- 1 střední cuketa (cca 350 g)
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 1 hrnek rýžové mouky
- 1 hrnek rostlinného mléka/vody
- 8 lžic sladu/sirupu
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička skořice
- 1/2 hrnku oleje
- špetka vanilky
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 hrnek nasekaných mandlí a ořechů
- 2 lžíce karobu/kakaa
- špetka soli
- Cuketu zbavíme slupky a nastrouháme najemno.
- Smícháme si sypké ingredience v misce. Přidáme případně karob nebo kakao pro čokoládovou verzi, nebo volitelně nasekané oříšky a rozinky).
- V jiné misce si smícháme mléko/vodu s octem a necháme odstát.
- Poté vyšleháme se sladem.
- Mokré ingredience vmícháme do suchých a zpracujeme těsto.
- Vmícháme cuketu.
- Formu na chlebíček si vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem nebo kokosovou moukou.
- Vlijeme do formy těsto a pečeme 50 minut při 175°C.
- Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
- Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Praktické
- Krájejte až po vychlazení.
- Ideální pečící forma je forma na chléb nebo srnčí hřbet.
- Můžete péct i na plech nebo do bábovky jako my na fotografii, ale počítejte s nízkým chlebíčkem. Pokud chcete plnou bábovkovou formu, zdvojnásobte množství ingrediencí.
- Posypka na fotce je sušené kokosové mléko. Můžete použít i jiné sušené mléko nebo sušený slad, ale posypte jen kousky, které budete jíst, protože na vzduchu začne posypka vlhnout a roztékat se.
- Pro ušetření času můžete všechny ingredience smíchat rovnou v míse, výsledný chlebíček bude také dobrý, jen méně nadýchaný.
Obměna
- Pokud chceme vytvořit něco jako biskupský chlebíček, tak ho můžeme po upečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
- Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší chlebíček.
- Místo muškátového oříšku a skořice můžete dát 2 lžičky perníkového koření.
- Chlebíček můžete polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo mandlovými lupínky.
- Ječnou mouku můžete nahradit moukou špaldovou.
Děti
Veganská buchta vhodná pro děti od 1 roku.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Dobrý den, chci udělat tento BL chlebíček, ale nemůžu použít pohankovou moukou, na kterou je alergie. Poradíte prosím, čím ji nahradit, aby to nějak drželo tvar a byl stále bezlepkový? Děkuji Radka
Dobrý den, chtěla jsem si udělat recept – ale nikde není množství sladu/sirupu…poprosím o odpověď…psala jsem i včera kvůli něčemu jinému…děkuji i za tuto odpověď
Renata