Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Dýňovo – adzukový kotlík s bulgurem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima
děti od 1 a půl roku

Inspiraci na tento recept jsem našla v Bioabecedáři od Hanky Zemanové. Jen jsem trochu poupravila suroviny a vynechala rajčata, která nám kvůli obsahu toxických alkaloidů nedělají příliš dobře.

Ingredience
4 porce
  • 3 hrnky uvařených fazolek adzuki
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 střední mrkev
  • 2 šálky nakrájené dýně na kostičky
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka dle chuti
  • lžička sušeného rozmarýnu
  • lžička oregána
  • zeleninový vývar, nebo horká voda

Jedna lékařka se divila, že  takovými výsledky vůbec chodím, druhá mi řekla, že takové bolesti mít nemůžu. Dostala js...

Jak připravit fazolový kotlík

  1. Fazolky namočíme na pár hodin, nejlépe přes noc.
  2. Namáčecí vodu vylijeme a fazolky dobře propláchneme a uvaříme.
  3. Cibuli nakrájíme na proužky, mrkev na kolečka a orestujeme na oleji spolu se solí.
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Když cibulka zesklovatí, zalijeme asi půl šálkem horkého vývaru, nebo horkou vodou, přidáme prolisovaný česnek, koření a na malé kostky nakrájenou dýni.
  6. Dusíme pod pokličku asi 35-40 minut, než dýně změkne a skoro se rozvaří.
  7. Nakonec přidáme uvařené fazolky adzuki, které necháme ve směsi jen prohřát.
  8. Stáhneme z plotny, dochutíme umeoctem a sójovou omáčkou.

Praktické

  • Fazolky adzuki se vaří v neosolené vodě, ideálně s mořskou řasou. V papiňáku 15-20 minut, v obyčejném hrnci asi 45 minut. Nejlépe stravitelné jsou uvařené hodně do měkka, takže budou trochu rozvařené, což vůbec nevadí.
  • Dýně se v jídle rozvaří a směs skvěle zahustí a dá jí výjimečnou chuť.
  • Podáváme s kopečkem uvařeného bulguru, nebo rýže. Výborný je k tomu okurkový salát s troškou sojanézy, nebo salát z bílé ředkve.
  • Uvařenou rýži, nebo bulgur můžete použít i z předešlého dne. Přílohu lze nahradit jakoukoliv jinou obilovinou, jako jsou kroupy, krupky, kuskus nebo bezpluchý oves. Fazolky adzuki si připravte raději den předem, pak toto jídlo budete mít hotové rychle.
  • Takto upravené jídlo je kompletní. Obsahuje jak porci obilovin, tak bílkovin – adzuki a zeleninu jak tepelně upravenou, tak i syrovou.

Obměna

  • Fazolky adzuki klidně nahraďte mungem, nebo i jiným druhem fazolí.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Omezíme ale sůl, oelj a dochucovadla.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné😋

Mila Beata
25. 11. 2024

Mnaaaaaaam ♥️ ta dýně to tak hezky zahustila a nadlehčila , výborné papáníčko děkujeme
Měli jsme s :

MARINOVANÉ TOFU CILANTRO LIME
DALMÁCKÝ SALÁT
BULGUR SE SLUNEČNICOVÝM SEMÍNKEM
KVAŠENA ZELENINA
KIMCHI
PETRŽELKA
KLÍČKY
ARTYČOK
ŘEDKVIČKA

Mnaaaaaaaaaam♥️

MARINÁDA NA TOFU
✅ olivový olej
✅ limetková šťáva
✅ limetková kůra
✅ koriandr
✅ sůl
✅ pepř

https://www.jimejinak.cz/dalmacky-salat/

https://www.jimejinak.cz/bulgur-se-slunecnicovym-seminkem/

Ukázat další komentáře
Schovat štítky