Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Zeleninové stir-fry s tempehem

Uvařeno
sezóna zima
Ingredience
na 1 porci
  • 1 mrkev
  • 1 žampion
  • čtvrt pórku
  • hrst kadeřávku
  • 4 růžičkové kapustičky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm oloupaného zázvoru
  • natural tempeh 1/4
  • menší hrst kešu oříšků
  • sezamový olej dle potřeby
  • 5 lžic shoyu
  • 2 lžíce sladu
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce maizeny/kuzu (případně víc)

Po roce jdu na kontrolu na ortopedii. Jak se asi vyvíjí artróza kolene? Jsem bez berlí, ale přesto se trochu bojím, j...

Postup

  1. Natural tempeh nakrájíme na kostky a cca 5 minut napaříme na pařáčku.
  2. Na 3 lžících oleje v pánvičce nebo woku osmažíme napařený tempeh dozlatova. Dáme stranou.
  3. Přidáme nakrájený pórek na kolečka, protlačené 2 stroužky česneku a nastrouhaný zázvor a osmažíme. Dáme stranou.
  4. Pokud by v pánvičce už nebyl olej, přidáme při každém smažení lžíci nového oleje,
  5. Ve stejné pánvičce smažíme ještě žampiony na plátky, mrkev na proužky, na půlky kešu ořechy a kapustičky na půlky nebo čtvrtky. Vše musí být dozlatova a křupavé. Dáme stranou.
  6. V misce si rozmícháme shoyu, slad, ocet, vodu a škrob a nalijeme do pánvičky. Necháme zhoustnout (případně přidáme ještě škrob rozmíchaný ve vodě, pokud by omáčka nebyla dostatečně hustá).
  7. Zhoustlou omáčku nalijeme k zelenině a tempehu a zamícháme. Podáváme s rýží (např. celozrnná jasmínová spolu s divokou rýží a s lotosovým semínkem).

Praktické

Toto jídlo není příliš vhodné s sebou do termosky, protože ztratí svou křupavost. Lepší a chutnější je ho jíst ihned.

Obměna

Zeleninu můžete měnit dle chuti. Je třeba ji ale vždy nakrájet na tenké plátky/proužky, aby se dobře osmažila a nebyla příliš tvrdá. V tomto receptu je výborná i dýně a řepa nakrájená úplně na velmi tenké plátky. Místo tempehu můžete použít i natural tofu – v tomto případě tofu nenapařujte, ale zabalte ho do kuchyňské papírové utěrky a položte na něj prkénko a hrnec, aby z něj odkapala přebytečná voda (cca 10-15 min.) a pak ho můžete ihned osmažit.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
19. 9. 2024

Vynikající , lehké chutné luxusní chut omáčky , vykadena sladkokysela děkujeme ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Zapečené těstoviny à la šunkofleky

Kam se hrabou klasické šunkafleky!