Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Bylinková rýže v Donabe

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Jarní jednoduché a lahodné jídlo z jednoho hrnce vonící bylinkami.

Ingredience
  • 80 g rýže na sushi
  • trocha uvařené cizrny
  • olej
  • kus batátu
  • 2 šalotky
  • rozmarýn
  • šalvěj
  • majoránka
  • tymián
  • černucha (černý kmín)
  • fenyklové semínko
  • 2 kuličky nového koření
  • jarní cibulka
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • balzamikový ocet
  • pepř
  • sůl
  • kus citrónu
  • mizuna

Zuzka šla do očisty proto, že chtěla krom jiného zhubnout, zbavit se ekzému a bolesti kolen. Vedla si poctivě deníček...

Recept na bylinkovou rýži s cizrnou z jednoho hrnce

  1. Nasekejte jarní cibulku s citrónovou kůrou a majoránkou.
  2. Do donabe (nebo jiného hrnce) kápněte trochu oleje a lehce osmahněte bylinkovou směs. Poté přidejte rýži, osolte, promíchejte a podlijte vodou. Přikryjte a dejte vařit. Jakmile se rýže začne vařit, ztlumte plyn na nejmenší plamen a vařte 20 minut.
  3. Do pekáčku, který se vejde do fritézy dejte: olej, batát, cizrnu, šalotku, šalvěj, rozmarýn, tymián, černuchu, fenyklové semínko, nové koření, kus citrónu, osolte, opepřete a promíchejte. Podlijte trochou vody a trochou balzamika. Pečte v horkovzdušné fritéze na 185°C asi 30 minut.
  4. Když je rýže vařená, přidejte do donabe upečenou směs, přidejte mizunu, promíchejte e servírujte.
💡TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Donabe slouží jako rýžovar a pokrmy z něj jsou skvělé. Teplé až do posledního sousta.
  • Pokrm lze samozřejmě připravit i bez donabe či horkovzdušné fritézy (zeleninu můžete upéct i v troubě).
  • Podle toho jakou jste zvolili rýži, bude trvat vaření pokrmu.
  • Na druhu rýže bude záviset i množství tekutiny.
  • Doba pečení bude záviset na velikost nakrájeného batátu. Krájejte na menší kousky.
  • Před podáváním odstraňte kuličky nového koření, citrón a větší kusy bylinek.

Obměna

  • Můžete přidat jakékoliv bylinky.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži.
  • Můžete ozdobit jakoukoliv zelenou posypkou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Andrea K.
Dnes v 18:41

Vierka dnes som vysielala k tebe myšlienky či nevymyslíš nový recept na Donabe hrniec a tu ho mám 😍, tiež som si na obed varila ale iba také čo dom dal + Jambalaya korenie čo som si miešala 😁 Je to super, hlavne ked si varím iba pre seba, vložím do hrnca na čo mám chuť a cca za 15 -20 min môžem jesť bez prace, miešania a státia pri hrncoch 👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.

Zimní kořeněný talíř

Tohle jídlo příjemně zahřeje i nasytí. Lehký rychlý pokrm, který v chladných zimních dnech přijde vhod.

Fialový pečený batát

Přineste si na stůl lahodnou kombinaci chutí a textur s tímto receptem na pečený batát s hlívou a daikonem. Sladký batát se perfektně doplňuje s mírně pika...

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Zimní tmavý talíř

V tomto receptu jsem záměrně volila hodně tmavé suroviny s červenými, fialovými, černými tóny. Výsledkem je lahodné jídlo, které voní kořením a na kterém s...