Cizrna s barevnými druhy zelenin nejen dobře vypadá, ale i senzačně chutná. A díky kokosovému mléku je to skutečné pohlazení pro mlsné jazýčky.
Ingredience
4 porce

- 1 hrnek vařené cizrny
- kus dýně
- 1 mrkev
- 4 stonky barevného mangoldu
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1/2 lžičky červené kari pasty
- 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 400 ml kokosového mléka
- 1/2 hrnku vody z cizny/zeleninový vývar/voda
- na dochucení: umeocet, jablečný ocet
- sůl
Jak připravit cizrnu se zeleninou
- Zeleninu pokrájíme na menší kostičky, manold na měsíčky (stonky) a proužky (listy).
- Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a přidáme nakrájenou cibuli se solí.
- Přidáme zbylou zeleninu, rozmarýn a kari pastu.
- Krátce orestujeme a podlijeme troškou vody z vaření cizrny, případně vývarem nebo vodou.
- Dusíme pod pokličkou do měkka.
- Přidáme vařenou cizrnu, kokosové mléko, prohřejeme a pomačkáme šťouchadlem na brambory.
- Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle chuti.
Praktické
- Perfektně se hodí barevné stonky mangoldu – žlutý, červený, zelený a bílý.
- Červená kari pasta je pálivá, proto dávám jen trochu. Dáte-li víc, jídlo bude ostřejší. Dáte-li žlutou, nebude ostré vůbec.
- Pokud se vám utrhne ruka s tekutinami a hotový pokrm je moc řídký, zahustěte ho škrobem (rozmíchejte 1-2 lžíce škrobu v trošce studené vody a vlijte za stálého míchání do vařícího se kari), udělá vám to krásnou krémovou konzistenci.
Obměna
- Místo kari pasty můžete použít kari koření nebo jen kurkumu a pár bylinek podle chuti.
- Místo cizrny můžete použít čočku, fazole, mungo nebo hrách.
- Místo kokosového mléka můžete použít rostlinnou smetanu.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale omezíme dochucovadla a vynecháme kari pastu.
Recept vypadá moc dobře,ale u nás jsem ještě nenašla obchod,kde by měli mangold.Dá se v receptech něčím nahradit?
tady píší, že je to náhrada za špenátové listy či listy z řepy, že jsou obdobné: https://www.ireceptar.cz/zdravi/mangold-na-zahradce-a-v-kuchyni-nenarocna-alternativa-spenatu.html
Pro mě je kokosové mléko pořád ještě cizí chuť a nemůžu na to úplně přijít. Proto jsem místo kurzového hrachového kari zkusila toto – ovšem se žlutým hrachem. Líbil se mi tam ten rozmarýn, ten mám moc ráda – dala jsem mletý a opravdu to bylo v jídle znát, bylo to mňam a protože jsem k tomu koulila jáhlové nočky, večer jsem to předložila mužské půlce. Byl nadšen – ty knedle snad ani nekousal… jsem toho pro něj měla málo (přetékající talíř+7 větších noků) :-D
Tak to jsi to krásně vyřešila! A že to tak chutnalo, tak to je nejlepší pochvala pro kuchařku ;-)
Vyzkoušeno a bylo to prima 🙂
Děkujeme :-)