Cizrna s barevnými druhy zelenin nejen dobře vypadá, ale i senzačně chutná. A díky kokosovému mléku je to skutečné pohlazení pro mlsné jazýčky.
Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 4 stonky barevného mangoldu
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky červené kari pasty
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1/2 hrnku vody z cizny/zeleninový vývar/voda
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • sůl

Jak připravit cizrnu se zeleninou

  1. Zeleninu pokrájíme na menší kostičky, manold na měsíčky (stonky) a proužky (listy).
  2. Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a přidáme nakrájenou cibuli se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu, rozmarýn a kari pastu.
  4. Krátce orestujeme a podlijeme troškou vody z vaření cizrny, případně vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme pod pokličkou do měkka.
  6. Přidáme vařenou cizrnu, kokosové mléko, prohřejeme a pomačkáme šťouchadlem na brambory.
  7. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle chuti.

Praktické

  • Perfektně se hodí barevné stonky mangoldu – žlutý, červený, zelený a bílý.
  • Červená kari pasta je pálivá, proto dávám jen trochu. Dáte-li víc, jídlo bude ostřejší. Dáte-li žlutou, nebude ostré vůbec.
  • Pokud se vám utrhne ruka s tekutinami a hotový pokrm je moc řídký, zahustěte ho škrobem (rozmíchejte 1-2 lžíce škrobu v trošce studené vody a vlijte za stálého míchání do vařícího se kari), udělá vám to krásnou krémovou konzistenci.

Obměna

  • Místo kari pasty můžete použít kari koření nebo jen kurkumu a pár bylinek podle chuti.
  • Místo cizrny můžete použít čočku, fazole, mungo nebo hrách.
  • Místo kokosového mléka můžete použít rostlinnou smetanu.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale omezíme dochucovadla a vynecháme kari pastu.

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...
  1. Pro mě je kokosové mléko pořád ještě cizí chuť a nemůžu na to úplně přijít. Proto jsem místo kurzového hrachového kari zkusila toto – ovšem se žlutým hrachem. Líbil se mi tam ten rozmarýn, ten mám moc ráda – dala jsem mletý a opravdu to bylo v jídle znát, bylo to mňam a protože jsem k tomu koulila jáhlové nočky, večer jsem to předložila mužské půlce. Byl nadšen – ty knedle snad ani nekousal… jsem toho pro něj měla málo (přetékající talíř+7 větších noků) 😀

    • Tak to jsi to krásně vyřešila! A že to tak chutnalo, tak to je nejlepší pochvala pro kuchařku 😉

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninové košíčky
Další článekFalšování burčáku: na co si dát pozor a jak vybrat ten pravý?