- 500 g těstovin
- svazek zeleného chřestu
- 1 hrnek vařených bílých fazolí
- 1/3 celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 červená cibule
- 1 žlutá cibule
- vývar nebo voda
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1-2 lžíce umeocta
- voda podle potřeby
- sůl
- olej
- popenec nebo jiné čerstvé bylinky
Jak připravit těstoviny s česnekovou omáčkou a zelených chřestem
- Dáme vařit vodu na těstoviny do většího hrnce a vodu na chřest do menšího vysokého hrnce.
- Oloupeme česnek a cibule. Žlutou nakrájíme na kostičky, červenou na měsíčky. Opláchneme chřest a ukrojíme mu tuhé části stonku, celer oloupeme a nakrájíme na větší kostky, popenec posekáme na drobno, část necháme na ozdobu.
- Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a dáme stranou. Chřest postavíme s osolenou vroucí vodou do hrnce tak, aby hlavičky zůstaly nad vodou a necháme 5 minut povařit. Pak vypneme, vodu vylejeme a chřest zchladíme studenou vodou, nakrájíme na malé špalíčky.
- V hrnci od chřestu rozpálíme olej a orestujeme na něm žlutou cibuli se solí. Krátce orestujeme, přidáme celer, podlijeme vývarem nebo vodou jen tolik, aby vývar/voda nepřesáhl celer a necháme podusit pod pokličkou 10 -15 minut do měkka. Pro kontrolu píchneme vidličkou. Když je měkký, tak ho rozmixujeme spolu s česnekem a umeoctem na hustou omáčku.
- V hrnci od těstovin rozpálíme olej a orestujeme na něm červenou cibuli se solí. Po chvíli přidáme chřest, zakápneme sójovou omáčkou a krátce orestujeme. Přidáme vařené fazole a prohřejeme. Přidáme omáčku z celeru, promícháme a vypneme. Do hotového pokrmu zamícháme nasekaný popenec. Kvítka a lístečky použijeme na ozdobu.
Praktické
- Místo vývaru můžeme do omáčky využít vodu z vaření těstovin.
- Pokud nechcete čekat, až se těstoviny (já měla pohankové 3-4minut) a chřest (5 minut) povaří, klidně vezměte čisté dva hrnce a vařte v nich omáčku a restujte zeleninu. V tomto receptu já použila dvakrát za sebou oba hrnce, takže mám špinavé nakonec jen dva. Kdo má hodně místa v myčce, nemusí s nádobím šetřit a může vařit vše najednou a pár minut vaření tak ušetřit.
- Restovat cibuli s chřestem můžete také ve woku, to dělávám často. Omáčku pak přileju a těstoviny vmíchám.
- Bílé fazole se v omáčce ztratí (ty moje byly velmi do měkka uvařené, takže nejsou skoro vidět), ale možnost si do nich kousnout příjemně překvapí. Pokud byste je potřebovali ještě více zamaskovat, rozmixujte je spolu s celerem do omáčky a podle potřeby přidejte vodu nebo vývar.
- Pro bezlepkovou verzi vybírejte bezlepkové těstoviny (my použili pohankové s wakame) a sójovou omáčku tamari.
- Pro bezsójovou verzi použijte hrachovou omáčku místo sójové, případně více osolte.
Obměna
- Popenec můžete vynechat nebo nahradit jinými čerstvými bylinkami.
- Místo chřestu můžete dát pórek či cuketu.
- Česnek lze vynechat nebo dát zázvorovou šťávu.
- Místo fazolí můžeme použít hrách, cizrnu nebo čočku, případně luštěniny vynechat, pokud chcete lehčí jídlo.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí fazole, ale ubereme dochucovadla.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Děkuji za tip,určitě zkusím.Už minulý recept s chřestem měl úspěch,tak zkusím i tento. Postupně se snažím omezovat maso a přidávat luštěniny a obiloviny a mám radost, že mě manžel podporuje, i když se někdy směje nad talířem. Jsem vděčná za vaše recepty,moc mi pomáhají na naší cestě za zdravím 🥰
Výborné, všichni jsme si pochutnali 😊 Děkujeme 🙂