Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Vánoční cukroví

Makové marokánky (bez mouky, vegan, paleo)

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Výborné, voňavé a rychlé cukroví. Mouku v nich nahradí mletý mák místo sladidel ho osladí pouze sušené ovoce. Marokánky zvládnete levou zadní připravit i těsně před Vánoci!

Ingredience
  • 15 g mletého máku
  • 15 g mletého lněného nebo chia semínka
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 100 g směsi ořechů/semínek (např. mandle, vlašské, slunečnice, kokos)
  • 150 g směsi sušeného ovoce (např. rozinky, křížaly, brusinky, datle)
  • 1-2 lžičky skořice
  • 1 lžička nastrouhané kůry z BIO citrónu
  • špetka vanilky
  • 1 lžíce mirinu/rumu
  • špetka soli
  • čokoládová poleva

Moje máma byla do zdravé výživy zapálená, mě to nezajímalo. Bez masa 5x týdně jsem si to neuměla představit. Když jse...

Jak připravit bezlepkové marokánky

  1. Nasekáme si nahrubo ořechy a sušené ovoce.
  2. Pokud nemáme, tak nameleme mák a rozmixujeme chia nebo lněná semínka na mouku.
  3. Do hrnce nalijeme 100 ml mléka, nasypeme mletý mák, špetku soli a lněnou/chia mouku.
  4. Přivedeme k varu, snížíme plamen na minimum a mícháme, než se vytvoří hustá hmota. Pokud by byla moc hustá, přilijeme ještě trošku (max 50 ml) mléka. Pokud řídká, přidejte strouhaný kokos.
  5. Vypneme plamen a přidáme všechny ostatní ingredience a pořádně zamícháme.
  6. Z těsta tvoříme pomocí placičky na pečícím papíře.
  7. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  8. Pečeme cca 15-20 minut na 150°C.
  9. Vypneme a necháme zchládnout.
  10. Na čokoládu si na mírném plameni rozehřejeme olej, přilijeme sladidlo a postupně sypeme karob nebo kakao.
  11. Mícháme, až vznikne hladká čokoláda.
  12. Poté potřeme jednu stranu marokánek čokoládou.
  13. Necháme ztuhnout.
  14. Skladujeme v chladu.

Praktické

  • Pokud by výsledné těsto bylo řidší, přisypte do něj strouhaný kokos, aby se zahustilo.
  • Tyto marokánky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
  • Skladujte v lednici v uzavřené krabičce (na balkoně by mohla čokoláda vlivem mrazů zešednout) viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.

Obměna

  • Místo chia/lněné mouky můžete dát kokosovou nebo mandlovou mouku.
  • Pokud vám nevadí kombinace obilovina + ovoce, klidně použijte mouku obilnou – například pohankovou, jáhlovou, rýžovou, celozrnnou pšeničnou, špaldovou aj.
  • Směsi semínek, oříšků a ovoce volte dle vašich zásob a chuti. Do marokánků se hodí jakékoliv sušené ovoce, oříšky a semínka.
  • My máme rádi v marokáncích také nahrubo strouhané, vymačkané jablíčko/hrušku. Je třeba dobře vymačkat šťávu (vypijte nebo použijte na jiný recept), aby zbytečně nenaředila těsto.
  • Mléko můžete vyměnit za vodu.

Děti

  • Marokánky jsou vhodné pro děti od 1 roku, ale místo kakaa jim raději dáváme polevu s karobem.
  • Pokud ale dítě jí běžně sladkosti, bez obav mu můžeme dát tyto zdravé marokánky.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

71 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mě se povedly, jsou moc dobre😋. Taky mě při výrobě napadlo, že hmoty bude málo na všechny ty oříšky a sušené ovoce, ale stačilo. Jinak jsem je ale pekla minimálně 45 min. a ještě jsem v troubě i obracela.

Měla jsem z toho obavy, jak to bude držet pohromadě, ale krásně se upekly a jsou naprosto výborné!!!! Mňam 😋 a oproti klasickým marokánkám jsou výlučně ze zdravých ingrediencí 👍

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Vosí hnízda (bez lepku, raw)

Tyto bezlepkové ořechové úlky nebo také hnízda jsou moje oblíbené cukroví. Jsou totiž hotové během pár minut a to i na Štědrý den, a navíc zcela bez použit...

Vánoční kaštanové bezlepkové cookies

Báječné chutné a voňavé sušenky, které přijdou k chuti kdykoliv a krásně se hodí i jako netradiční a zdravé vánoční cukroví. Jsou bez cukru a přirozeně bez...

Tartufini s lískovým oříškem

Tento recept vás určitě nezklame a jistě zachutná celé rodině. Můžete je připravit třeba jako milé překvapení pro vaše hosty, skvěle se budou hodit také ja...

Ovesné cukroví – Karolínky

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy máme chu...

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Domácí plněné čokoládové pralinky – foto návod

Kdo by neměl rád čokoládové pralinky naplněné lahodným čoko-oříškovým krémem! Dopřejte si je v této zdravější variantě bez mléka a bez cukru. Pralinky budo...