Cizrna s barevnými druhy zelenin nejen dobře vypadá, ale i senzačně chutná. A díky kokosovému mléku je to skutečné pohlazení pro mlsné jazýčky.

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek vařené cizrny
  • kus dýně
  • 1 mrkev
  • 4 stonky barevného mangoldu
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky červené kari pasty
  • 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1/2 hrnku vody z cizny/zeleninový vývar/voda
  • na dochucení: umeocet, jablečný ocet
  • sůl

Jak připravit cizrnu se zeleninou

  1. Zeleninu pokrájíme na menší kostičky, manold na měsíčky (stonky) a proužky (listy).
  2. Do hrnce nalijeme olej, rozpálíme a přidáme nakrájenou cibuli se solí.
  3. Přidáme zbylou zeleninu, rozmarýn a kari pastu.
  4. Krátce orestujeme a podlijeme troškou vody z vaření cizrny, případně vývarem nebo vodou.
  5. Dusíme pod pokličkou do měkka.
  6. Přidáme vařenou cizrnu, kokosové mléko, prohřejeme a pomačkáme šťouchadlem na brambory.
  7. Dochutíme umeoctem a jablečným octem podle chuti.

Praktické

  • Perfektně se hodí barevné stonky mangoldu – žlutý, červený, zelený a bílý.
  • Červená kari pasta je pálivá, proto dávám jen trochu. Dáte-li víc, jídlo bude ostřejší. Dáte-li žlutou, nebude ostré vůbec.
  • Pokud se vám utrhne ruka s tekutinami a hotový pokrm je moc řídký, zahustěte ho škrobem (rozmíchejte 1-2 lžíce škrobu v trošce studené vody a vlijte za stálého míchání do vařícího se kari), udělá vám to krásnou krémovou konzistenci.

Obměna

  • Místo kari pasty můžete použít kari koření nebo jen kurkumu a pár bylinek podle chuti.
  • Místo cizrny můžete použít čočku, fazole, mungo nebo hrách.
  • Místo kokosového mléka můžete použít rostlinnou smetanu.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale omezíme dochucovadla a vynecháme kari pastu.

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...
  1. Pro mě je kokosové mléko pořád ještě cizí chuť a nemůžu na to úplně přijít. Proto jsem místo kurzového hrachového kari zkusila toto – ovšem se žlutým hrachem. Líbil se mi tam ten rozmarýn, ten mám moc ráda – dala jsem mletý a opravdu to bylo v jídle znát, bylo to mňam a protože jsem k tomu koulila jáhlové nočky, večer jsem to předložila mužské půlce. Byl nadšen – ty knedle snad ani nekousal… jsem toho pro něj měla málo (přetékající talíř+7 větších noků) :-D

    • Tak to jsi to krásně vyřešila! A že to tak chutnalo, tak to je nejlepší pochvala pro kuchařku ;-)

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZeleninové košíčky
Další článekFalšování burčáku: na co si dát pozor a jak vybrat ten pravý?