Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Pampeliškové kapary

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro

Máte rádi kapary? Pak se vám bude líbit česká verze na falešné kapary z pampeliškových poupat. Chutnají velmi podobně jako pravé kapary a když je nasbíráte včas, tak budou i velmi podobně vypadat.

Ingredience
na 1 skleničku
  • hrst zavřených pampeliškových poupat
  • šálek vody
  • 1/3 šálku jablečného octa
  • 0,5 lžičky hořčice (nemusí být)
  • 1 lžička soli

Táňa má tři děti. Přišla k nám na kurz a my jí nevěřily ani věk ani ty tři děti. Byla veselá, pozitivní, štíhlounká, ...

Jak naložit pampeliškové květy

  1. Pokud máte poupata z čistého prostřední, není potřeba je oplachovat, jinak je opatrně omyjte ve studené vodě.
  2. Vložte do připravené skleničky vrstvu poupat a posolte, dejte další a posolte. Až naplníte skleničku. Můžete přidat hořčičné semínko.
  3. Odložte do tmavší části kuchyně a nechte jeden den odležet. V průběhu dne několikrát protřepejte skleničkou.
  4. Druhý den svařte ocet a vodu svařte v poměru 1:3 (1 díl octa, 3 díly vody), množství podle potřeby a zalijte poupata ve skleničce.
  5. Zavíčkujte a sterilujte  – dejte do hrnce s vodu, voda sahá asi do 2/3 skleničky. Když voda přijde k varu, stáhněte plamen na minimum a nechtě mírně probublávat 20 minut.
  6. Vypněte a nechte vychladnout.

Praktické

  • Sbírejte poupata zcela zavřená, ze kterých nekoukají žluté lístečky. To jsou ta, co sotva vylezou ze země a zatím nemají stonek. Starší poupata mají tendenci se při zpracování otevřít jak vidíte i na našich fotografiích. Nevadí to chuťově, jde jen o dojem – ty mladé vypadají skutečně jako zelené kapary kuličky. Když jim ještě ostříháte spodní odstávající lístečky, bude výsledný dojem dokonalý.
  • Praktické je odstřihávat je nůžkami a dávat do čisté zavírací sklenice, protože pouštějí lepkavé mléko, na které se bude lepit tráva, broučci, lístečky apod. Takto se vyhnete nutnosti je oplachovat.
  • Na zkoušku si udělejte jednu lahvičku. Když vám bude chutnat, vyrazte pro větší množství plodů a udělejte si zásoby i na zimu.
  • Podle množství sesbíraných plodů si připravte skleničky a nálev. Dodržujte základní poměry, ale připravte si množství, které bude odpovídat vašim potřebám.
  • Sterilovaná poupata nemusíme skladovat v lednici, stačí je uložit do tmavého špajzu.

Obměna

  • Pampelišková poupata můžete také naložit do umeocta stejně jako květák nebo ředkvičky a nechat fermentovat několik dní při pokojové teplotě a pak skladovat v lednici.

Kdy sbírat poupata pampelišky

  • Poupata jsou k mání zkraje jara, ale pokud máte zahradu a sekáte trávník, tak vám budou průběžně dorůstat nová a můžete si falešné kapary připravit i v průběhu léta a na podzim.

Jak použít falešné kapary

  • Jedná se o kondiment, tedy malý doplněk k jídlu, nikoli jídlo samotné.
  • Kapary můžeme přidávat do salátů místo pravého kapary, jako ozdobu na omáčku nebo ke všem “masovým” pokrmům. 
  • Můžete je také do pokrmu rozmixovat.
  • Počítejte s velmi výraznou chutí – slanou a kyselou, trochu na způsob ume octa.

Tip

Podobně jako pamelišky můžete naložit sedmikrásky, ale i smrčkové a modřínové výhonky.

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Děti

  • Dětem dáváme až od 2 let a později, je to velmi slané.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Sice jsem kapary nikdy neměla, ale tyhle pampeliškové mi chutnají hodně. Jdu hledat nějaký salát, kam je použiju. Jestli je nesním rovnou ze skleničky :-)

Právě jsem okoukala Květinovou kuchařku a našla tam recept na “kapary” nejen z pampelišek, ale i z nerozvinutýh poupat jitrocele kopinatého… tak to zkusím oboje !!!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

46
17

Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...
24
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....