Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Houbové rizoto s tymiánem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace. Zkuste toto božské houbové rizoto podle našeho receptu.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky nakrájených hub (lesních, žampionů nebo sušených)
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • půl lžičky sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
  • půl lžičky mletého kmínu
  • trošku pepře
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 hrnky uvařené rýže nebo 1 hrnek rýže a 2,5 hrnků vody

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Recept na houbové rizoto krok za krokem

  1. Pokud nemáme uvařenou rýži, dáme ji vařit v poměru 1 hrnek rýže : 2,5 hrnku vody. Osolíme.
  2. Mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na proužky.
  3. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli a přidáme houby, mrkev a mletý kmín. Restujeme pomalu a raději déle, aby houby byly opražené.
  4. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  5. Ke konci přidáme tymián a pepř.
  6. Přidáme uvařenou rýži a dobře promícháme.
  7. Podáváme s čerstvým salátkem a kopečkem kvašené zeleniny.

Obměna

  • Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Výborné jsou také kroupy, ale ty je potřeba předem namočit a uvařit.

Děti

  • Houby podáváme raději až od dvou let a jen v malém množství. Používáme méně soli a oleje.
  • Dětem od 3 let můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

46 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
29. 10. 2025

Z čerstvých hub je to luxus 🙂

Rychlovka kuskus, pychavky, trosku brokolice. Příloha salát, ředkvičky a kimchi. Super. Blanka

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Bílá houbová omáčka

Sezóna hub už začala a já jsem si vzpomněla na bílou houbovou omáčku, kterou jsem znala z dětství. Přemýšlela jsem, jak ji uvařit zdravě a chutně. Musím ří...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...