Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Zelí po čínsku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna podzim
sezóna zima

Jednoduchý a velmi chutný recept bez lepku. Na pánvi orestované zelí Napa se zázvorem a sladkokyselou omáčkou je báječnou přílohou k pokrmům v asijském stylu.

Ingredience
  • pekingské zelí
  • červené shishito papričky
  • česnek
  • 1 cm nastrouhaného zázvoru
  • čerstvá jarní cibulka
  • olej
  • 2 lžíce tamari
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 4 polévkové lžíce vody
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • sůl

Pepa si neuměl představit život bez masa nebo rohlíků. Jak to jeho žena dokázala, ž...

Jak připravit Napa zelí po čínsku

  1. Bílou část zelí nakrájejte na kusy, zelenou část použijte na jiné recepty.
  2. Do pánve dejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, shishito nebo jinou chilli papričku, přidejte zelí a orestujte. Po pár minutách přidejte čerstvou jarní cibulku a lehce osolte.
  3. Zálivku připravte smícháním tamari s rýžovým octem, rýžovým sirupem, škrobem a vodou.
  4. Za stálého míchání restujte zelí na středně vysokém ohni. Zelí musí zůstat křupavé, nemělo by se převařit.
  5. Jakmile má zelí správnou konzistenci, zvyšte plamen a zalijte omáčkou. Vařte, dokud omáčka nezhoustne a nepřilne na zelí.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Konzumujte teplé hned po uvaření.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou, cizrnovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké požíte s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Místo shishito můžete přidat jakoukoliv chilli papričku, výborně se hodí kajenský pepř nebo jalapeňo.

Děti

  • Lehce pikantní jídlo nevhodné pro malé děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Miroslava
4. 11. 2024

Po tomhle se mi stýskalo! Díky!

Ooom mani…mnam mnam! Doteraz som nevedela co s pekingskou kapustou okrem kimci. Rychle, nenarocne a hodi sa k comukolvek. Vdaka, Vierka.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dubu muchim – brokolice s tofu

Dubu muchin je korejský recept, který můžete podávat jak teplý, tak vychladlý nebo jako přílohu. Je velmi rychlý a během deseti minut máte na stole výborný...

Zelenina s omáčkou Mitarashi

Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...

Gratinovaný fenykl

Syrový fenykl do salátů je vynikající, ale skvělý je i tepelně upravený. Vynikne tak jeho jemná chuť a vůně.

Hlívové špízy

Podzim a houby patří k sobě, proto přináším snadný recept na pečené špízy z hlívy. Marinovaná v pikantní omáčce, pečená do křupava a ozdobená sezamem a byl...

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.