Cizrna s barevnými druhy zelenin nejen dobře vypadá, ale i senzačně chutná. A díky kokosovému mléku je to skutečné pohlazení pro mlsné jazýčky.

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 4 stonky barevného mangoldu
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky červené kari pasty
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1/2 hrnku vody z cizny/zeleninový vývar/voda
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • sůl

Jak připravit cizrnu se zeleninou

  1. Zeleninu pokrájíme na menší kostičky, manold na měsíčky (stonky) a proužky (listy).
  2. Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a přidáme nakrájenou cibuli se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu, rozmarýn a kari pastu.
  4. Krátce orestujeme a podlijeme troškou vody z vaření cizrny, případně vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme pod pokličkou do měkka.
  6. Přidáme vařenou cizrnu, kokosové mléko, prohřejeme a pomačkáme šťouchadlem na brambory.
  7. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle chuti.

Praktické

  • Perfektně se hodí barevné stonky mangoldu – žlutý, červený, zelený a bílý.
  • Červená kari pasta je pálivá, proto dávám jen trochu. Dáte-li víc, jídlo bude ostřejší. Dáte-li žlutou, nebude ostré vůbec.
  • Pokud se vám utrhne ruka s tekutinami a hotový pokrm je moc řídký, zahustěte ho škrobem (rozmíchejte 1-2 lžíce škrobu v trošce studené vody a vlijte za stálého míchání do vařícího se kari), udělá vám to krásnou krémovou konzistenci.

Obměna

  • Místo kari pasty můžete použít kari koření nebo jen kurkumu a pár bylinek podle chuti.
  • Místo cizrny můžete použít čočku, fazole, mungo nebo hrách.
  • Místo kokosového mléka můžete použít rostlinnou smetanu.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale omezíme dochucovadla a vynecháme kari pastu.

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...
  1. Pro mě je kokosové mléko pořád ještě cizí chuť a nemůžu na to úplně přijít. Proto jsem místo kurzového hrachového kari zkusila toto – ovšem se žlutým hrachem. Líbil se mi tam ten rozmarýn, ten mám moc ráda – dala jsem mletý a opravdu to bylo v jídle znát, bylo to mňam a protože jsem k tomu koulila jáhlové nočky, večer jsem to předložila mužské půlce. Byl nadšen – ty knedle snad ani nekousal… jsem toho pro něj měla málo (přetékající talíř+7 větších noků) :-D

    • Tak to jsi to krásně vyřešila! A že to tak chutnalo, tak to je nejlepší pochvala pro kuchařku ;-)

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninové košíčky
Další článekFalšování burčáku: na co si dát pozor a jak vybrat ten pravý?