Cizrna s barevnými druhy zelenin nejen dobře vypadá, ale i senzačně chutná. A díky kokosovému mléku je to skutečné pohlazení pro mlsné jazýčky.
Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 4 stonky barevného mangoldu
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky červené kari pasty
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1/2 hrnku vody z cizny/zeleninový vývar/voda
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • sůl

Jak připravit cizrnu se zeleninou

  1. Zeleninu pokrájíme na menší kostičky, manold na měsíčky (stonky) a proužky (listy).
  2. Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a přidáme nakrájenou cibuli se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu, rozmarýn a kari pastu.
  4. Krátce orestujeme a podlijeme troškou vody z vaření cizrny, případně vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme pod pokličkou do měkka.
  6. Přidáme vařenou cizrnu, kokosové mléko, prohřejeme a pomačkáme šťouchadlem na brambory.
  7. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle chuti.

Praktické

  • Perfektně se hodí barevné stonky mangoldu – žlutý, červený, zelený a bílý.
  • Červená kari pasta je pálivá, proto dávám jen trochu. Dáte-li víc, jídlo bude ostřejší. Dáte-li žlutou, nebude ostré vůbec.
  • Pokud se vám utrhne ruka s tekutinami a hotový pokrm je moc řídký, zahustěte ho škrobem (rozmíchejte 1-2 lžíce škrobu v trošce studené vody a vlijte za stálého míchání do vařícího se kari), udělá vám to krásnou krémovou konzistenci.

Obměna

  • Místo kari pasty můžete použít kari koření nebo jen kurkumu a pár bylinek podle chuti.
  • Místo cizrny můžete použít čočku, fazole, mungo nebo hrách.
  • Místo kokosového mléka můžete použít rostlinnou smetanu.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale omezíme dochucovadla a vynecháme kari pastu.

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninové košíčky
Další článekFalšování burčáku: na co si dát pozor a jak vybrat ten pravý?