Cizrna s barevnými druhy zelenin nejen dobře vypadá, ale i senzačně chutná. A díky kokosovému mléku je to skutečné pohlazení pro mlsné jazýčky.

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 4 stonky barevného mangoldu
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky červené kari pasty
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1/2 hrnku vody z cizny/zeleninový vývar/voda
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • sůl

Jak připravit cizrnu se zeleninou

  1. Zeleninu pokrájíme na menší kostičky, manold na měsíčky (stonky) a proužky (listy).
  2. Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a přidáme nakrájenou cibuli se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu, rozmarýn a kari pastu.
  4. Krátce orestujeme a podlijeme troškou vody z vaření cizrny, případně vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme pod pokličkou do měkka.
  6. Přidáme vařenou cizrnu, kokosové mléko, prohřejeme a pomačkáme šťouchadlem na brambory.
  7. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle chuti.

Praktické

  • Perfektně se hodí barevné stonky mangoldu – žlutý, červený, zelený a bílý.
  • Červená kari pasta je pálivá, proto dávám jen trochu. Dáte-li víc, jídlo bude ostřejší. Dáte-li žlutou, nebude ostré vůbec.
  • Pokud se vám utrhne ruka s tekutinami a hotový pokrm je moc řídký, zahustěte ho škrobem (rozmíchejte 1-2 lžíce škrobu v trošce studené vody a vlijte za stálého míchání do vařícího se kari), udělá vám to krásnou krémovou konzistenci.

Obměna

  • Místo kari pasty můžete použít kari koření nebo jen kurkumu a pár bylinek podle chuti.
  • Místo cizrny můžete použít čočku, fazole, mungo nebo hrách.
  • Místo kokosového mléka můžete použít rostlinnou smetanu.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale omezíme dochucovadla a vynecháme kari pastu.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

Marta: Nechci nic hodnotit, chci jen poděkovat

Marta: Ahojte nechci nic hodnotit. Chtěla bych poděkovat za...

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Mám 3 kg dole a okolí si všímá změn (Tereza)

Tereza: Všechny Vás zdravím. Budu asi jedna z mála,...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...
  1. Recept vypadá moc dobře,ale u nás jsem ještě nenašla obchod,kde by měli mangold.Dá se v receptech něčím nahradit?

    • tady píší, že je to náhrada za špenátové listy či listy z řepy, že jsou obdobné: https://www.ireceptar.cz/zdravi/mangold-na-zahradce-a-v-kuchyni-nenarocna-alternativa-spenatu.html

  2. Pro mě je kokosové mléko pořád ještě cizí chuť a nemůžu na to úplně přijít. Proto jsem místo kurzového hrachového kari zkusila toto – ovšem se žlutým hrachem. Líbil se mi tam ten rozmarýn, ten mám moc ráda – dala jsem mletý a opravdu to bylo v jídle znát, bylo to mňam a protože jsem k tomu koulila jáhlové nočky, večer jsem to předložila mužské půlce. Byl nadšen – ty knedle snad ani nekousal… jsem toho pro něj měla málo (přetékající talíř+7 větších noků) :-D

    • Tak to jsi to krásně vyřešila! A že to tak chutnalo, tak to je nejlepší pochvala pro kuchařku ;-)

  3. Zobrazit všech 8 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninové košíčky
Další článekFalšování burčáku: na co si dát pozor a jak vybrat ten pravý?