Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Klasická žampionová paštika

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těstovinám.

Ingredience
  • 250 g žampionů v syrovém stavu
  • 90 g vlašských ořechů
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • jarní cibulka

Věřila jsem, že jím zdravě, ale po diagnóze vysokého cholesterolu jsem se rozhodla změnit svůj jídelníček. Díky změně...

Jak připravit paštiku ze žampionů

  1. Nasekejte ořechy a na suché pánvi je opražte.
  2. V další pánvi rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli a česnek a na plátky nakrájené houby. Duste, dokud se houby neuvaří a dokud se neodpaří všechna tekutina.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Osolte, přidejte tymián, promíchejte a ještě pár sekund osmahněte. Nechte vychladnout.
  5. Do mixéru dejte houby, ořechy a rozmixujte.
  6. Dejte do misky a pokud chcete, přidejte čerstvou jarní cibulku.

Praktické

  • Nemixujte dohladka. Musí být cítit malinké kousky hub a ořechů.
  • Tato paštika vám poslouží i jako kondiment na těstoviny. Uvařte těstoviny, uberte trochu vody a rozmíchejte s paštikou, dejte na pánev těstoviny, zalijte rozředěnou paštikou, smíchejte a na vyšším plameni pořádně prohřejte.

Obměna

  • Místo žampionů můžete použít i jiné houby, např. hříbky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

99 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
3. 12. 2025

Jde vyměnit ořechy? Alergie na vlasske

Vierko díky za tento fantastický recept 🥰 na opečeném žitném kváskovém chlebu, s rukolou, klíčky, napařenou zeleninkou a domácím kvašákem…mňam!😋

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Mama ganoush

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupra...

Černá čočková pomazánka

Tato pomazánka určitě připomene hummus, ale není v ní cizrna. Je zajímavá svou barvou a chuť černého tahini je v ní opravdu skvělá.

Cuketová pomazánka

Cuketová sezóna je v plném proudu a tak vám určitě přijde vhod recept na výbornou letní pomazánku, která u nás chutná všem.

Indický Moonglet (bez lepku)

Indická dobrota pro zpestření jídelníčku, vhodná jako svačina na výlety, ale i na oslavy jako finger food.

Pomazánka Za’atar

Pomazánka pro milovníky kontrastních chutí, ve které se krásně snoubí chuť koření Zaatar a sladkost rozinek. Skvělá pomazánka, která se kromě namazání na c...