Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Fazole s batátem a lopuchem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Rychlé jídlo z velkých bílých fazolí je skvělou alternativou ke guláši. Hodí se k plackám i k rýži.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1,5 hrnku vařených fazolí
  • 1 batát
  • 1 cibule
  • 1/3 lopuchu (kořene)
  • hrnek vývaru/vody
  • 1 lžička sladkého curry
  • hrst špenátových listů
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • umeocet
  • sůl
  • olej

Dáša si vyzkoušela, jak funguje jídelníček Jíme Jinak. Ve svém příběhu o své zdravotní úspěchy i o velmi praktické zk...

Jak připravit fazole s batátem

  1. Oloupeme cibuli i batát, nakrájíme na drobno, lopuch stačí vydrbat kartáčkem a nakrájet na velmi jemné plátky (ideálně na struhadle).
  2. Ve woku rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli se solí. Po chvíli přidáme batát, lopuch, sójovou omáčku a sladké curry. Společně krátce orestujeme, podlijeme troškou vývaru a přiklopíme pokličkou.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Vaříme cca 10 minut, dokud není batát měkký. Píchneme do něj vidličkou, abychom to otestovali.
  5. Když je batát měkký, přidáme vařené fazole, prolisovaný česnek, nasekaný špenát, promícháme a po chvíli odstavíme.
  6. Ochutnáme a podle potřeby přidáme umeocet. Jídlo je slaďoučké, umeocet ho osolí a okyselí.

Praktické

  • Když je batát měkkoučký, rozpadne se při míchání na kaši a spojí nám ostatní suroviny, což je žádoucí. Pokud nechcete tuto kaši, vařte kratší dobu. Pokud naopak nechcete vůbec kousky, pomačkejte šťouchadlem na brambory nebo rozmixujte.

Obměna

  • Místo batátu můžeme dát dýni.
  • Česnek lze vynechat nebo dát zázvorovou šťávu.
  • Místo fazolí můžeme použít fazole, cizrnu nebo čočku.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jedí fazole, ale ubereme dochucovadla.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji Evo, od Vás mám jídla nejradši, rychlá, moc chutná a hlavně z ingrediencí, které mám většinou doma.

Krákora
15. 1. 2023

Můžu se zeptat, čím zastoupit lopuch? Nemám na něj kam jít ( ve správné roční době samozřejmě) a prosté vynechání většinou vede ke změně konzistence – a v případě sladkého batatu zřejmě i chuti? netuším, jak lopuch chutná 😅
Tváří se to jako nadějný kandidát na rychlé vaření, ráda vyzkouším, díky za případné nápady.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.

Čočkové kari s hráškem z jednoho hrnce

Potřebujete rychlou večeři téměř bez práce? Stačí jeden hrnec, čočka a pár ingrediencí a máte dobrotu na stole.

Kopřivová pomazánka

Mladé kopřivy jsou plné léčivých látek a minerálů. Jedna z cest, jak využít jejich detoxikačních schopností a obohatit si jídelníček, je přidat je do pomaz...

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Hummus Malaga

Možná znáte zmrzlinu chuti Malaga, jejíž název pochází ze stejnojmenné rozinky pěstované v oblastech obklopujících teplé andaluské město Malaga. Zmrzlina s...