Chřestová sezóna je v plném proudu, pojďme si ji užít. Vyzkoušejte třeba tuto pečenou verzi chřestu s pikantní pepřovou omáčkou. Se slaninou z tofu a batátovým pyré chutná báječně!

Ingredience
2 porce
  • cca 8 stonků chřestu
  • olivový olej
  • sůl
  • 1 menší batát
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 ml rostlinné smetany (cca 50 ml na pyré a 50 ml na omáčku)
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
  • 1 čajová lžička zeleného nakládaného pepře
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 1 zarovnaná polévková lžíce špaldové celozrnné mouky
  • cca 100 g uzeného tofu na slaninu

Jak připravit pečený chřest s tofu slaninou, pepřovou omáčkou a pyré z batátů

  1. Chřest dáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a pečeme cca 20 minut na 180°C.
  2. Batát oloupeme, nakrájíme a vaříme v lehce osolené vodě doměkka. Poté slijeme (ale trošku vody necháme), ochutíme muškátovým oříškem, popřípadě ještě troškou soli, rozmixujeme a zjemníme smetanou dle chuti a konzistence.
  3. Omáčku připravíme tak, že dáme do kastrůlku mléko, mouku, slunečnicový olej a trošku soli a povaříme do zhoustnutí, poté přidáme pepř, omáčku rozmixujeme a přepasírujeme, vrátíme do kastrůlku a nakonec zjemníme smetanou a ochutíme ještě lžičkou hořčice.
  4. Tofu nakrájíme na malé tenké plátky a restujeme dokřupava.

 

Obměna

  • Klidně použijte bílý chřest, má jemnější chuť, ale nezapomeňte ho oloupat.

Praktické

  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.)
  • Při bezlepkové dietě použijte do omáčky bezlepkovou mouku namísto špaldové.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

     

    ⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

    Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

    Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

    Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

    Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

    Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

    Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

    Měníte mi život k lepšímu

    Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

    Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

    Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

    Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

    Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

    Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

    Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

    Mám ohromnou radost, že hubnu

    Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

    Už nemám chutě na sladké ani na maso…

    Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

    S Jíme Jinak zažívám zázraky (Věra)

    Věra: Milá Evičko, Romane, gratuluji k výročí a děkuji...

    Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

    Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

    Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

    Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

    Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

    Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

    Jak krásný je svět, když máte zdraví

    Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

    Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

    Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

    Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

    Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....
      • Možná bych si dovedla představit místo pepře křen, ten je také takový pikantní :-)

    1. Zobrazit všech 5 komentářů

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekMangoldové galetky
    Další článekŘepovo-čokoládový dortík