůžeme si vidličkou, nakrájíme a podáváme, případně ohřejeme.
- Pokud knedlík nesníme, můžeme ho pár dní skladovat v lednici. Před podáváním můžeme knedlík nahřát v páře, na pánvičce či grilovat v troubě.
Obměna
- Do těsta můžete přidat i bylinky nebo koření.
Děti
- Tento knedlík je vhodný bez soli už i pro nejmenší děti.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Je velký rozdíl mezi kukuřičnou krupicí a kukuřičnou moukou? Dělala jsem knedlík z kukuřičné mouky polohrubé.
Namočila jsem noc předem, ráno jsem vařila ve stejné vodě, osolené, asi 50 minut. Voda se nevyvařila úplně, ale když jsem to nalila do hrnků, tak to tuhlo hezky, ale neztuhlo to úplně. Byla to taková dost málo tekutá kaše (s hrudkama), ale nakrájet to nešlo. Namazala jsem to na plech, přidala česnek a strčila do trouby, jestli z toho něco bude..
Nějaká rada na příště? Mouku nepoužívat?
Tak jsem to dnes vyzkoušela. Chuťově se mi to i zamlouvá, ale asi to budu muset ještě nějak vychytat. Strašlivě ten knedlík lepí a je takový hrbolatý. Tak nevím, kde dělám chybu?