Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Muhammara jinak

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna léto

Muhammara je dip z pečených paprik, kterých pochází ze syrského města Aleppo. V překladu znamená slovo muhammara “načervenalá” nebo “narudlá”, a to podle rudé barvy, kterou dipu dávají červené papriky. Pro přípravu se používají tzv. Aleppo chilli papričky, místo nich ale můžete použít dostupnější kajenský pepř nebo feferonku.

Ingredience
  • 350 g červených papriky
  • 35 g vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • špetka mleté feferonky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky malého citrónu
  • sůl
  • pažitka
  • petrželka
  • 1 lžíce strouhanky

Chtěla jsem změnit všechno a hned. Neuvědomila jsem si, že beru tělu drogu a bylo mi hrozně. Bolela mě hlava, byla js...

Jak připravit dip z červených paprik muhammara

  1. Papriky omyjte, dejte na plech s pečícím papírem pod gril do trouby. Během pečení papriky otáčejte, aby se slupka opekla všude.
  2. Opečené papriky dejte vypotit mezi dva talíře nebo do mikrotenového sáčku na 20 minut. Poté je otevřete, zbavte semínek a slupky.
  3. Na suché pánvi opražte velmi zlehka strouhanku.
  4. Do sekáčku dejte ořechy a rozmixujte. Poté přidejte papriky, šťávu z citronu, sůl, feferonku, česnek a rozmixujte.
  5. Přidejte strouhanku a lehce znovu rozmixujte.
  6. Pomocí strouhanky dosáhnete požadované konzistence. Můžete dát méně nebo více.
  7. Dejte do misky a poprašte petrželkou a pažitkou.

Praktické

  • Při pečení paprik použijte troubu s programem pizza nebo pouze horní gril. Slupka musí hodně ztmavnout, ale nespalte papriku uvnitř.
  • Dip můžete použít do placek, jako kondiment, k obilovinám, na chleba, k plackám apod..
  • Paprika musí být masitá, není vhodná kapie.

Obměna

  • Pokud máte rádi kmín, můžete ho špetku přidat  mletého kmínu.
  • Pro bezlepkovou verzi jsem použila bezlepkovou strouhanku.

Děti

  • Pikantnější pokrm, nevhodný pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Kateřina
9. 11. 2022

Moc dobré :) nevěděla jsem, co s červenýma paprikama a tohle byla skvělá volba!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Lebedové pesto

Tohle pesto z lebedy, které se také říká horský špenát, budete milovat. 

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Středomořské pyramidy

Jednoduché, rychle hotové a efektní jídlo vhodné pro horké letní dny. Netradiční dobrota, která potěší nejen rodinu, ale jistě s ní uděláte dojem i na vaše...

Zapečené jáhelné koule

Jednoduché, lahodné a přitom efektní jídlo, kterým jistě potěšíte celou rodinu. Náplň si můžete uzpůsobit podle vlastní chuti. Recept je připravený pro hor...

Cuketový salát na korejský způsob

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, už nevíte co s cuketami a nebojíte se nových chutí, tak určitě zkuste tento recept na osvěžující letní salát.