Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Novoroční čočkový kompletní talíř

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také obsahuje nadměrné množství bílkovin, což je horší než jejich nedostatek. Proto je potřeba čočky dát na talíř méně a doplnit ji ještě obilovinou a tepelně upravenou zeleninou.

Ingredience
4 porce
čočka na kyselo:
  • 250 g obyčejné čočky (namočit alespoň 1-2 hodiny předem)
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • půl lžičky saturejky, nebo estragonu (není nutné)
  • sůl
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • cibule
  • olej
zelenina s kurkumou:
  • malá cibule
  • 1 střední mrkev
  • několik růžiček květáku, nebo brokolice
  • sůl
  • lžička oleje
  • kurkuma
  • zeleninový vývar, nebo horká voda
rýže:
  • kulatozrnná rýže
  • lžíce zlatého, nebo hnědého lněného semínka

Chtěla jsem změnit všechno a hned. Neuvědomila jsem si, že beru tělu drogu a bylo mi hrozně. Bolela mě hlava, byla js...

Jak připravit novoroční jídlo:

  1. Dopoledne si namočíme asi 250 g propláchnuté čočky, aby byla hodinu až dvě namočená, pak vyměníme vodu a dáme jí vařit.
  2. Čočku na kyselo dále připravíme podle receptu.
  3. Současně dáme také vařit propláchnutou rýži se lněným semínkem v poměru 1:2,5 (rýže:voda).
  4. Jakmile začne vřít, osolíme ji a na nejnižším plameni vaříme 45-50 minut.
  5. V dalším hrnci na trošce oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, posolíme.
  6. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  7. Na ní přidáme na šikmé kolečka nakrájenou mrkev.
  8. Chvíli restujeme, pak podlijeme horkou vodou, nebo zeleninovým vývarem.
  9. Přidáme květák, lehce poprášíme kurkumou, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  10. Na pánvičce si na větším množství oleje pomalu osmažíme cibulku na ozdobení čočky.
  11. Když k cibulce přidáme na jemné kostičky nakrájený celer, chutná po osmažení jako “špek”.
  12. Když se vše vaří a dusí, je čas připravit zelný salát s křenem viz recept.

Praktické

  • Rýži i čočku si můžeme uvařit den dopředu a pak je jen ohřát. Čerstvě připravíme akorát dušenou zeleninu, zelný salát s křenem a smaženou cibulku.

Obměna

  • Místo rýže můžeme použít jakoukoliv jinou obilovinu. Zeleninu můžeme také obměnit dle své chuti.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

63 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
6. 1. 2025

Tak už klasický Novoroční oběd 🙂

Jaroslav Hlávka
1. 1. 2023

Na tento recept se pokaždé na Nový rok těším 🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto p...

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Dršťková polévka z běločechravky

Vynikající polévka z houby, která chutná podobně jako hlíva. Běločechratka obrovská (Leucopaxillus giganteus) je známá svými antibakteriálními účinky proti...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!