Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Kvašená

Kvašená zelenina se zázvorem proti chřipce

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Nevlídné podzimní a zimní chladné období s sebou přináší riziko prochladnutí a nemocí. Přírodní prevencí i lékem může být třeba tato kvašená zelenina nabitá vitamínem C se zázvorem, který je známým účinným lékem proti nachlazení, chřipce a rýmě.

Ingredience
na cca 1 sklenici
  • 1 menší čínské zelí
  • 2-3 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 menší červená řepa
  • kousek pórku
  • 1-2 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžička anýzu (není nutné)
  • 1 lžička soli

Odmala jsem jako většina z nás nosila boty. Všude. Časem jsem však začala mít zdravotní problémy. Vybočený palce, plo...

Jak připravit pickles

  1. Zelí i pórek nakrájíme na tenké pásky, cibuli na půlměsíčky, mrkev i řepu nastrouháme nahrubo a zázvor najemno.
  2. Všechnu zeleninu dáme do větší misky, přidáme anýz (ale není nutné) a sůl.
  3. Rukama silně mačkáme a zpracováváme tak dlouho, dokud zelenina nepustí hodně šťávy.
  4. Poté zeleninu přemístíme do dobře vymyté zavařovací sklenice a pořádně každou vrstvu umačkáváme.
  5. Poslední vrstvu ve sklenici stlačíme tak, aby šťáva vystoupila na povrch.
  6. S věkem přibývají kila a potíže?
    Objev jak ozdravit jídelníček pro lepší postavu a zdraví teď hned!
    Chci začít 100% ZDARMA
  7. Překryjeme zeleninu listem zelí, aby žádný kousek zeleniny nešel nahoru.
  8. Zatížíme menší sklenicí naplněnou vodou (menší sklenici vložíme do větší sklenice s pickles a listem a sklenicí trochu zatlačíme, aby byla zelenina ponořená ve vodě), těžítkem na pickles nebo kamenem.
  9. Necháme v pokojové teplotě kvasit 5-7 dnů.
  10. Ochutnáme, pokud je dostatečně prokvašená, zavíčkujeme a přemístíme do lednice.
  11. Uchováváme v lednici měsíc i déle.

Praktické

  • Zelenina (všechna, včetně malých kousků) musí po celou dobu kvašení být ponořená pod šťávou, jinak začne plesnivět. Pokud by šťáva nebyla, zalijte ji vodou s troškou soli.
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Pokud si nejste jistí, jak na pickles, mrkněte na přesný postup.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Zeleninu můžete měnit dle zásob lednice a sezóny. Výborná je i ředkev, brokolice, květák, hlávkové zelí aj.
  • Pokud máte rádi sladší chutě, přidejte v 2. kroku najemno strouhané jablíčko.

Děti

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

jendulacka
14. 9. 2025

Nešlo by ten zázvor přidat pouze ve formě stavy, jak budeme pracovat a hňátat zeleninu? Tím se vyhneme tomu, že budeme zázvor jíst a zároveň budeme mít ” pikantnější” pickles… Nebo tam může přidána stává způsobit nějakou neplechu? Díky za odpověď

Iveta L.
3. 9. 2022

Tak dnes jsem založila pickles také, už při přípravě byl “žravý” a chutnal, co pak za 3 dny? Už se na něj těšííííím

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...

Sázavské kimchi – jednoduchý recept z lokální zeleniny

Máme rádi snadné recepty z lokálních surovin. Tohle je náš oblíbený recept na kimči. Můžete si ho snadno obměnit podle toho, co právě dozrává u vás.
34
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Listové kimči

Rychlá a snadná výroba skvělého kondimentu z přebytků listů vás mile překvapí. Využít můžete všechny listy a natě zdravé zeleniny. Nejen hlávkový a jiné sa...

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...